REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugėjant sergančiųjų COVID-19, kuriems reikalingas gydymas ligoninėje, įstaigose bus plečiamas lovų skaičius, todėl gali mažėti kitų sričių paslaugų, tačiau ligoninės finansiškai dėl to nenukentės, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Daugėjant sergančiųjų COVID-19, kuriems reikalingas gydymas ligoninėje, įstaigose bus plečiamas lovų skaičius, todėl gali mažėti kitų sričių paslaugų, tačiau ligoninės finansiškai dėl to nenukentės, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Dėl lovų – tikrąsias tas vadinamas COVID-19 arba infekciniams ligoniams skirtas lovas, mes jau gana greitai pildome, užpildome, kadangi turime gana daug atvejų, tai jos tikrai greitai užsipildys ir nereikės laukti kelių savaičių, manau“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministras.

„Bendrai vertinant, sistema šiuo metu nėra perkrauta, tik tiek, kad kai apkrauname infekcines ligonines, užpildome infekcinių ligų skyrius, pacientus reikės guldyti į kitas vietas ir ten jiems teikti pagalbą. Tai reikš, kad planinės paslaugos taps mažiau prieinamos kitų ligų arba kitų susirgimų turintiems pacientams“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, nors priverstinio planinių paslaugų stabdymo nėra planuojama, tačiau įstaigose atsiradus židiniams ar plečiant COVID-19 pacientams reikalingų lovų skaičių tiesiog gali nebebūti galimybių kai kuriose įstaigose teikti vienas ar kitas paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tame skyriuje ar tame padalinyje, kur bus gydomi COVID-19 pacientai, ten tos planinės paslaugos tos srities ir nebebus teikiamos, o kokios jos bus, tikrai priklausys nuo konkrečios gydymo įstaigos, kur COVID-19 lovos bus įsteigtos: vienu atveju tai gali būti chirurgija, kitu atveju – kažkoks gal terapinis profilis ar panašiai“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Finansiškai įstaigos nenukentės

Ligoninės nuo karantino pavasarį iki šiol kas mėnesį gauna vieną dvyliktąją iki pandemijos pradžios gautų lėšų – taip siekiama kompensuoti ligoninėms nuostolius, patiriamus dėl viruso plitimo.

Tačiau sveikatos priežiūros įstaigos, norinčios išlaikyti tokį finansavimą, turi būti atnaujinusios ne mažiau kaip 70 proc. stacionarinių ir ne mažiau kaip 80 proc. ambulatorinių iki karantino paskelbimo kovą teiktų paslaugų apimčių.

Kai kurios COVID-19 pacientus gydančios ligoninės, pavyzdžiui, Klaipėdos universitetinė ligoninė, nerimauja, kad prireikus COVID-19 pacientams skirti didesnį patalpų kiekį, jos nebegalės užtikrinti numatytų planinių paslaugų apimčių ir gali susidurti su rimtais finansiniais iššūkiais.

REKLAMA
REKLAMA

A. Verygos teigimu, šios įstaigos, kaip ir tos, kuriose kils viruso protrūkiai, gali būti ramios, nes dėl objektyvių priežasčių negalėdamos teikti planinių paslaugų jos nenukentės.

„Tais atvejais, kai gydymo įstaigos teiks paslaugas COVID-19 sergantiems pacientams, persiorganizuos savo veiklą ir tokiu būdu pakeis savo veikimo profilį, jos tikrai nenukentės, jos dėl to gali būti ramios“, – sakė ministras.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tai nereiškia, jos paslaugų apimtis mažinti galės kitos įstaigos.

„Tikrai mes gydymo įstaigų į kažkokį tai finansinį pavojų neįstumsime, bet kaip ir sakiau – tikrai nereikia turėti iliuzijų, kad vėl staiga automatu visiems bus grąžinta viena dvyliktoji, nes matėme, kad tuo metu, kai vieni dirbo labai sudėtingai, kiti labai pro pirštus pasižiūrėjo į paslaugų teikimą ir tikrai neskubėjo paslaugų atnaujinti, dėl ko skundėsi nemaža dalis pacientų“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šiuo metu tvarka dėl vienos dvyliktosios lėšų skyrimo yra pakoreguota ir skaičiuojami ketvirčio, o ne vieno mėnesio rezultatai. Taip pat numatytos išimtys tiems atvejams, kai įstaigose kyla protrūkis.

„Jeigu reikės kažką koreguoti, bus tos tvarkos tikrai pakoreguotos, kadangi kol kas tokio poreikio tiesiog nebuvo: įstaigos tik dabar persitvarko, persirorganizuoja savo skyrius, tą lovų skaičių plės, tai tikrai ta tvarka bus peržiūrėta, bet toms, kurios teiks gydymą COVID-19 sergantiems pacientams, bet ne visiems automatiškai“, – teigė ministras.

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19, ketvirtadienio duomenimis, gydomi 239 žmonės, 18 iš jų – reanimacijoje.

REKLAMA

Su deguonies kaukėmis gydomi 88 pacientai, dar septyniems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Liga iš viso nustatyta 8663 asmenims, tebeserga 4727, pasveikusiais laikomi 3773.

Iš beveik 17,5 tūkst. visų ligoninėse esančių lovų šiuo metu užimta yra beveik 10,7 tūkstančio. Reanimacijos lovų užimta kiek daugiau nei pusė: 374 iš 657 esamų.

Iš 593 lovų su dirbtine plaučių ventiliacija užimtos yra 186, iš 6,2 tūkst. lovų su deguonimi užimtos 1,9 tūkstančio – maždaug šimtu daugiau, nei prieš parą.

Nuo koronaviruso mirė 125 žmonės, dar 38 užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų