REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimsta aistros dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos kurtų medalių medikams pagerbti. Jais bus apdovanoti priešakinėse linijose su koronavirusu kovoję sveikatos priežiūros atstovai. Tačiau medikų sąjūdis tokio apdovanojimo nei nori, nei laukia.

Nerimsta aistros dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos kurtų medalių medikams pagerbti. Jais bus apdovanoti priešakinėse linijose su koronavirusu kovoję sveikatos priežiūros atstovai. Tačiau medikų sąjūdis tokio apdovanojimo nei nori, nei laukia.

REKLAMA

Kai kurie tikina, kad Sveikatos apsaugos ministerijai iš pradžių vertėtų pasirūpinti algomis, apsaugos priemonėmis ir kvalifikaciją keliančiais mokymais, o ne beverčiais metalo gabalėliais.

Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos atstovės Linos Bušinskaitės, kuo apdovanoti medikus, galvota gerus porą mėnesių. Vieną vakarą A. Veryga nusprendė iniciatyvos imtis pats. 

Tiesa, aukso ant medalių nedaug – tik tiek, kad žalvaris, iš kurio medalis pagamintas, metams bėgant nepažaliuotų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokios situacijos kaip epidemijos, pandemijos yra tam tikras gyvenimo įvykis, kur žmogaus gyvenime paprastai nepasikartoja“, – sakė ministras A. Veryga.

REKLAMA

Apdovanojimų sulauks 570 koronaviruso židiniuose dirbusių medikų. Deja, patenkinti ne visi. Socialiniuose tinkluose galima rasti ministro medalį pajuokiančių medikų kurtų paveiksliukų. Kai kurie gydytojai tikina – pagarbos iš ministerijos jie nejautė visos pandemijos metu, todėl jokie ministro kurti medaliai geresnių santykių sukurti dabar, deja, jau nepadės.

Antakalnio poliklinikoje dirbantį kraujagyslių chirurgą labiausiai skaudina tai, kad ministerija dažnai medikų bendruomenę kaltina Covid-19 užkrato platinimu.

„Mes nenorime būti žeminami, kada mums reikia deklaruoti mūsų darbovietes, ir jausti kaltę tarsi mes, dirbdami per kelis darbus, išvežame tą infekciją po visą Lietuvą. Medikai pastatomi tarsi kariuomenės dezertyrai ir tai mes girdime iš savo kariuomenės vado. Ir po to kariuomenės vadas sako: „Mes jums uždėsim ordinus ant krūtinės“, – pasakoja Kraujagyslių chirurgas Arūnas Grinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pagrindinė priežastis, kodėl kai kuriais atvejais medikai galimai ir prisidėjo prie koronaviruso platinimo gydymo įstaigose, buvo tik ta, kad ilgą laiką jiems teko dirbti neturint jokių reikalingų apsaugos priemonių.

„Ateiti ne su savo, o darbdavio parūpintais rūbais ir kauke. Tokiu būdu aš saugosiu save, saugosiu savo pacientą. Ir nebijosiu kitą dieną eiti dirbti kito darbo, nes kitas darbdavys man taip pat užtikrins geras darbo sąlygas ir visi būsime ramūs, kad suvaldysime ligoninėse šituos protrūkius. Kai viso šito nėra, mes, medikai, esame tarsi aukos, atpirkimo ožiai, kurie tyli ir bijo tai pasakyti. Ir po to yra eskizai medaliams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga įteiks medalius daugiausiai laiko ir energijos kovai su pandemija skyrusiems medikams. „Medikų sąjūdžio“ atstovai šią ministro iniciatyvą taip pat vertina itin skeptiškai.

„Kai kas ir neatlygintai laiko labai daug skyrė, to laiko labai daug skyrė, kad tai būtų tam tikras simbolis, kuris primintų apie jų darbą, simbolinis dalykas, taip, kaip žmonės nubėgę maratoną, gauna tam tikrą ženklą“, – teigia ministras A. Veryga.

„Nepagaminta net 600, tai tų darbuotojų, kurie dirbo net pirmose gretose ir sveikatos priežiūros įstaigose, ir visuomenės sveikatos įstaigose, ir karščiavimo klinikose – jų buvo gerokai daugiau. Labai įdomu, kokiais kriterijais remiantis bus tie darbuotojai atrenkami“, – kalbėjo „Medikų sąjudžio“ atstovė Jurgita Sejonienė.

REKLAMA

Šiems medaliams Sveikatos apsaugos ministerija skyrė 12 tūkstančių eurų, tad vienas medalis kainuos 21 eurą. Bet medikų sąjūdžio atstovus labiau neramina vis dar iki reikiamo dydžio nepakilusios medikų algos. Esą jau dabar akivaizdu, kad ne visos gydymo įstaigos turi sukaupusios pakankamai pinigų atlyginimus kelti tiek, kiek žadėjo ministerija.

„Yra pažadėtas 18 procentų priedas visiems darbuotojams nelaukiant rugsėjo mėnesio, tai tas vyksta sudėtingai. Nes vėlgi įkainiai keliami nepakankamai tiek, kad kiekviena įstaiga galėtų tuos 18 procentų ramiai savo darbuotojams pridėti“, – sako J. Sejonienė.

„Kiekvieną kartą, kai į visuomenę išeina informacija, kad medikams kyla algos ir yra įvardijami tam tikri skaičiai, mes gauname gal du trečdalius daugiausia. Kartais tik trečdalį“, – pasakoja A. Grinkevičius.

REKLAMA

Veryga medalių kritikams turi ką atšauti: nenorit, nereikia.

„Kritikai, na, žinot, visą laiką bus kritikų, kuriems nepatiks. Čia jokia ne prievolė. Kam nepatinka, gali jų ir neimti. O vadovai, teikdami ir nominuodami, atsižvelgs į tuos, kurie nenori tokio padėkos ženklo“, – teigia A. Veryga.

Medikų sąjūdžio atstovė taip pat greitu metu žada kreiptis ir į ministeriją, ir į darbo ginčų komisiją. Jiems neįtinka, kad daugelis su koronavirusu dirbusių medikų, patekusių į izoliaciją, bet neužsikrėtusių, gauna 65 procentų nedarbingumo metu skiriamą algos dalį.

Koronavirusas buvo įtrauktas į itin pavojingų ligų sąrašą ir šia liga darbe užsikrėtusiems medikams priklausytų 100 procentų išmoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų