REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Menstruacinė taurelė (nuotr. 123rf.com)
30

 

Įprastus higieninius įklotus bei tamponus šiandien siūloma pakeisti vis labiau populiarėjančiomis menstruacinėmis taurelėmis. Nors tai nėra naujiena, Lietuvoje menstruacinės taurelės daugeliui merginų vis dar neįprastas pasirinkimas, apgaubtas paslaptimis ir mitais.

 

Ginekologė Lina Varaneckienė atskleidžia visus šios priemonės pliusus bei minusus, taip pat paneigdama ir populiarius mitus.

„Didžioji dalis menstruacinių taurelių pagamintos iš silikono, o populiarios jos dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, jos yra patogesnės už įklotus ir tamponus, nes surenka daugiau kraujo negu įprastos priemonės- taurelę galima ilgiau laikyti įdėtą viduje, ją naudojant itin maža tikimybė pašalinių reakcijų. Ji galima sakyti neteršia aplinkos, yra daugkartinio naudojimo, ekologiška priemonė“, – vardina ginekologė.

 

Minusai, apie kuriuos nekalbama

 

Atrodo, kad menstruacinės taurelės pasižymi vien teigiamomis savybėmis, apie minusus kalbama retai, tačiau pasak gydytojos, jų be abejonės taip pat yra. Vienas pirmųjų iššūkių – teisingai pasirinkti taurelės dydį.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Renkantis taurelės dydį, geriausia ją apžiūrėti ir pasikonsultuoti su specialistu, tačiau problema ta, kad dažniausiai jomis prekiaujama internetu. Vis dėlto, negimdžiusioms reikėtų rinktis mažesnio dydžio taureles, o jau susilaukusioms atžalų atvirkščiai – didesnes“, – pataria Lina Varaneckienė.

REKLAMA

Visgi, čia sunkumai nesibaigia. Įsigijus menstruacinę taurelę kelis ar net keliolika kartų kils problemų ją ne įsidėti, o išsiimti. Ginekologė pasakoja, kad dažniausiai pirmą kartą menstruacinę taurelę įsigijusios merginos baiminasi dėl jos įsidėjimo, kadangi tai atrodo sudėtinga, tačiau nieko panašaus.

„Įsidėjimas yra paprastas, kadangi taurelę pakanka suspausti ir įsidėti kaip tamponą. Jei įsidėjus taurelės nejaučiate, reiškia, viską padarėte teisingai. Kadangi taurelė yra elastinga, veikianti vakuumo principu, įdėta išsilygina, standžiai apgaubia makšties sieneles ir tokiu būdu surenka kraują, neleisdama jam ištekėti“, – aiškina ginekologė.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kaip gydytoja minėjo, naudojant menstruacinę taurelę laukia vienas kebliausių iššūkių – jos išėmimas. Anot gydytojos, dažnai nerimaujama, kad išsiimant taurelę neišsipiltų kraujas, tačiau tai išmokus, naudojimasis ja tampa išties patogus ir palengvinantis menstruacijas.

“Išėmimas pradedančiosioms vartotojoms gali sukelti nepatogumų. Pirmiausia ištraukiant taurelę už tam skirto laikiklio reikia stengtis neišlaistyti jos turinio, o antra yra kiek nemalonus dirginantis jausmas apatiniame siauriausiame makšties trečdalyje kuomet taurelė yra išimama. Vėliau įgudus taurelę tvirtai laikyti rankoje su šiais nepatogumais lengvai susitvarkoma”“, – sako medikė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kada geriau nesirinkti

 

Prisipildžius taurelei ir atėjus metui ją pasikeiti, nesant namuose, taip pat gali kilti nepatogumų. Pasak ginekologės, kadangi išsiėmus taurelę ją būtina nuplauti, nusausinti ir tik tada vėl rekomenduojama ją įsidėti, kur nors viešajame tualete, darbe ar kitoje nesavoje aplinkoje gali kilti nepatogumų, todėl rekomenduojama su savimi tokiais atvejais visada turėti vandens buteliuką bei servetėlių. Taip galėsite bet kur taurelę išsiplauti ir vėl sėkmingai naudoti.

 

Taip pat ginekologė akcentuoja, kad naudoti menstruacines taureles nerekomenduojama turinčioms kontraceptines spirales gimdoje, kadangi prie makšties sienelių prisitvirtinusią taurelę bandant ištraukti spiralė gali pasislinkti ar iškristi.

Vis dėlto, apibendrindama Lina Varaneckienė sako, kad nepaisant įvardintų menstruacinės taurelės minusų, pliusų yra kur kas daugiau, tad ir pati gydytoja pacientėms šią priemonę nuolatos rekomenduojanti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų