REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokytojų noras užsitikrinti stabilų atlyginimą artėja prie finišo tiesiosios. Profsąjungų atstovai kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) prie derybų stalo gludina mokytojų etatinio apmokėjimo tvarką. Tačiau profsąjungos turi savų nuogąstavimų. Mokytojai bijo, kad įgyvendinus ministerijos siūlomą modelį darbo neteks tūkstančiai.

Mokytojų noras užsitikrinti stabilų atlyginimą artėja prie finišo tiesiosios. Profsąjungų atstovai kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) prie derybų stalo gludina mokytojų etatinio apmokėjimo tvarką. Tačiau profsąjungos turi savų nuogąstavimų. Mokytojai bijo, kad įgyvendinus ministerijos siūlomą modelį darbo neteks tūkstančiai.

REKLAMA

Ministerija planuoja, kad atlyginimai mokytojams būtų skaičiuojami ne tik už pamokų krūvį, bet už visas darbo valandas, todėl atlygis už darbą būtų socialiai teisingesnis ir nesvyruotų, priklausomai nuo pamokų skaičiaus. Tikimasi, kad nauja tvarka padėtų pritraukti į mokyklas jaunų specialistų.

Anot ŠMM, preliminariai sutarta dėl esminių etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelio nuostatų: pedagogo etatą sudarytų 36 valandos – kontaktinės ir nekontaktinės. Etatas galės būti dalijamas. Taip pat galėtų būti numatyta kintamoji atlyginimo dalis už gerą darbą. Atlyginimo dydį lems ir darbo stažas.

REKLAMA
REKLAMA

Baiminasi neapmokamo darbo

Derybos dėl to, kaip galėtų atrodyti naujasis mokytojų apmokėjimas, dar nėra baigtos. Vienas iš tokių pasitarimų vyko antradienį. Po jo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius atviravo, kad ministerijos ir profsąjungų atstovai ir toliau ginčijosi, kaip keisis mokytojų skaičius.

REKLAMA

„Mes labai nuogąstaujame, kad teks atleisti ženklią dalį mokytojų, skaičiuojame – apie 4 tūkst. Bet mums pasakė naujieną, kad yra tobulinama tvarka, numatanti pensinio amžiaus žmones išleisti iš mokyklos, nes mokyklose yra ženkli dalis mokytojų, sulaukusių pensinio amžiaus, ir jie norėtų išeiti, bet dėl mokytojų stokos negali išleisti jų“, - tv3.lt sakė A. Jurgelevičius.

Pasak A. Jurgelevičiaus, jei pensinio amžiaus sulaukusiems mokytojams būtų leidžiama pasitraukti į pensiją, mokytojų per metus sumažėtų bent 2,5 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA

Kita pedagogų baimė – neapmokamas darbas. Šiuo metu numatoma, kad per metus pedagogai dirbtų 1512 valandų: pusė jų kontaktinės, pusė – ne.

„Tikrai nuogąstavimas yra, kad tos kontaktinės valandos bus sukištos tiktai į ugdymo procesą. O realiai kartais vyksta užsiėmimai su mokiniais, būreliai, konsultacijos, pasiruošimas egzaminams ir kiti darbai vyksta ne ugdymo proceso metu – per moksleivių atostogas, pasibaigus atostogoms. Tai va čia yra baimė, kad šitie darbai vis tiek vyks, bet gali būti jie nemokami“, - sakė A. Jurgelevičius.

Įžvelgia ir gerų permainų

Nepaisant nuogąstavimų, A. Jurgelevičius taip pat teigė, kad ŠMM inicijuos pakeitimus, kurie leis nebesibaiminti dėl sparčiai regionuose mažėjančių pedagogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„ŠMM turi planų keisti kvalifikacinius reikalavimus mokytojams, kad dabar baigęs istoriją gali dėstyti tik istoriją, baigęs biologiją – tik biologiją. Todėl atsiranda problema, kad, jeigu mažai pamokų dalyko, fiziškai nesusidaro krūvis.

Tai jie turi dokumentus, kuriuos pristatys, kad mokytojai galėtų dėstyti giminingus dalykus. Nežinau, ką jie vadina giminingais dalykais, bet principas aiškus. Jeigu taip bus padaryta, sumažės baimė, kad mažose mokyklose fiziškai nebus galima sudaryti praktiškai nė vieno pilno etato“, - sakė pašnekovas.

Nors A. Jurgelevičius konstatuoja, kad derybų procesas „nepajudėjo į priekį“, bet nesutarimų, anot jo, nepadaugėjo. Jei nebus masinio žmonių atleidimo ir pavojaus, kad atsiras per daug etatų, A. Jurgelevičius prognozuoja, kad švietimo profsąjungų atstovai pritars šiuo metu svarstomam modeliui.

REKLAMA

Atsakyti negali

Portalui tv3.lt susisiekus su ŠMM ir paprašius paaiškinti, ar tikrai naujasis pedagogų apmokėjimo modelis gali lemti tūkstančių pedagogų atleidimą, ministerija informavo, kad į tai kol kas neįmanoma atsakyti.

„Į šį klausimą kol kas neįmanoma atsakyti, nes tai nepriklauso nuo Švietimo ir mokslo ministerijos – ne ji priima ar atleidžia mokytojus. Jeigu siūlytume etatus formuoti taip, kaip numatyta naujame modelyje, tai mokytojų skaičius galimai liktų nepakitęs“, - rašoma atsakyme tv3.lt

Kadangi derybos dėl modelio vis dar vyksta, ministerija plačiau jo pakomentuoti negali, tik teigė, kad „darbo grupė, dirbusi etatinio mokytojų užmokesčio klausimais, iš esmės sutarė dėl esminių modelio principų“.

REKLAMA

Taip pat ŠMM užtikrino, kad visos darbo valandos, nesvarbu, kontaktinės ar nekontaktinės, mokytojams bus atlyginamos vienodu tarifu.

Pažadėjo 1 tūkst. eurų

Naujos darbo apmokėjimo tvarkos modelis kol kas tik rengiamas. Planuojama, kad derybų procesas vyks iki kovo 1 d.

Vidutinis pedagogų atlyginimas šalyje 2017 m. buvo 520 eurų „į rankas“. Dar pernai nuspręsta, kad valstybė etatiniams mokytojų atlyginimui įvesti 2018-2019 m. papildomai skirs 93 mln. eurų. O švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė žadėjo, kad iki 2020 m. mokytojo atlyginimas sieks 1 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų