REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių reklaminiame leidinyje – grubi klaida. Valstybės pavadinimas parašytas mažąja raide. O dar įdomiau yra tai, kad pats leidinys spausdintas ne Lietuvoje, o Lenkijoje. Valstiečių pusėn skrieja kritikos strėlės dėl netesiamų pažadų remti vietinį verslą, o patys valstiečiai sako, kad taip buvo tiesiog taupyti pinigai.

Valstiečių reklaminiame leidinyje – grubi klaida. Valstybės pavadinimas parašytas mažąja raide. O dar įdomiau yra tai, kad pats leidinys spausdintas ne Lietuvoje, o Lenkijoje. Valstiečių pusėn skrieja kritikos strėlės dėl netesiamų pažadų remti vietinį verslą, o patys valstiečiai sako, kad taip buvo tiesiog taupyti pinigai.

REKLAMA

Artėjant rinkimams, natūralu, akylai stebimos partijos. Plačiau aptarinėjami jų sprendimai, o pro akis nepraslysta net menkiausios klaidos. Šįkart socialinių tinklų vartotojams užkliuvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) reklaminis laikraštis „Už žemę ir žmogų“.

Jame Lietuvos pavadinimas parašytas mažąja raide, o interneto vartotojams pasirodė keista ir tai, kad laikraštis buvo spausdintas ne Lietuvoje, o Lenkijoje. Laikraščio gale parašyta, kad leidinys 400 tūkst. tiražu buvo spausdintas „Polska Press Sp. z. o. o. Oddział Poligrafia“, o spausdinimas buvo apmokėtas iš LVŽS rinkimų sąskaitos.

REKLAMA
REKLAMA

Internete buvo diskutuojama, ar partija remdama užsienio spaustuves elgiasi teisingai.

Spausdinti užsienyje pigiau

Savo leidinius LVŽS sako spausdinanti užsienyje dėl to, kad taip yra pigiau. Partijos atstovė Dalia Vencevičienė teigia, kad pinigus partija gauna dotacijomis iš valstybės, tad juos išleisti stengiasi apgalvotai.

REKLAMA

„Į pinigus reikia žiūrėti ūkiškai, kaip juos leidi. Dotacijos yra skiriamos valstybės, tai natūralu, kad produktą norisi padaryti pigiau“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja D. Vencevičienė.

LVŽS atstovės teigimu, kaimyninių šalių spaustuvės partijai pasiūlė kur kas mažesnę sumą.

„Šiuo atveju (spausdinant laikraštį „Už žemę ir žmogų“ – aut. past.) mes darėm apklausas. Dotacijos yra skiriamos valstybės, tai natūralu, kad produktą norisi padaryti pigiau. Lenkija mums pasiūlė pigiausiai atspausdinti. Lietuvoje atspausdinti siūlė 4–8 tūkst. brangiau“, – komentuoja D. Vencevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kita problema, su kuria susiduriama spausdinant Lietuvoje, LVŽS atstovės teigimu, yra tai, kad Lietuvos spaustuvės nėra pasiruošusios priimti tokių didelių užsakymų. Partija naujausią savo rinkiminį leidinį spausdino kelių šimtų tūkstančių tiražu.

„Tiražai yra dideli, 400 tūkst. ir Lietuvoje ne visos spaustuvės gali taip greitai įsigyti palankiom kainom popierių, kuris yra specialus laikraščiams. Turime savo reikalavimus nustatę, kokio formato tai turi būti leidinys“, – sako LVŽS atstovė.

Paklausta, ar iš partijos pusės nebūtų logiškiau remti savą valstybę, D. Vencevičienė atkerta, kad dalis jų leidinių yra spausdinami ir Lietuvoje, tad liūdėti Lietuvos spaustuvės neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar yra Seimo narių ataskaitos, skrajutės, lankstinukai, tai šie visi dalykai yra spausdinami Lietuvoje. Čia mums lengviau dirbti su spaustuvėmis, jos turi popierių ir jų kainos yra konkurencingos ir tinkamos“, – komentuoja D. Vencevičienė.

Klaida įsivėlė maketuojant

Socialiniuose tinkluose pliekiama ir leidinyje padaryta klaida – Lietuvos pavadinimas parašytas iš mažosios raidės. LVŽS atstovė D. Vencevičienė sako, kad valstybės pavadinimą suklysta parašyti per apmaudžią klaidą.

„Pamačius klaidą ji buvo iš karto ištaisyta, tačiau maketas jau buvo atiduotas į spaustuvę. Labai apgailestaujame ir prisiimame atsakomybę dėl klaidos. Tai yra valstybės pavadinimas, tikrai apmaudu. Suklysta buvo maketavimo metu. Elektroninė leidinio versija jau kabo su pataisytu pavadinimu ir maketu“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja LVŽS atstovė.

REKLAMA

Sprendimą spausdinti užsienyje kritikuoja

Komunikacijos agentūros „Bosanova“ vadovas Kristinas Taukačikas naujienų portalui tv3.lt sako, kad toks partijos elgesys truputį primena veidmainiavimą.

„Būtų gražu, jei politikai rinktųsi lietuviškus gamintojus ir lietuviškas prekes. Ypač, jei jų kokybė nėra prastesnė. Yra gražus šūkis: rinkis prekę lietuvišką. Kai politikai vietinį verslą palaiko ne tik žodžiais, bet ir veiksmais lietuviškus tiekėjus, tai tada jie būna nuoširdūs ir ne tik kalba, bet ir daro. Tai yra maža smulkmena, bet ji parodo požiūrį į Lietuvos verslą“, – mintimis dalijasi K. Taukačikas.

Komunikacijos agentūros vadovas taip pat pabrėžia ir tai, kad, jo nuomone, lietuviškų spaustuvių paslaugų kainos nėra stipriai didesnės nei užsienio.

REKLAMA

„Įtartinas argumentas dėl pigumo, nes praktikoje esu lyginęs spaudos kainas. Nesu susidūręs su žymesniais kainų skirtumais. Esame su tuo susidūrę nebent tada, kai reikia išskirtinio sudėtingumo, dizaino leidinių su karpiniais ir taip toliau. Spaudos kainų lygis Lietuvoje tikrai nėra kažkuo išsiskiriantis iš kitų valstybių“, – sako K. Taukačikas.

Paklaustas apie paliktas klaidas leidinyje, K. Taukačikas sako, kad tokių klaidų galėjo būti išvengta.

„Klaidos leidinyje rodo nepagarbą skaitytojui, šiuo atveju rinkėjui. Tai yra nenuoširdaus darbo ir bendravimo su rinkėjais pavyzdys. Juolab, kad panašias klaidas gali ištaisyti klaidų taisymo sistemos“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja komunikacijos agentūros „Bosanova“ vadovas K. Taukačikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienyje spausdina ne pirmą kartą

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad LVŽS leidinius užsienyje spausdina jau ne pirmą kartą. Anksčiau žiniasklaidoje buvo kalbėta ir apie kitą partijos leidinį – „Neliečiamieji“, spausdintą Latvijoje.

Praėjusių Lietuvos prezidento rinkimų metu partijos remtas kandidatas Saulius Skvernelis rinkiminį 200 tūkst. tiražo laikraštį taip pat spausdino Lenkijoje. Tuo metu S. Skvernelio patarėjas sakė, kad šitaip buvo sutaupyti keli tūkstančiai.

Valstybinės rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, LVŽS savo rinkimų kampanijos sąskaitoje šiuo metu turi 764 370 eurų.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų