• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Silkė – tikra žiemos sezono ir artėjančių švenčių klasika. Tačiau, anot keliautojo, kulinaro ir „Lidl“ ambasadoriaus Vytaro Radzevičiaus, šis patiekalas gali būti ne tik tradicinis, bet ir stebinančiai modernus. Jo teigimu, silkė yra vienas universaliausių produktų, kuris leidžia neišlaidaujant mėgautis gurmaniškais skoniais.

Silkė – tikra žiemos sezono ir artėjančių švenčių klasika. Tačiau, anot keliautojo, kulinaro ir „Lidl“ ambasadoriaus Vytaro Radzevičiaus, šis patiekalas gali būti ne tik tradicinis, bet ir stebinančiai modernus. Jo teigimu, silkė yra vienas universaliausių produktų, kuris leidžia neišlaidaujant mėgautis gurmaniškais skoniais.

REKLAMA

Žinomas kulinaras primena, kad silkė lietuviams kažkada buvo net prabangos prekė, o šiandien – neatsiejama nuo Kūčių ir Kalėdų stalo, taip pat – ir nebrangus produktas, leidžiantis sukurti ypatingus skonius, rašoma pranešime spaudai.

„Mūsų bočiai tikriausiai jautė, kad reikia Omega-3 riebalų rūgščių, nors anuomet niekas nežinojo, kad silkė teikia naudos. Prekyba ja buvo privilegija – LDK laikais ja prekiavo tik druskos pirkliai – tais laikais tai buvo labai svarbūs žmonės“, – pasakoja V. Radzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia minėto prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė, silkė dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, ypač šaltuoju metų laiku ir švenčių periodu. Šiuo laikotarpiu ne tik silkės, bet ir visos žuvies pardavimai išauga bent 30 procentų.

REKLAMA

„Silkė – visus metus paklausi ir lietuvių mėgstama prekė, tačiau artėjant šventėms jos populiarumas dar labiau išauga. Pirkėjai vertina silkes dėl aukštos kokybės, plataus pasirinkimo ir prieinamos kainos.

Matome, kad klientai drąsiai renkasi ne tik tradicines sūdytas ar marinuotas silkes, bet ir gurmaniškesnius variantus – su džiovintais vaisiais, prieskoniais ar išskirtiniais padažais“, – teigia L. Skersytė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo tradicijos iki gurmaniškų atradimų

Vytaras prisimena, kad vaikystėje silkė jam asocijavosi tik su sūrumu, svogūnais ar grybais, tačiau pasaulio virtuvės patirtys praplėtė jos skonių paletę.

„Danijoje pirmą kartą paragavau silkės su cinamonu ir saldžiu skoniu – nustebau, bet labai patiko. Silkė gali būti tiek sūri, tiek saldoka, ji dera ir sriubose, ir net blynuose! Taip – pabandykit įmesti silkės į miltinių blynų tešlą“, – ragina minėto prekybos tinklo ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Vytaro, būtent silkės universalumas yra jos stiprybė – ji gali virsti tiek klasikiniais šventiniais patiekalais, tiek netikėtais eksperimentais, kurie nustebina net daug mačiusius gurmanus.

Jis dalinasi trimis skirtingais ir nebrangiais silkės receptais, atspindinčiais tiek tradicinius, tiek modernius ir žaismingus skonius.

REKLAMA

Skonių žaismė: silkė su džiovintais obuoliais

Šis patiekalas – tai subtilus saldumo ir sūrumo žaismas, kuriame tradicinė silkė susitinka su netikėtais, bet labai šventiškai derančiais obuolių skoniais. Džiovinti obuoliai suteikia salstelėjusio gilumo, švieži – gaivumo, o lengvas medaus ir acto užpilas viską sujungia į elegantišką, išraiškingą derinį.

REKLAMA

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 300 g silkių filė;
  • 1 vidutinio raudono svogūno;
  • 60 g džiovintų obuolių;
  • 1 šviežio obuolio (rūgštesnio);
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arb. š. obuolių acto;
  • 1 arb. š. medaus;
  • Šviežiai maltų pipirų;
  • Krapų (patiekti).

Gaminimas:

Džiovintus obuolius užpilkite šiltu vandeniu ir palaikykite 10 minučių, kad suminkštėtų. Nusausinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolį supjaustykite plonomis juostelėmis, o svogūną – pusžiedžiais.

Sumaišykite silkę, obuolius ir džiovintus obuolius bei svogūną.

Pagaminkite užpilą: išmaišykite aliejų, actą ir medų. Užpilkite ant salotų, lengvai išmaišykite.

Pabarstykite pipirais, papuoškite krapais.

Patiekite atvėsintą – skoniai pilniausi po 1–2 val. pastovėjimo, o dar geriau – per naktį.

REKLAMA

Sotus žiemos patiekalas: silkė su morkomis ir pupelėmis

Tai tikras jaukių žiemos vakarų skonis – sotus, spalvingas ir puikiai sušildantis. Švelniai troškintos morkos, pomidorų padažas ir baltosios pupelės čia susijungia į sodrų pagrindą, kuriame silkė atsiskleidžia švelniu, maloniu sūrumu. Šis patiekalas tinka tiek kaip šventinė mišrainė, tiek kaip užkandis – sotus, bet neapsunkinantis.

REKLAMA

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 300 g silkių filė;
  • 2 didelių morkų;
  • 150 g virtų arba konservuotų baltųjų pupelių;
  • 1 svogūno;
  • 2 valg. š. pomidorų padažo;
  • 1 valg. š. cukraus;
  • 1 valg. š. acto;
  • 3 valg. š. aliejaus (kepimui);
  • Druskos, maltų pipirų;
  • Lauro lapo.

Gaminimas:

Morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūną smulkiai supjaustykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės.

Suberkite morkas, patroškinkite 5 minutes.

Įdėkite pomidorų padažą, cukrų, actą, lauro lapą, žiupsnį druskos ir pipirų. Troškinkite dar 5 minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmaišykite virtas pupeles, trumpai pašildykite ir atvėsinkite.

Silkės filė supjaustykite gabalais ir sumaišykite su atvėsintu morkų–pupelių mišiniu.

Patiekite kambario temperatūros arba atvėsintą.

Miško aromatai: silkė su grybais

Tai patiekalas, kurio skonis primena Lietuvos miškus ir jaukias rudens–žiemos keliones. Silkei čia suteikiama sodri, gili nata, kurią įneša miško grybai. Jie suteikia patiekalui išskirtinį, žemišką atspalvį.

REKLAMA

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 300 g silkių filė;
  • 150 g virtų arba virtų–keptų miško grybų (baravykai, voveraitės, raudonviršiai ar kiti mėgstami grybai);
  • 1 mažo svogūno;
  • 2 valg. š. augalinio aliejaus;
  • 1 valg. š. citrinos sulčių;
  • Šlakelis sojų padažo (nebūtina, bet pagilina skonį);
  • Šviežiai maltų pipirų;
  • Petražolių papuošimui.

Gaminimas:

Grybus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei naudojate miško grybus, prieš tai juos išvirkite.

REKLAMA

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir lengvai apkepkite grybus, kol išgaruos drėgmė. Atvėsinkite.

Svogūną supjaustykite labai plonais pusžiedžiais.

Silkės filė supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su grybais bei svogūnais.

Pagardinkite citrinos sultimis, trupučiu sojų padažo ir šviežiai maltais pipirais.

Lengvai išmaišykite, papuoškite petražolėmis ir palikite 30 minučių pastovėti – skoniai susijungia. Skanaus!

Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų