REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu: „Tai – demokratijos diena“

Nausėda pasveikino naująjį JAV prezidentą

Istorinė diena Jungtinėse Valstijose. Šalyje vyksta 46-ojo šalies prezidento inauguracija. Tačiau ji visiškai kitokia – tokios iki šiol nebuvo. Vietoje šimtų tūkstančių – tūkstantis svečių, o gatvėse 25 tūkst. kariškių. Iškilmėse nedalyvauja ir kadenciją baigęs Donaldas Trumpas. Iki inauguracijos likus 3 valandoms, jis paliko Baltuosius rūmus, tačiau užminė mįslę. Atsisveikinęs tik trumpam, suteikė viltį savo rėmėjams, kad į didžiąją politiką dar grįš.

Istorinė diena Jungtinėse Valstijose. Šalyje vyksta 46-ojo šalies prezidento inauguracija. Tačiau ji visiškai kitokia – tokios iki šiol nebuvo. Vietoje šimtų tūkstančių – tūkstantis svečių, o gatvėse 25 tūkst. kariškių. Iškilmėse nedalyvauja ir kadenciją baigęs Donaldas Trumpas. Iki inauguracijos likus 3 valandoms, jis paliko Baltuosius rūmus, tačiau užminė mįslę. Atsisveikinęs tik trumpam, suteikė viltį savo rėmėjams, kad į didžiąją politiką dar grįš.

REKLAMA

Demokratas Johnas Bidenas trečiadienį buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį po savo prisaikdinimo paragino šalį užtikrinti vienybę ir perspėjo, kad Amerikos laukia daug iššūkių, jam perimant vadovavimą daugialypės krizės apimtai valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai – Amerikos diena, tai – demokratijos diena. Istorijos ir vilties diena“, – naujasis valstybės vadovas sakė ant JAV Kapitolijaus laiptų Vašingtone.

REKLAMA

JAV kovojant su tūkstančių žmonių gyvybių nusinešusia koronaviruso pandemija ir tvyrant giliam politiniam susiskaldymui J. Bidenas perspėjo, kad šiems iššūkiams įveikti reikės „daug daugiau nei žodžių. Tam reikės visų sunkiausiai pagaunamo dalyko demokratijoje – vienybės.“

Prezidentas taip pat pažadėjo įveikti Jungtinėse Valstijose pastaruoju metu paaštrėjusį politinį ekstremizmą ir vidaus terorą.

Jungtinės Valstijose susiduria su „politinio ekstremizmo, baltųjų viršenybės šalininkų judėjimo, vidaus terorizmo iškilimu, kuriam turime duoti atkirtį ir kurį mes įveiksime“, pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kamala Harris trečiadienį buvo prisaikdinta JAV viceprezidente per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų Vašingtone.

56 metų K. Harris tapo pirmąja moterimi, juodaode ir pirmuoju azijiečių kilmes asmeniu, užėmusiu JAV viceprezidento postą. Per prisaikdinimo ceremoniją K. Harris lydėjo jos vyras Dougas Emhoffas.

Per inauguracijos ceremoniją Kapitolijuje žvarbią žiemos JAV himną sugiedojo popmuzikos žvaigždė Lady Gaga.

K. Harris viceprezidentės priesaiką davė Aukščiausiojo Teismo teisėjos Sonios Sotomayor akivaizdoje.

Tačiau ceremonijoje pats D. Trumpas nedalyvauja ir taip laužo šimtametes tradicijas. Likus trims valandoms iki inauguracijos, jis su žmona Melania palieka Baltuosius rūmus, kurių naujiesiems šeimininkams neaprodė. Prezidentiniam sraigtasparniui nusileidus Baltųjų rūmų Pietų pievelėje, D. Trumpas prieš išskrisdamas tepasako, kad dirbti prezidentu jam buvo viso gyvenimo garbė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik noriu atsisveikinti. Tikiuosi tai ne ilgalaikis atsisveikinimas. Dar pasimatysime. Visiems jums labai ačiū“, – sako JAV prezidentas  Donaldas Trumpas.

D. Trumpas netrukus pasiekė Endriuso oro pajėgų bazę netoli Vašingtono, kur persėdo į prezidentinį lėktuvą ir išvyko į savo privatų kurortą „Mar-a-Lago“ Floridoje, taip užbaigdamas vos ketverius metus trukusį valdymą.

Inauguracijos išvakarėse D. Tumpas J. Bideno tiesiogiai neminėjo. Tačiau kelis mėnesius iki šiol kartojęs, kad demokratai apgaule laimėjo rinkimus, pirmą kartą amerikiečių paprašė melstis už būsimos administracijos sėkmę. O paskutinis jo, kaip prezidento, darbas – malonė 73-ims žmonėms, įskaitant ir buvusį patarėją Steve’ą Bannoną.

REKLAMA

„Baigdamas savo kadenciją kaip 45-asis Amerikos prezidentas, stoviu prieš jus labai didžiuodamasis tuo, ką kartu pasiekėme. Padarėme gerokai daugiau, nei atėjome padaryti. Šią savaitę mes inauguruojame naują administraciją ir meldžiamės už jos sėkmę, padėsiančią išlaikyti Ameriką saugią ir klestinčią“, – pasakoja D. Trumpas.

Per prezidento inauguraciją Vašingtone paprastai susirenka per 200 tūkst. žmonių. Tačiau trečiadienį dėl koronaviruso suvaržymų ir dėl ekstremalios padėties, paskelbtos po riaušių Kapitolijuje, gatvėse ne naująjį prezidentą pasveikinti norintys amerikiečiai, o 25 tūkst. kariškių. Svečių, kurie sveikins prezidentą Joe Bideną ir pirmąją viceprezidentė moterį Kamalą Harris, pakviesta vos tūkstantis.

REKLAMA

Prieš inauguraciją J. Bidenas su žmona Jill dalyvavo mišiose. J. Bidenas – vos antrasis prezidentas katalikas šalies istorijoje po demokrato Johno Kennedžio. Toje pačioje katedroje Amerika atsisveikino su 1963-iasiais nužudytu J. Kennedžiu.

Inauguracijos išvakarėse J. Bidenas dėkojo rėmėjams savo gimtojoje Delavero valstijoje, o prisiminęs prieš šešerius metus nuo smegenų vėžio mirusį sūnų Jospehą-Boe, nesulaikė ašarų.

„Ponios ir ponai, gailiuosi tik dėl vieno dalyko. Jo čia nėra, bet mes jį turėtume pristatyti prezidentu“, – teigia išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas.

Visgi istorijos puslapis persivertė J. Bideno naudai, o pasaulis spėlioja, ką dabar veiks D. Trumpas. Dauguma kadenciją baigusių prezidentu žaidžia golfą, rašo knygas ar užsiima labdara. Tačiau D. Trumpas savo ateities planų neatskleidžia. Manoma, kad bent kuriam laikui jis apsigyvens Floridoje. Tačiau ar grįš vadovauti savo verslo imperijai – nežinia. Atsisveikinimo kalboje pasakyta frazė „greit pasimatysim“, daugelį D. Trumpo rėmėjų verčia viltis, kad jis į didžiąją politiką dar sugrįš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda pasveikino naująjį JAV prezidentą J. Bideną

Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda pasveikino naująjį Jungtinių Valstijų prezidentą Joe Bideną (Džo Baideiną).

„Sveikinimai, prezidente Joe Bidenai, jūsų inauguracijos proga. Lietuva pasiryžusi dirbti kartu kaip artimi draugai ir sąjungininkai, stiprinant mūsų nepakeičiamą transatlantinį ryšį. Mes branginame JAV indėlį į Baltijos regiono saugumą ir tikimės gilinti abipusius ryšius“, – savo „Twitter“ paskyroje trečiadienį paskelbė G. Nausėda.

Demokratas J. Bidenas trečiadienį buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų. Jis pakeitė rinkimus pralaimėjusį Donaldą Trumpą (Donaldas Trampas), trečiadienį ryte palikusį Baltuosius rūmus ir nedalyvavusį įpėdinio inauguracijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų