Pica (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Pica (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Rūškani restoranų tinklų padavėjų veidai jau senokai nieko nestebina, bet kai prie jų prisideda dar ir prasta maisto kokybė, pasibuvimas viešojo maitinimo įstaigoje ne tik gadina nuotaiką, bet ir virsta nemaloniu išbandymu skonio receptoriams. „Parodyti nepasitenkinimą nemaloniu aptarnavimu – paprasta. Tai parodo arbatpinigių suma arba jų nebuvimas. Tačiau ką daryti, kai tau patiekiamas akivaizdžiai abejotinos kokybės bei skonio patiekalas?“ – klausia ne kartą didžiausių restoranų tinklų maistu nusivylusi tinklalapio LRT.lt skaitytoja Ana Banelytė.

Į naujienų tinklalapį LRT.lt mergina kreipėsi, kai nebe pirmą kartą susidūrė ne tik su prasta aptarnavimo, bet ir patiekto maisto kokybe. Į UAB „Vičiūnų restoranų grupė“ piceriją „Charlie Pizza“ su drauge užsukusi Ana liko nemaloniai nustebinta: pirmas nieko gero nežadėjęs ženklas buvo taip arti vienas kito sustatyti staleliai, kad draugės nesuprato – vakarieniauja dviese ar šešiese.

„Jei restoranas siekia kuo didesnio lankytojų skaičiaus, suspausdamas juos į nejaukiai mažas erdves, kyla klausimas, kokia dar kaina jis bando siekti savo tikslų. Paaiškėjo, jog tai – ir maisto kokybės kaina“, – patirtimi dalinasi Ana.

REKLAMA

Mergina pasakoja užsisakiusi stebėtinai greitai iškepusią picą. Kaip paaiškėjo vos jos paragavus, pica buvo tiesiog pašildyta: „Galėčiau abejoti savo skonio receptoriais, kurie labai nenoriai priėmė sunkiai it guma kramtomą picos padą su padžiūvusiais jo priedais. Tačiau kai šalia mūsų sėdintys vaikinai pamėgino užsisakyti dideles picas, o jiems buvo atsakyta „didelių neturime“, supratau, kad picerija iš tiesų nebeturi ką pašildyti mikrobangų krosnelėje“.

Kitą nemalonų siurprizą LRT.lt skaitytojai pateikė UAB „Čili Holdings“ restoranų tinklas. „Čili picoje“ Anai buvo patiektas ne tas gėrimas, kurį ji užsisakė, tačiau padavėja tvirtino atnešusi teisingą užsakymą.

„Neilgai trukus padavėja pripažino, jog pateikė ne tą kokteilį ir pasakė, jog suklydo baras, nežinantis, kaip tas kokteilis atrodo. Pasiūlė jį pakeisti, tačiau nusprendžiau nebūti perdėm priekabi, pasilikau prie jau pagaminto. Tačiau kas galėjo pagalvoti, kad būsiu priversta sumokėti užsakyto, brangesnio kokteilio kainą?“ – stebisi pašnekovė.

Gavusi čekį, mergina pastebėjo, jog jame – užsakyto, brangesnio kokteilio kaina, tad bandė aiškintis, kodėl turi mokėti už tai, ko negėrė. „Padavėja atsakė, jog ji kavinėje – nauja ir negali išspręsti problemos, buvo ganėtinai grubi, tarsi pati būčiau kalta dėl jų klaidos ir veltui bandyčiau aiškintis situaciją“, – piktinasi Ana.

Mergina tąkart elektroniniu paštu kreipėsi į restoranų tinklo administraciją. Ši atsiprašė dėl nepatogios situacijos, pakvietė darkart apsilankyti restorane ir pasivaišinti desertu bei gėrimu aptarnavusios padavėjos sąskaita.

REKLAMA

Maisto kokybė vis prastėja

Daugiausiai visų vartotojų skundų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) registruoja būtent dėl prastos viešojo maitinimo įstaigų maisto kokybės. Tarnybos specialistus džiugina tik tai, jog kavinės, restoranai patiekia saugius produktus, dėl kurių nekyla rimtų sveikatos sutrikimų protrūkių.

„Per pirmąjį šių metų pusmetį sulaukėme jau beveik 300 vartotojų skundų, patikrinome daugiau nei 4300 viešojo maitinimo įmonių. Nors įmonės susilaukia baudų, kartais jas tenka kuriam laikui uždaryti, tendencijos rodo, kad pažeidimų nemažėja, o patiekalų kokybė yra suprastėjusi. Maistas kavinėse vis dažniau yra šildomas, o ne šviežiai gaminamas“, – konstatuoja VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Anot specialistės, daugiausiai skundų sulaukiama dėl neskanaus, abejotinos kokybės maisto, nešvarių indų. Vartotojai taip pat skundžiasi maiste aptinkantys kirmėlių, plaukų ar kitų nevalgomų priedų.

„Tarnyba pastebėjo, jog problemiškiausi yra kinų restoranai, juose aptinkama daugiausiai higienos pažeidimų. Tačiau pažeidimų pasitaiko ir kitur. Gavome skundą apie tai, jog „Mambo pizza“ lankytojui patiekale teko rasti metalinės puodų šveitimo kempinės gabalėlį“, – komentuoja A. Išarienė.

Patikrinimų metu patiekaluose neretai pasigendama produktų, kurie būna įrašyti meniu. Vietoje įmantrių sūrių ant picų aptinkama sūrio pakaitalų. Pasitaiko atvejų, kai kavinių šaldytuvuose randama produktų su pasibaigusiu vartojimo terminu.

Specialistė skatina vartotojus kuo daugiau klausinėti apie užsakomą patiekalą, o jei patiekto maisto kokybė netenkina, apie tai pakalbėti su padavėju ar administratoriumi.

REKLAMA

Aukšta aptarnavimo kultūra – ne Lietuvai

Šįmet VMVT ketina įdiegti naujovę – reitinguoti tikrinamus restoranus, kavines ir užkandines, o reitingų rezultatus skelbti interneto svetainėje. VMVT inspektoriai įmonių veiklą vertins balais, atsižvelgdami į tai, kaip maitintojai paiso higienos ir maisto kokybės reikalavimų.

Tačiau kokybiškesnio ir malonesnio aptarnavimo Lietuvos kavinėse ir restoranuose, anot etiketo žinovo Giedriaus Drukteinio, tikėtis neverta. Pašnekovo manymu, frazė „gauni tiek, kiek sumoki“ yra labai tinkama visapusiškai restoranų tinklų kokybei nusakyti. Anot G. Drukteinio, kiekvienas turėtume suprasti, kad aptarnavimo kokybę daugumoje restoranų stengiamasi užtikrinti labai žemais kaštais. Padavėjai uždirba nedaug, be to, kiekvienas jų supranta, kad tai – laikinas darbas.

„Naivu tikėtis Italijos ar Prancūzijos oficiantų aptarnavimo kokybės. Tose šalyse šio darbo imasi ištisos dinastijos, jiems garbė ir malonumas aptarnauti restorano lankytoją“, – pažymi pašnekovas. Etiketo specialisto teigimu, Lietuvoje taip pat galima rasti gerai nusiteikusių, dar nepavargusių padavėjų. Tačiau tai – išimtys, patvirtinančios taisyklę, kad greičiausiai klientą aptarnaus nepatenkintas savo darbu žmogus

„Apskritai, mes, lietuviai, nesame blogi žmonės ir mokame būti linksmi, tačiau visada jaučiame pagiežą, nepakantumą turtingiems žmonėms. Šie gali ir darbo metu sėdėti restorane, užsisakydami užkandžius ir patiekalus, kurių kainų suma didesnė, nei padavėjo mėnesinis atlyginimas“, – svarsto G. Drukteinis.

saulius
2013-08-21 11:43:11
Nereikia is zmogaus tiketis sypsenos veide, jei jis yra neleistinai isnaudojamas.Daugelyje kaviniu vietoj 2-3 darbuotoju samdomas vienas, kuris ir indus plauna, ir uzsakymus priima, ir misraine maiso, o tinkamo atlygio nesulaukia, gal tik piktu pastabu is savo administratoriaus. Skaiteme apie zurnalistes patirti, kuri isidarbino Palangos kavineje.Labai nemalonu buvo skaityti apie jos isgyvenimus, tik gaila, kad ji nepasinaudojo siuolaikinemis technologijomis ir neidejo viso kosmaro irodymu i interneta.
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
vile 2013-08-21 13:52:31
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Jo valgiau Can can, tai atnešė drungną sriubą, sakau sriuba šalta, tai sako, tuoj dašildysime......... tai daugiau ten kojos ir nekeliu, nes šalta sriuba neaišku kada išvirta tai man nereikalinga.   ATSAKYTI
to vile 2013-08-21 14:54:20
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Bet suvalgiai ta pasildyta? Skanaus  
saulius 2013-08-21 11:43:11
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Nereikia is zmogaus tiketis sypsenos veide, jei jis yra neleistinai isnaudojamas.Daugelyje kaviniu vietoj 2-3 darbuotoju samdomas vienas, kuris ir indus plauna, ir uzsakymus priima, ir misraine maiso, o tinkamo atlygio nesulaukia, gal tik piktu pastabu is savo administratoriaus. Skaiteme apie zurnalistes patirti, kuri isidarbino Palangos kavineje.Labai nemalonu buvo skaityti apie jos isgyvenimus, tik gaila, kad ji nepasinaudojo siuolaikinemis technologijomis ir neidejo viso kosmaro irodymu i interneta.   ATSAKYTI
skanumelis 2013-08-21 10:21:20
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Kol dar lankydavausi ČILI tai dar ne tokių cirkų nuolatos būdavo.   ATSAKYTI
Piteriui 2013-08-21 09:31:29
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
nu ir neik. Valgyk namie bulvini blyna. O apie aptarnavima tai Cili tikrai prastai kaip ir su maisto kokybe. I Carlie nevaikstau. Jeigu uzsuku tai i Senaja Kibinine ar Can Can. O apie alubarius tai Apuokas (aisku ten renkasi kitokia chebra, bet alus skanus. Kam prie sirdies metalo muzika tai tikrai patariu.), Akivarai- nors ir brangoka bet neskiesta, Metro- alaus visokio uz normalia kaina, Alaus Namai- kainos irgi normalios, maistas skanus   ATSAKYTI
Petras 2013-08-21 08:41:22
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
VMVTdirba tik pagal gyventojų pateiktus skundus? Taigi,dauguma prichvatizatorių išnaudoja tą situaciją, lieka nepažaboti...Beje, į retoranus ir picerijas Lietuvos ubagai nelabai gausiai ir susirenka. Nebuvau jau ten apie 20metų,nepalaikau daugumos užsieninių kapitalistų, norinčių pasipelnyti dar ir nuo valdžios nuskurdintų piliečių.   ATSAKYTI

Top Video

TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Advokatas prabilo apie liudijimus, ką Pinikas darė prie žuvusios Didžiūnaitytės kūno
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Nušauto policininko šeimą pasiekė piniginė parama: iš viso – kiek daugiau nei 33 tūkst.
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Dėl vietoj dušinių Palangoje išdygusio namo surengta akcija: žmonės atėjo pasiruošę išsimaudyti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Kaimynai sukrėsti dėl pro langą iškritusio ir žuvusio penkiamečio: tėvai vaikais labai rūpinosi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Su oro balionais į audrą patekę dalyviai papasakojo, ką patyrė skubiai leisdamiesi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Punios šilas ir vėl specialistų akiratyje: šile įsisiautėjo kenkėjai
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Vos tik paskelbus sprendimą apie atidaromą sieną, lietuviai patraukė į Lenkiją
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Lietuva dėl Astravo sulaukė paramos iš Lenkijos: žada taip pat nepriimti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Per Kuršių marias kelte plaukę keleiviai sulaukė netikėtos staigmenos
REKLAMA
Alytaus meras Nerijus Cesiulis (nuotr. Raimundo Maslausko)
Alytuje planuojama statyti dengtą futbolo maniežą, rašo alytausgidas.lt.  „Tikimės, kad ateityje mes turėsime dengtą futbolo maniežą“, – Alytaus apskrities futbolo ...
Kapinės. E. Genučio nuotr.
Nuolat lankyti ir prižiūrėti artimųjų kapus gali ne visi, todėl daugėja žmonių, kurie samdo kapų prižiūrėtojus. Šie tikina, kad karštomis vasaromis darbo netrūksta. Žmonės ...
 (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)
Artėja liepos 6-oji – Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, kai ant visų pastatų turės būti iškelta valstybės vėliava. Jei jos neturite ir pirmadienį neiškelsite – gresia bauda. ...
Šventinės dienos Lietuvoje: vieni nori daugiau, kiti – mažiau, bet geresnių (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)
Lietuva kiek viršija Europos šventinių dienų vidurkį, šiemet laisvadienių sąrašą papildė lapkričio 2 d., o kitąmet į darbą gali nereikėti eiti ir dar vieną dieną. Kol vieni ...
Patalpos (nuotr. vmvt.lt)
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamento inspektoriai kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos Kauno ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų