REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdos neįsivaizduojamos be eglutės. Vieni stato dirbtines egles, o kiti, norintys namų, užpildytų sakų kvapu, perka tikras, kurios, pasibaigus šventėms neretai atsiduria šiukšlių konteineriuose. Siekiant to išvengti, Lietuvoje jau kurį laiką populiarėja eglučių nuoma.

Kalėdos neįsivaizduojamos be eglutės. Vieni stato dirbtines egles, o kiti, norintys namų, užpildytų sakų kvapu, perka tikras, kurios, pasibaigus šventėms neretai atsiduria šiukšlių konteineriuose. Siekiant to išvengti, Lietuvoje jau kurį laiką populiarėja eglučių nuoma.

REKLAMA

Prasidėjus eglučių prekybai, žmonės nieko nelaukę skuba puošti namus, tačiau kol vieni perka kirstas egles, kiti renkasi gamtai draugiškesnį variantą – pagrindinį žiemos švenčių atributą išsinuomoja, o vėliau grąžina augintojams. Kalėdų eglučių nuoma Lietuvoje vykdoma jau keletą metų ir susilaukia vis daugiau dėmesio.

Kalėdų eglutės nuomos kainos Lietuvoje skiriasi. Vilniuje eglučių pardavimu ir nuoma užsiimanti internetinė parduotuvė „HoliTrees“, pristatyto ir išveža egles žmogui patogiu metu. Jie nuomą apskaičiuoja pagal eglutės kainą ir pasirinkto pristatymo bei atsiėmimo būdo.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jei eglutę žmogus užsisako su pristatymu į namus, galutinė nuomos kaina susideda iš: eglutės kainos (nuo 15 iki 45 eurų, priklausomai nuo eglutės dydžio), pristatymo mokesčio (9 eurai) ir surinkimo mokesčio (5 eurai).

REKLAMA

Kaune eglutes nuomoja ūkis „Sodo rožė“. Klientai čia sumoka tik už eglutę, o pristatymas į namus ir jos išvežimas po švenčių yra nemokami. Kaina priklauso nuo eglutės rūšies ir jos dydžio, pavyzdžiui, sidabrinių eglučių vazonuose kaina svyruoja nuo 15 iki 40 eurų.

Klaipėdos universiteto botanikos sodas eglučių nuomą vykdo kiek kitaip. Žmonės pasiimti eglučių čia atvyksta patys, o vėliau patys ir grąžina. Nuomos kainos čia svyruoja nuo 12 iki 24 eurų, tačiau atgal atvežus sveikas eglutes klientams grąžinama pusė sumos.

Galvojantiems apie tvarų naudojimą

Internetinės parduotuvės „HoliTrees“, veikiančios nuo 2011 m., bendraturtis Lukas Litvinas teigia, kad eglučių nuoma – geriausias sprendimas tiems, kurie galvoja apie tvarų vartojimą. Klientų išsirinktos eglutės yra pristatomos sutartu laiku, o pasibaigus šventėms jos paimamos atgal.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Litvino, yra kelios priežastys, dėl kurių jų įmonė pradėjo nuomoti eglutes, viena jų – klientų poreikiai.

„Pagrindinė priežastis, leidžianti mums teikti šią paslaugą, yra ta, kad mes ne tik parduodame eglutes, tačiau patys ir auginame jas. Pastebėję, kad mieste gyvenantys mūsų klientai neturi kur po švenčių jų dėti, nusprendėme pabandyti eglutes susirinkti, o pavasarį jas vėl pasodinti“, – sako L. Litvinas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad tikrai ne visos nuomotos eglutės išgyvena, tačiau jos vis tiek priimamos atgal: „nudžiuvusias eglutes panaudojame kaip trąšą, plastikinį vazoną naudojame kitais metais. Tai patogu klientui, todėl jis grįžta pas mus ir kitais metais. Be abejo, labai svarbu yra ir tai, kad susidaro mažiau atliekų – mums tai labai svarbu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas teigia, kad būtent tai yra pagrindiniai eglių nuomos privalumai. Tai ne tik patogus, bet ir tvarus pasirinkimas: grąžintos eglutės pasodinamos ir auga toliau, o plastikas panaudojamas dar kartą.

Kaune esančio ūkio „Sodo rožė“ projektų vadovas Justinas Virbickas pasakoja, kad eglučių nuomos poreikis atsirado išgirdus žmonių skundus dėl neturėjimo kur po švenčių dėti gyvas eglutes. Dažniausiai dėl to skundėsi daugiabučių gyventojai, įvairių įmonių darbuotojai.

„Jiems buvo sunku ir gaila išmesti gyvas eglutes į konteinerį, o dabar, kai ta žalia manija ant bangos, visi turim rūpintis gamta, tai stengiamės ir mes taip padaryti. Sugalvojome tokią akciją – surenkame eglutes, bandome jas reanimuoti ir tada sodiname į mišką. Jos daugiau niekada nebūna Kalėdų eglutėmis, jos pasilieka gamtoje ir neiškeliauja kažkur į sąvartynus“, – sako J. Virbickas.

REKLAMA

Klaipėdoje eglutes nuomoja Klaipėdos universiteto botanikos sodas. Šią veiklą jie pradėjo prieš 3 metus. Pasak botanikos sodo direktorės Astos Klimienės, eglučių nuomos idėja kilo tuomet, kai žmonės pradėjo diktuoti tokį poreikį.

„Žmonės vis klausdavo, gal gali nusipirkti eglutę pigiau, nes paskui nori ją grąžinti. Priežastis – ne tik taupome pinigus, saugome eglutę, bet mažiname ir vartotojiškumą. Jei eglute rūpinsimės, saugosime, galėsime ir kitais metais papuošti tą pačią“, – sako A. Klimienė.

Ji pabrėžė, kad būtų galima išskirti keletą Kalėdų eglučių nuomos privalumų. Pirmasis privalumas – ekonominis, kadangi grąžinus sveiką eglutę atgaunama pusė sumokėtos sumos. Antrasis – aplinkosauginis.

REKLAMA

Pasak A. Klimienės, taip mokomės rūpintis aplinka, nes išsinuomotas egles reikia prižiūrėti, palaistyti – išsaugoti. Kaip trečią privalumą ji įvardijo kūrybiškumo panaudojimą – eglutės botanikos sode nėra standartinės, taigi, kad gražiai atrodytų namuose, reikia pasistengti su papuošimu.

Eglučių nuoma populiarėja

Kalbinti verslininkai tikina, kad eglučių nuoma Lietuvoje vis populiarėja, o žmonės šia paslauga pradeda domėtis dar rugsėjo mėnesį.

„Kadangi mes prekiaujame tik internetu mūsų sezonas prasideda gerokai anksčiau nei tų, kurie prekiauja prekybos centrų stovėjimo aikštelėse ar tiesiog prie prekybos centrų. Pirmosios užklausos dėl eglučių prasideda maždaug rugsėjo viduryje, o pirmieji užsakymai – spalį. Pats bumas būna pirmąją gruodžio savaitę“, – pasakoja „HoliTrees“ bendraturtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Litvinas sako, kad šiais metais nuomos paslauga yra itin populiari. Pasak jo, anksčiau nuomotos eglutės sudarydavo maždaug apie 10–15 proc. visų parduodamų vazoninių eglučių, šiais metais planuojama, kad šis skaičius sieks apie 30 proc.

„Priežastys yra kelios – šiuo metu daug dėmesio sulaukia klimato kaita, žmonės yra susirūpinę, domisi ekologija, renkasi pardavėjus, kurių vertybės yra panašios. Antroji priežastis yra ta, kad šiais metais investavome į naujos svetainės sukūrimą ir dabar nuomos paslaugą užsisakyti yra itin paprasta. Svetainėje  yra aiškiai surašytos visos sąlygos ir kainos. Klientams reikia vos keliais pelės paspaudimais patogiai kalendoriuje pažymėti datą, kada eglę nori gauti prieš šventes, pasirinkti iš pateiktų surinkimo datų eglutei grąžinti“, – galimas paslaugos populiarėjimo priežastis vardija L. Litvinas.

REKLAMA

Pasak jo, taip pat pastebima tendencija, kad kasmet išgyvena vis daugiau sugrįžusių eglučių. Tai gali reikšti, kad klientai tampa sąmoningesni ir labiau prižiūri eglutes švenčių metu.

Ūkio „Sodo rožė“ projektų vadovas taip pat pastebi, kad susidomėjimas kiekvienais metais vis didėja, o sezonas prasideda anksčiau. Jis teigia, kiekvienais metais viršijami sezono pradžios rekordai.

„Šiais metais skambučiai prasidėjo lapkričio pradžioje – tik pasibaigus Vėlinėms. Pradžioje eglutėmis apsirūpina visos viešos įstaigos, restoranai ir panašiai, o kai eglėmis pasipuošia didieji miestai, pabunda ir namų vartotojai“, – sako J. Virbickas.

REKLAMA

Jis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad nors ir nuoma populiarėja, vis dar galima sulaukti ir skeptiškų nuomonių.

„Nuomos paslauga populiarėja,  bet dar daug žmonių galvoja, kad nuoma yra tokia – mums visos eglutės grįžta ir metai iš metų jas nuomojame ir imame pinigus. Visi tikisi finansinės naudos, bet aš pabrėžiu, kad tai ne finansinė akcija, ne piniginė, o ekologinė. Mes nemokamai surenkame eglutes atgal ir jas bandom reanimuoti. Dalis eglučių būna jau prastos būklės, o tos, kurių būklė geresnė – duodame papildomų maistinių medžiagų, pavasarį žiūrime, kaip jos išsilaikė ir jei yra tinkamos – sodiname tiesiai į miškus“,  – pasakoja J. Virbickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžia, kad žodis „nuoma“ šiuo atveju gali šiek tiek klaidinti, nes šios paslaugos esmė – nemokamas eglutės pasiėmimas ir jos prigydimas.

Klaipėdos universiteto botanikos sode eglučių nuoma žmonės domėtis pradėjo taip pat neįprastai anksti – lapkričio pradžioje, o viduryje jos jau buvo rezervuojamos.

Botanikos sode nuomai skirtų eglučių šįmet buvo apie 300, beveik visos jos jau išnuomotos.

„Pastebime, kad vis daugiau žmonių nori tokios paslaugos – pirkti, išsaugoti ir grąžinti. Ypač džiugina jaunos šeimos, kurios ateina rinktis eglutės su vaikais, bendrauja, aptarinėja ir sprendžia kaip puoš. Smagu ir tai, kad šiemet ši paslauga populiari ir tarp įmonių“, – pasakoja botanikos sodo direktorė A. Klimienė.

REKLAMA

Kaip prižiūrėti išsinuomotą eglutę?

Kalėdų eglučių nuomotojai yra keletas taisyklių, kurių laikantis galima padidinti eglutės šansus išgyventi.

Pirmiausia, labai svarbu eglutės iškart nenešti į namus, jei lauke yra minusinė temperatūra. Jai būtina suteikti pereinamąjį laikotarpį laikant vėsioje patalpoje – laiptinėje ar garaže.

Eglutės negalima statyti prie tiesioginių šilumos šaltinių: radiatoriaus, židinio ar po kondicionieriumi. Reikėtų vengti ir šildomų grindų – tokiu atveju eglutę reikia pakelti nuo žemės. Jas taip pat būtina laistyti.

„Eglutė yra medis ir jam reikia nemažai drėgmės – maždaug puodelio vandens per dieną. Reikia užtikrinti, kad eglutės šaknys visuomet būtų drėgnos, bet nemirktų vandenyje“, – aiškina L. Litvinas.

Po švenčių eglutės nereikėtų išnešti į lauką, kai laikosi minusinė temperatūra, geriausia ją laikyti šviesioje, vėsioje vietoje ir nuolat palaistyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų