REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trikojai greičio matuokliai iš proto varo šalies vairuotojus. Dešimtys tūkstančių sulaukia baudų, o dali vairuotojų ne tik masiškai plūsta į automobilių elektronikos parduotuves ir ten ieško matuoklių detektorių, bet ir pažeidinėja įstatymus. Atsiranda vairuotojų, kurie automobilio valstybinio numerius apklijuoja blizgiais lipdukais ir taip naktimis pasislepia nuo greičių matuoklių.

Trikojai greičio matuokliai iš proto varo šalies vairuotojus. Dešimtys tūkstančių sulaukia baudų, o dali vairuotojų ne tik masiškai plūsta į automobilių elektronikos parduotuves ir ten ieško matuoklių detektorių, bet ir pažeidinėja įstatymus. Atsiranda vairuotojų, kurie automobilio valstybinio numerius apklijuoja blizgiais lipdukais ir taip naktimis pasislepia nuo greičių matuoklių.

REKLAMA

Policijai pradėjus naudoti mobilius greičio matuoklius, vadinamus trikojus, gerokai pasikeitė eismo pažeidimų statistika. Pernai nuo sausio iki birželio pabaigos pareigūnai užfiksavo daugiau nei 70 000 greičio viršijimų. Šiemet per pusmetį šis skaičius beveik patrigubėjo, pasiekė 193-is tūkstančius.

„Dabar greičio matuoklis gali būti pastatytas bet kur. Anksčiau vairuotojai žinojo, kur stovi stacionarus greičio matuoklis, todėl dažnai sumažindavo greitį ties matuoklius. Dabar nežino, kur stovi, dėl to daugiau ir užfiksuojam“, – sako Vilniaus kelių policijos vadovas Dainius Šalomskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl trikojų vairuotojai pradėjo ne tik feisbuke burtis į grupes, kuriose nuolat deda nuotraukas su matuokliais, bet ir patraukė į automobilių elektronikos parduotuves, ten ieško vadinamųjų „radarų detektorių.“

REKLAMA

„Šiais metais labai didelis susidomėjimas, labai daug paklausimų, kadangi atsirado trikojai radarai, tą užduoda 95 procentai visų pirkėjų, bet išgirdę, kad jų neapsaugos, tas pirkimas sumažėja gerokai“, – pasakoja „Autogarsas“ direktorius Laimis Bagdonas.

Radarų detektoriai įprastus greičio matuoklius fiksuoja iš toli, tačiau trikojis kitoks. Tinkamai jį pastačius šis matuoklis aptinkamas per vėlai, dėl to manevrams nelieka laiko.

„Detektavimo atstumas yra 15-20 metrų. Tuo pačiu momentu, kai jis matuoja, tuo pat metu gaunat nuotrauką, geriausiu atveju, ką galima suspėti, tai nusišypsoti“, – teigia L. Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA

Nedidelė dalis vairuotojų griebiasi kitų, nelegalių būdų. Marijampoliečių pareigūnų darytoje nuotraukoje matyti automobilis, kurio valstybinius numerius tamsoje apšvietus dalis ženklų sunkiai matėsi.

„Važiuojant automobiliu pastebėta, kad nesimato pilnai valstybinio numerio ženklų, buvo automobilis sustabdytas ir įformintas pažeidimas“, – kalbėjo Marijampolės policijos atstovas Martynas Matulevičius.

Šiuo atveju ant automobilio numerio vairuotojas užsiklijavo šviesą atspindinčią juostą. Vairuotojas tikėjosi, kad greičio matuoklio blykstė užmaskuos automobilį. Dėl to pavyks išvengti baudos už greičio viršijimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu pas mus buvo du tokie atvejai, o anksčiau nepasitaikydavo. Apie tokias priemones mes žinojome, bet nebuvo sulaikyta pažeidėjų, galima sakyti, kad padaugėjo, nes jau du yra pažeidėjai. Galima sieti su tuo, kad atsirado trikojai“, – sako M. Matulevičius.

Užmaskuoti numerius nesunku. Nedideliame eksperimente TV3 Žinioms sutiko pagelbėti viena iš sostinės spaustuvių. Bendrovės aparatas iš atšvaitinės lipnios tamsios plėvelės karpo raides, kurios visiškai nesunkiai prisiklijuoja ant valstybinio numerio.

„Tai yra atšvaitinė plėvelė naudojama reklamoje, ją daugiausiai naudoja ant sunkaus transporto, kad padėti jį paženklinti, ar savo logotipą gali užsidėti, kad vakare matytųsi aiškiau ir panašiai“, – pasakoja „Ink idea“ gamybos vadovas Tadas Žukas.

REKLAMA

Ne pagal paskirtį naudojama plėvė puikiai užmaskuoja valstybinius numerius. Apklijuotos raidės tamsoje, fotografuojant su blykste, išnyksta, matosi tik neapklijuoti ženklai.

Apklijuotą valstybinį numerį galima fotografuoti ir dieną. Tiesa, efektas gaunasi šiek tiek kitoks. Kuo patalpoje šviesiau, tuo ženklai matosi ryškiau. Nesąžiningi vairuotojai gali lengvai nusipirkti šios plėvelės parduotuvėse, minimalus jos kiekis kainuoja vos kelis eurus. Tiesa, po užklijavimo lipdukai nusilupa labai sunkiai, kelių raidžių šalinimas gali užtrukti ir valandą.

Tai nėra vienintelė priemonė, kurios griebiasi gudraujantys, greitį viršijantys, pavojų keliantys vairuotojai. Internete galima lengvai nusipirkti panašios, bet skaidrios plėvelės, arba specialių purškalų, kurie lygiai taip, blyksnio metu pradangina raides. Tiesa, policija tokius pažeidėjus baudžia be gailesčio.

REKLAMA

„Gudrausi, tik neaišku, kiek laiko po pasekmės gali ne tokios linksmos būti. <…> Mes čia įžvelgiam tyčią, tikrai traukiam atsakomybėn už numerių klastojimą“, – teigia D. Šalomskas.

Automobilių, kurių valstybinio numerio ženklas suklastotas, uždengtas ar užmaskuotas, vairavimas užtraukia baudą nuo 230 eurų. Taip pat galima pusmečiui prarasti teisę vairuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų