REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
76
Vilniaus miestas iš aukštai (nuotr. Fotodiena.lt)

Jau šią savaitę studentai pradeda keltis į gautus kambarius bendrabučiuose. Tuo tarpu kambarį norintys išsinuomoti, jau vėluoja. Eksperto teigimo, nuomos pasiūla šiemet kaip niekad maža, o tai turi įtakos ir kainai.

76

Jau šią savaitę studentai pradeda keltis į gautus kambarius bendrabučiuose. Tuo tarpu kambarį norintys išsinuomoti, jau vėluoja. Eksperto teigimo, nuomos pasiūla šiemet kaip niekad maža, o tai turi įtakos ir kainai.

REKLAMA

„Inreal“ Tarpininkavimo departamento vadovas Julius Belanoška tv3.lt pasakoja, kad šiuo metu senos statybos daugiabutyje būstą galima išsinuomoti už maždaug 9 eurus per kvadratinį metrą, o naujos statybos –11–12 Eur/kv. metrą.

„Tai jeigu dviejų kambarių butas 50 kv m., tai bus suma apie 300–450 Eur senos statybos name“, – pasakoja J. Belanoška. Kaune ir Klaipėdoje sumos mažesnės. Ten būsto nuoma senos statybos name siekia apie 5–6 Eur/kv. metrą.

Nuomos pasiūla sumažėjusi 30–40 proc.

„Inreal“ Tarpininkavimo departamento vadovas Julius Belanoška pasakoja, kad nuomos sezonas prasidėjo tik paaiškėjus stojamųjų rezultatams. Antra aktyvumo banga, tačiau daug mažesnė, prasidėjo, paskelbus kas gavo kambarį bendrabutyje. Kadangi didžioji dalis norinčiųjų kambarį bendrabutyje gauna, tai nepadaro didelės įtakos nuomos rinkai. Pasak jo, šis aktyvumo laikotarpis turėtų tęstis iki spalio mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to, kad rinka suaktyvėjo dar liepos mėnesį, šiuo metu, anot analitiko, rasti būstą jau itin sunku. Mat ne tik, kad pasirinkimas nedidelis, tačiau ir turi tikti ir buto kaina, vieta, o ir pats studentas įtikti nuomotojui.

REKLAMA

„Kadangi pakankamai sunku identifikuoti, kuris turtas skirtas studentams ir kaip jo kaina koreguojasi, tai bendrame nuomos kainų lygyje yra tik nedideli labai pokyčiai. Bet neatmetu galimybės, kad yra tokių žmonių, kurie ne tai kad pakelia kainą, bet nori būtent tam tikros. Tada birželio mėnesį dar nenuomoja, pravegetuoja du mėnesius su tuščiu butu, o rugpjūčio mėnesį gauna tokią sumą, kurią nori. Tokių tikrai yra, neabejoju.

Pačiam kainų augimui įtakos turi ir pasiūla. Kiek stebime pasiūlos kiekius, šiemet ji gana smarkiai sumažėjusi ir, lyginant su 2016 metų ar 2017 metų rugpjūčiu, pasiūlos kiekis sumažėjęs net 30–40 proc. Iki paaktyvėjimo būsto nuomos kainos buvo linkusios mažėti, tas aktyvėjimas realiai nepakelia kainų, bet sumažino mažėjimą“, – komentuoja J. Belanoška.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, nors Vilniuje nuomos rinka aktyviausia, bet šiuo metu ir Kaunas išgyvena „aukso amžių“ nekilnojamojo turto rinkoje bei sparčiai vejasi Vilnių.

Remiantis skelbimais „Aruodo“ puslapyje, šiuo metu Vilniuje dviejų kambarių butą galima išsinuomoti ir už 200 eurų. Tačiau už būstą naujos statybos name, ar geresnėje vietoje bei geriau įrengtą, gali tekti pakloti ir apie 500 eurų. 

Bendrabutį gauna beveik visi norintieji

Vilniaus universiteto Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys sako, kad tiek praeitais metais, tiek šiemet paraiškas gyventi bendrabučiuose pateikė apie 1,3 tūkst. asmenų. Tuo tarpu apgyvendinti universitetas gali apie 1,2 tūkst. pirmakursių. Tiesa, E. Spūdys pastebi, kad dalis iš užsiregistravusių gauti kambarį bendrabutyje, vėliau persigalvoja ir nutaria gyventi kitur. Tad dažniausiai būstą gauna visi norintieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniuje gyvenančių, tačiau norinčių gyventi bendrabučiuose, taip pat pasitaiko. Visgi pirmenybė teikiama ne vilniečiams, taip pat našlaičiams, esantiems iš nepasiturinčių ar daugiavaikių šeimų, neturintiems vieno iš tėvų ar studentams, turintiems 55 proc. arba mažesnį darbingumą. Jeigu atsiranda laisvų vietų, į bendrabučius gali įsikelti ir vilniečiai“, – prideda E. Spūdys.

Jo teigimu, siūlomų vietų skaičius bendrabutyje visiškai atitinkamą esamą studentų poreikį, tad su problemomis nesusiduriama.

„Apie skiriamas vietas bendrabučiuose studentai informuojami elektroniniu paštu. Jeigu studentai informacijos apie skirtą vietą bendrabutyje negavo, kviečiame susisiekti su universitetu ir darkart užsiregistruoti elektroninėje sistemoje, kur, atsiradus laisvoms vietoms, jos bus skirtos“, – informuoja E. Spūdys, kadangi jau šį trečiadienį prasideda įsikėlimai į bendrabučius. Jie tęsis iki rugpjūčio pabaigos.

REKLAMA

VU būsto puslapyje nurodoma, kad kambario kaina bendrabutyje svyruoja nuo 44 eurų (triviečiame kambaryje gyvenant trims asmenims) iki 100 eurų (dviviečiame kambaryje gyvenant vienam asmeniui).

Būsto nuomos kainos drastiškai nekilo

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė pastebi, kad susidomėjimas butų nuomos skelbimais įprastai išauga liepos-rugsėjo mėnesiais, būtent tuo metu keliais procentais daugiau peržiūrima skelbimų. Tuo pačiu nuo liepos padaugėjo ir butų nuomos pasiūlymų.

„Pasiūla gali būti daug didesnė – lyginant skirtingus laikotarpius, gali išaugti šimtais skelbimų. Šių metų liepą privačių asmenų skelbimų apie butus nuomai paskelbta daugiau nei birželį. Rugpjūtis dar nesibaigė, bet skelbimų skaičius šį mėnesį jau didesnis nei buvo birželį“, – komentavo V. Steponavičiūtė.

Pasak jos, įprastai šiuo metu paklausą didina į didmiesčius atvyksiantys studentai.

Aruodas.lt duomenimis, šiuo metu vidutinė nuomos kaina yra didesnė nei prieš metus, tačiau drastiškai nuo sausio mėnesio nekito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų