Rėžė tiesą apie lietuvių mėgstamus šaltibarščius: patiks ne visiems

Šiltuoju metų laikotarpiu bene labiausiai mėgstamas lietuvių patiekalas, be kurio neįsivaizduojama vasara – šaltibarščiai. Vis dėlto, iki šiol dar galima išgirsti diskusijų, ar šis maistas išties yra sveikas? Visą tiesą apie taip mėgiamus šaltibarščius pasakoja gydomosios mitybos specialistė Ilona Kuodienė.

Šaltibarščiai (nuotr. 123rf.com)
4

Pasak specialistės, vienareikšmiškai teigti, kad šaltibarščiai yra sveikas maistas, negalima. Tai priklauso nuo to, kas juos valgo.

„Pavyzdžiui, žmogui, netoleruojančiam pieno produktų, o tokių Lietuvoje yra tikrai ne mažai, šaltibarščiai sveikatos nepridės.

Tačiau iš esmės, ši šalta sriuba yra neatsiejama tradicinės lietuviškos vasaros dalis ir tikrai neblogas patiekalas, skatinantis žmones įtraukti daugiau ir įvairesnių daržovių į savo racioną, taip pat papildantis žarnyną gerosiomis bakterijomis, esančiomis kefyre“, – sako Ilona Kuodienė.

(4 nuotr.)
FOTOGALERIJA. Idealus pasirinkimas karštą dieną: šalta agurkų sriuba

Svarbu pasirinkti tinkamus ingredientus

Specialistė atskleidžia, kad savo artimuosius ir klientus visada ragina į prieskonines žoleles žiūrėti kaip į daržoves, o ne prieskonius – vartoti gausiai, dėl antioksidacinių ir antibakterinių jų savybių. Todėl į šaltibarščius gausiai pripjausčius krapų, petražolių, kalendros, čiobrelių ar rozmarino – sustiprinsite ne tik patiekalo skonį, bet ir pagerinsite virškinimą ir detoksikaciją.

„Kuo šaltibarščių ingredientai natūralesni ir mažiau apdoroti, tuo geriau. Rekomenduočiau acte marinuotus burokėlius pakeisti virtais arba, jei labai norite konservuotų, rinkitės konservuotus obuolių sultyse“, – pataria pašnekovė.

REKLAMA

Dažnai į šaltibarčius dedama ir grietinė, tačiau jei norisi tirštesnės masės, specialistė rekomenduoja naudoti tiesiog daugiau daržovių. Vis dėlto, besirūpinantiems savo svoriu, tiek į šaltibarščius dedamos grietinės, tiek prie patiekalo valgomų bulvių, bijoti nereikėtų.

„Svorio augimas yra labiau saldumynų ir kepinių iš baltų miltų kaltė, kurių suvartojama tikrai daug, kartais net nesusimąstant ar nepastebint, o šaltibarščiai yra labai sezoniškas, su vasaros malonumais susijęs patiekalas, kuriuo, kaip ir vasara, reikia mėgautis nesukant sau galvos dėl kalorijų“, – kalba Ilona Kuodienė.

Neskaičiuokite kalorijų

Šaltibarščiai tiek pietums, tiek vakarienei – puikus pasirinkimas, o patiekalo sotumas, žinoma, priklauso nuo sriubos tirštumo. Jei juose daug daržovių – organizmas gaus daug skaidulų, jei gausu kiaušinių, organizmą aprūpinsite baltymais. „Visada rekomenduoju ir pati renkuosi arba tirštą sriubą, arba antrąjį patiekalą.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų