REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio teisingumo ministerija ketvirtadienį pranešė, kad premjerui Benjaminui Netanyahu pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo.

Izraelio teisingumo ministerija ketvirtadienį pranešė, kad premjerui Benjaminui Netanyahu pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo.

REKLAMA

Generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas „nusprendė pareikšti kaltinimus premjerui Benjaminui Netanyahu dėl kyšio paėmimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu“, sakoma ministerijos pareiškime.

Jame priduriama, kad pranešimas apie sprendimą ir dokumento, kuriame išdėstyti kaltinimai, kopija buvo pateikta premjero teisininkams.

Kaip skelbiama kaltinamajame akte, B. Netanyahu priėmė šimtų tūkstančių dolerių vertės šampano ir cigarų iš savo draugų milijardierių, siūlė keistis paslaugomis su vienu laikraščių leidėju ir pasinaudojo savo įtaka, kad padėtų vienam turtingam telekomunikacjų magnatui mainais į sau palankius pranešimus viename populiariame naujienų portale.

B. Netanyahu, kuris griežtai neigia visus kaltinimus, tapo pirmuoju Izraelio ministru pirmininku, kuriam pareikšti kaltinimai einant pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Mandelblitas vėliau ketvirtadienį žada paskelbti viešą pareiškimą, o B. Netanyahu turėtų į jį atsakyti.

Anksčiau premjeras vadino kaltinimus raganų medžiokle, kritikavo žiniasklaidą, policiją, prokurorus ir teisingumo sistemą.

REKLAMA

B. Netanyahu neprivalo atsistatydinti iš pareigų, nebent būtų pripažinta jo kaltė, o jis būtų išnaudojęs visas apeliacijų galimybes. Vis dėlto politinis spaudimas premjerui veikiausiai bus didelis.

Dabar ministras pirmininkas gali kreiptis į Knesetą prašydamas suteikti jam teisinę neliečiamybę.

Rimčiausi kaltinimai susiję su vadinamąja „Byla 4000“, kurioje B. Netanyahu kaltinamas priėmęs teisės aktų, dėl kurių jo draugo telekomunikacijų magnato Shaulio Elovitchiaus vadovaujama įmonė „Bezeq“ gavo naudos už daugiau kaip 250 mln. dolerių. Mainais „Bezeq“ valdomas naujienų portalas „Walla“ paskelbė B. Netanyahu ir jo šeimai palankių straipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamajame akte sakoma, kad jųdviejų santykiai buvo „pagrįsti abipusiu supratimu, kad kiekvienas jų turėjo svarbių interesų, kuriuos kita pusė turi galimybę paremti“. B. Netanyahu taip pat kaltinamas slėpęs šiuos santykius pateikdamas „dalinę ir klaidinančią informaciją“ apie savo ryšius su Sh. Elovitchiumi.

Du artimi B. Netanyahu patarėjai liudijo prieš jį šioje byloje.

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, kad B. Netanyahu iš milijardierių Arnono Milchano ir Jameso Packerio dovanų gaunamas šampanas „virto tam tikra tiekimo linija“. Skelbiama, kad šių dovanų vertė yra apie 200 tūkst. dolerių.

Be to, kaltinamajame akte teigiama, kad B. Netanyahu padėjo Izraelio piliečiui A. Milchanui, kuris yra Holivudo magnatas, pratęsti jo JAV vizą. Kol kas neaišku, ar australas J. Packeris ką nors gavo mainais iš Izraelio premjero.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dešiniojo sparno atstovas B. Netanyahu valdžioje yra nuo 2009 metų. Jis yra ilgiausiai dirbantis Izraelio premjeras, dominuojantis politinėje šalies scenoje.

Minėtas sprendimas priimtas B. Netanyahu, artimam JAV prezidento Donaldo Trumpo sąjungininkui, kovojant dėl savo politinės ateities.

Izraelis jau beveik metus neturi vyriausybės, nes po balandį ir rugsėjį vykusių rinkimų, kurie neturėjo aiškaus nugalėtojo, nei B. Netanyahu, nei jo politiniam varžovui centristui Benny Gantzui nepavyko suburti valdančiosios koalicijos.

Anksčiau ketvirtadienį Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas paprašė parlamento surasti naują kandidatą į premjerus, siekdamas išvengti dar vienų rinkimų.

REKLAMA

A. Mandelblitas: sprendimas pareikšti B. Netanyahu kaltinimus priimtas „sunkia širdimi“

Izraelio generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas ketvirtadienį pareiškė, kad sprendimas pareikšti premjerui Benjaminui Netanyahu kaltinimus korupcija buvo priimtas „sunkia širdimi“, bet pabrėžė, kad jis paremtas vien teisiniais įrodymais.

Kreipdamasis į žiniasklaida ketvirtadienio vakarą generalinis prokuroras atmetė kalbas, kad kaltinimai premjerui yra politiškai motyvuoti.

Jis piktai kritikavo B. Netanyahu šalininkų ir priešininkų spaudimo kampanijas, kuriomis siekta paveikti jo sprendimą, paskelbtą po kelių mėnesių svarstymo.

B. Netanyahu yra pavadinęs kaltinimus korupcija raganų medžiokle ir nekart piktinosi policija ir prokurorais dėl šio tyrimo.

REKLAMA

Izraelio teisingumo ministerija anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad premjerui pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo.

B. Netanyahu tapo pirmuoju Izraelio ministru pirmininku, kuriam pareikšti kaltinimai einant pareigas.

Netanyahu smerkia jam pareikštus „neteisingus“ kaltinimus dėl korupcijos

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį atmetė visus jam generalinio prokuroro pareikštus kaltinimus dėl korupcijos.

B. Netanyahu atmetė tai, ką pavadino „neteisingais kaltinimais“. Jis sako, kad kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo yra „politiškai motyvuoti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų