REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekologijos idėjos, kalba Jungtinių Tautų Asamblėjoje, arši paauglės lūpomis išsakyta pasaulio lyderių kritika. Greta Thunberg? Ne, tai nutiko jau prieš 27 metus, kuomet vos 12-os Severn Cullis-Suzuki rėžė jautrią kalbą susirinkusiesiems ir sulaukė aršių ovacijų. Nepraėjus ir dešimtmečiui, ji pripažino – „buvau naivi“.

Ekologijos idėjos, kalba Jungtinių Tautų Asamblėjoje, arši paauglės lūpomis išsakyta pasaulio lyderių kritika. Greta Thunberg? Ne, tai nutiko jau prieš 27 metus, kuomet vos 12-os Severn Cullis-Suzuki rėžė jautrią kalbą susirinkusiesiems ir sulaukė aršių ovacijų. Nepraėjus ir dešimtmečiui, ji pripažino – „buvau naivi“.

REKLAMA

Greta Thunberg 2019-ųjų rugsėjį pavyko atsidurti viso pasaulio naujienų šaltinių dėmesio centre. Emocingoje kalboje apkaltinusi pasaulio politikus abejingumu ekologinėms problemoms, godumu ir ateities kartų resursų eikvojimu, išsprogdino tikrą informacinę bombą. Kalbama net ir apie Nobelio taikos premijos skyrimą.

Tačiau G. Thunberg – ne pirmoji, kuri tarptautiniu lygiu prabilo apie ekologines problemas. 1992-aisiais tai padarė jaunoji Severn. Tačiau dabar jos kalbą prisimena tik nedaugelis. 

REKLAMA
REKLAMA

Šešios minutės šlovės

1992-aisiais 12-metė Severn Suzuki pasakė kalbą Rio de Žaneire susirinkusiems 172 pasaulio šalių Generalinės Asamblėjos narių. Per šešias minutes mergaitė pasauliui papasakojo apie šiltnamio efekto pasekmes, masiškai mirštančius gyvūnus ir oro taršą. Dauguma susirinkusiųjų šypsojosi ir plojo. 

REKLAMA

„Su tėčiu mes dažnai žvejojome gimtajame Vankuveryje, kol prieš kelerius metus nepagavome apnuodytos žuvies. Ir šiandien kiekvienas iš mūsų nuolat girdi apie gyvūnus ir augalus, kurie kasdien išmirinėja, tai yra – išnyksta visam laikui. Visą gyvenimą aš svajojau stebėti didžiules laukinių gyvūnų bandas, džiungles ir tropinius miškus, kuriuose knibžda paukščiai ir drugeliai, o dabar aš abejoju, kad mano vaikai galės kada nors išvis išvysti ką nors panašaus“, – ištrauka iš jos pasisakymo. 

Ji taip pat kreipėsi į valstybių atstovus, verslininkus ir politikus, prašydama investuoti į ekologiją ir užtikrinti „mūsų vaikams būtiną ateitį“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas aš tik vaikas, tačiau aš žinau, kad jeigu visus tuos pinigus, kuriuos leidžiate karui, išleistumėte ekologinių problemų sprendimui, kovai su skurdu ir reikalingų atsakymų paieškai, tai pasaulis būtų daug geresnis“, – pasakojo S. Suzuki. 

„Aš čia keliavau 6 tūkst. kilometrų tam, kad pasakyčiau jums, pasaulio suaugusiems, kad jūs privalote keistis“, – jautriai pasakojo mergaitė.

Mergaitė taip pat piktinosi „vyresniųjų dviveidiškumu“. Vaikai yra mokomi būti dorais ir dosniais, nors patys suaugusieji elgiasi egoistiškai ir paveda ateities kartas. Savo pasirodymą dvylikametė baigė šiais žodžiais: „Mano tėtis visuomet sakė: „Tu esi tas, ką tu darai, o ne ką kalbi“. Ką gi, tai, ką jūs darote, verčia mane verkti naktimis“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergaitės kalba sulaukė audringų plojimų. Buvęs JAV viceprezidentas Albertas Gore’as tuomet jos kalbą pavadino „geriausia, ką jam yra tekę girdėti Rio“. 

Tačiau pasaulinio žinomumo S. Suzuki sulaukė tik atėjus interneto erai. 2008-aisiais jos kalba išpopuliarėjo „YouTube“, kur surinko daugiau nei 30 mln. peržiūrų. Virusinė žinutė skambiu „mergaitė, privertusi pasaulį nutilti penkioms minutėms“ pavadinimu, netruko sulaukti dėmesio. 

Nobelio premijos jai niekas nesiūlė įteikti, tačiau į „Global 500 Roll of Honour“ ji pateko. Šią premiją įteikia 500 žmonių, kurie per paskutinius metus daro kažką išskirtinio ekologijos vystymo srityje. Tuo pat metu JAV leidykla „Doubleday“ išleido S. Suzuki knygą pavadinimu „Pasakyk pasauliui“.  

REKLAMA

Knygoje mergaitė perteikia savo patarimus aplinkosaugos klausimais ir aprašo savo tapimo ekoaktyviste istoriją. 

Vėliau mergina aktyviai dalyvavo ekologinėje veikloje, vedė laidą vaikams „Discovery Kids“ kanale. Baigė ekologijos mokslus Jeilio universitete. 

2012-aisiais ji ir vėl išvyko į Rio de Žaneirą, į JT šalių atstovų susitikimą. Mergina papasakojo savo gamtos apsaugos idėjas ir pareiškė, kad politikos veikėjai nesugeba išspręsti ekologinių problemų. Kitaip tariant, ji pripažino, kad jos vaikystės viltys neišsipildė.

„Kuomet aš buvau vaikas, aš galvojau, kad užteks man prasimušti iki pasaulio lyderių su savo kalba, ir daug kas pasikeis. Dabar aš supratau, ir suprantu, kad tie žmonės ir negalėjo nieko pakeisti. Rio aš supratau, kad politikos veikėjai iš tiesų neturi galios“, – karčią kritiką liejo ji. 

REKLAMA

Palaiko G. Thunberg kovą

Po Gretos Thunberg kalbos Niujorke abi mergaites socialiniuose tinkluose imta aktyviai aptarinėti ir lyginti. Abiejų jų motyvas yra identiškas – patraukti vyresniosios kartos (ypač politikų) dėmesį į katastrofiškus klimato kaitos pokyčius ir kitas ekologines problemas, rašoma „tjournal“. 

Tačiau reakcijos į jų kalbas buvo skirtingos. „Ikiinternetiniais laikais“ S. Suzuki gal ir susilaukė kritikos, tačiau tikrai ne tokio masto, kiek jos teko G. Thunberg. Pastaroji socialiniuose tinkluose tapo pykčio ir pašaipų objektu. Tiesa, nemaža dalis žmonių ją aktyviai palaiko. S. Suzuki, nepaisant savo nusivylimo pasaulio lyderiais, taip pat išreiškė palaikymą savo jaunajai kolegei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji stipri. Ji kritikuoja tuos lyderius. Dėl to, kad kviečia žmones revoliucijai, savaime suprantama, sulaukia tam tikro atsako. Jie bando ją užtildyti. Nors žmonės ir juokiasi iš jos išvaizdos… Aš tikiuosi, kad ji turi ir bent kažkokį moralinį palaikymą“, – paklausta apie G. Thunberg, atsakė kanadietė. 

Šių metų lapkritį S. Cullis-Suzuki sukaks 40 metų. Ji dirba televizijos direktore, yra „Žemės chartijos iniciatyvos“ kanclerė ir toliau aktyviai propaguoja ekoaktyvizmą. Gyvena įspūdinga gamta pasižyminčiame Haida Gvai salyne Kanados vakaruose kartu su savo vyru ir dviem vaikais. 

S. Suzuki noriai pasakoja apie savo kalbą JT prieš 27-erius metus. Moters teigimu, ji nėra tikra, ar žmones nors kiek paveikė jos pastangos.

REKLAMA

„Kai aš prisimenu praeitį, aš galvoju: „Taip, gera buvo kalba“. <...> Labai sunku įvertinti, kaip stipriai aš paveikiau žmones ir priverčiau juos susimąstyti. Man atrodo, dabar, praėjus kažkiek laiko, reiktų užduoti klausimą „Ar pavyko mums pasaulį padaryti geresnį?“ Man atrodo, kad ne.“

Klimato aktyvistė Greta Thunberg kreipėsi į pasaulio lyderius, dalyvaujančius Jungtinių Tautų viršūnių susitikime dėl klimato kaitos, apkaltindama juos išduodant jos kartą savo nesugebėjimu išspręsti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų