REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Amerikos prezidento rinkimų liko vos kelios dienos, o Donaldo Trumpo ir Džo Bideno akistatą aštrina rezultatus nulemti galinti koronaviruso krizė. Mėgindamas ją suvaldyti, D. Trumpas tikrai nesužibėjo. Tuo metu Džo Bidenui tenka teisintis dėl sūnaus Hunterio skandalų – jo kišenę papildžiusių milijonų dolerių iš korumpuotų Kinijos, Ukrainos, Rusijos verslininkų.

Iki Amerikos prezidento rinkimų liko vos kelios dienos, o Donaldo Trumpo ir Džo Bideno akistatą aštrina rezultatus nulemti galinti koronaviruso krizė. Mėgindamas ją suvaldyti, D. Trumpas tikrai nesužibėjo. Tuo metu Džo Bidenui tenka teisintis dėl sūnaus Hunterio skandalų – jo kišenę papildžiusių milijonų dolerių iš korumpuotų Kinijos, Ukrainos, Rusijos verslininkų.

REKLAMA

Nors prieš rinkimus virusu persirgęs D. Trumpas ir labai stengiasi sumenkinti ne tik patį virusą, bet ir Amerikos skaičius – daugiau nei 234-is tūkstančius mirčių ir per devynis milijonus užsikrėtimų.

„Donaldo Trumpo kampanijos stiprybė galėjo būti ekonomika bei apskritai faktas, kad daugeliui amerikiečių per pastaruosius ketverius metus, išskyrus, be abejo, pandemiją, gyvenimas gerėjo, bet prasidėjus viruso plitimui, prasidėjus mirtims, gerokai sulėtėjus ekonomikai, tie D. Trumpo pasiekimai gerokai nublanko prieš labai sudėtingą krizės valdymą“, – sako politologas Linas Kojala.

Koronaviruso krizė į antrą planą nustūmė ir rugsėjo pabaigoje dienraščio „The New York Times“ numestą „bombą“ – kaltinimus, kad prieš tapdamas prezidentu 2016-aisiais, milijardierius D. Trumpas sumokėjo tik 645 eurus federalinių pajamų mokesčių, o 10 iš 15 ankstesnių metų jų nemokėjo išvis, nes deklaruodavo praradęs daug daugiau pinigų nei uždirbęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai meliagienos, visiškos melagienos“, – teigia JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Tuo tarpu Joe Bidenui tenka atlaikyti kai kurios žiniasklaidos spaudimą ir D. Trumpo puolimą dėl kaltinimų korupcija, metamų ir jam, ir jo sūnui Hunteriui.

REKLAMA

„Leiskite man pasakyti. Joe Bidenas yra nusikaltėlis ir nusikaltėliu jis buvo ilgą laiką“, – pasakoja D. Trumpas.

Prieš pat rinkimus kilo skandalas, susijęs su Hunterio Bideno nešiojamuoju kompiuteriu ir jame rastais tūkstančiais elektroninių laiškų, kurie atsidūrė FTB rankose. Viename jų, rašytame prieš penkerius metus, Ukrainos dujų kompanijos „Burisma“ atstovas Vadimas Požarskis dėkoja Hunteriui už suorganizuotą susitikimą su jo tėvu Joe Bidenu – tuometiniu Amerikos viceprezidentu.

Įtarimų kelia tai, kad praėjus metams po šios padėkos, Joe Bidenas paragino atleisti Ukrainos prokurorą Viktorą Šokiną, kuris domėjosi įmonės „Burisma“ veikla. Jos direktorių tarybai iki 2019-ųjų priklausė ir milijonines sumas iš šios kompanijos į savo kišenę krovėsi ne kas kitas, o Hunteris Bidenas. Anot D. Trumpo, Bidenai tuomet neteisėtai spaudė tuometinį prezidentą Petro Porošenką atsikratyti prokuroro ir nutraukti tyrimą „Burismos“ atžvilgiu. Tiesa, korumpuotą V. Šokiną atleisti ragino ir Vakarų lyderiai, ir net patys respublikonai.

REKLAMA
REKLAMA

„D. Trumpo rėmėjams yra svarbu pabandyti parodyti, kad Joe Bidenas, eidamas labai aukštas viceprezidento pareigas, o taip pat jo sūnus, kuris užėmė aukštas pareigas vienoje iš Ukrainos energetikos bendrovių bei turėjo kontaktus visame pasaulyje, užsiėmė korupcinio pobūdžio veikla, kuri tarsi pademonstruotų ir įtvirtintų D. Trumpo rinkiminį teiginį, kad aš esu vienintelis ne elito atstovas, o visi tie, kurie daug metų užsiima politika, yra korumpuoti, nupirkti trečiųjų valstybių“, – kalbėjo politologas Linas Kojala.

Be to, rugsėjį Jungtinių Valstijų Senato žvalgybos komitetas pateikė išvadą, kad Hunteris Bidenas neva dalyvavo nusikalstamoje veikloje, vykdant finansinius pavedimus tarp Ukrainos, Rusijos, Kazachstano ir Kinijos piliečių. O prieš šešerius metus jo sąskaitą neva papildė 3,5 milijono dolerių, kuriuos jam pervedė V. Putino parankinio, buvusio Maksvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina. Visgi Joe Bidenas neigia kada nors turėjęs naudos iš sūnaus verslo ryšių, o į kalbas apie sūnaus finasinius šaltinius nesileidžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekada gyvenime nesu paėmęs nė cento iš jokio užsienio šaltinio“, – sako kandidatas į prezidentus Joe Bidenas.

Amerikiečių žiniasklaida cituoja ir kitų elektronių laišų turinį. Esą Hunteris Bidenas iš privataus Kinijos kapitalo fondo, kurio valdybos nariu buvo, gaudavo 10-ies milijonų dolerių metinį mokestį. Be to, su Hunteriu siejamOs didžiausios privačios Kinijos energetikos įmonės 10 % akcijų neva atiteko „didžiajam vaikinui“. Kas tas „didysis vaikinas“, nežinia. Spėliojama, ar tik ne pats Joe Bidenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų