REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą būrys žinomų NBA krepšininkų persikraustė į Senojo žemyno komandas. Europiečiai moka didelius pinigus ir siūlo puikias sąlygas. Žaidėjų kainos pakeltos iki debesų, o Lietuvos klubų biudžetai nedidėja. Gal mūsų komandos visai išnyks iš Europos krepšinio žemėlapio?

REKLAMA
REKLAMA

Duokite 40 milijonų

Ilgą laiką žaidėjų migracija buvo vienpusė. Už Atlanto persikraustydavo geriausieji. Atgal grįždavo tik veteranai, neatsiskleidę jaunuoliai (kaip Martynas Andriuškevičius) ir krepšininkai, nepritapę NBA padangėje (kaip Arvydas Macijauskas ir Šarūnas Jasikevičius). Šiemet padėtis pasikeitė.

REKLAMA

Didžiausią sumaištį rinkoje sukėlė milijonus švaistantys Rusijos klubai. Jie sugrąžino į Europą ne tik traumų nukamuotą Jorgę Garbajosą, bet ir krepšininkus pačiame jėgų žydėjime - Carlosą Delfino, Bostjaną Nachbarą. Visi jie senojo pasaulio klubuose yra žaidę ir anksčiau.

Maskvos „Dinamo“ žengė dar vieną žingsnį, prisiviliojo Jannero Pargo. Visus „perspjovė“ Pirėjo „Olympiakos“. Graikai įsigijo perspektyvų (net NBA masteliais) puolėją Joshą Childressą. Neoficialiais duomenimis, už tris sezonus amerikietis gaus 20 mln. dolerių. Kas toliau? Apie galimą persikėlimą į Europą prakalbo tokios žvaigždės kaip Kobe Bryantas, LeBronas Jamesas ir Jasonas Kiddas. „40 milijonų per sezoną mane visiškai tenkintų“, - Rusijos žiniasklaidai pareiškė K.Bryantas. Tiesa, tokie pareiškimai kol kas vertinami kaip bandymas dirbtinai pakelti kainas JAV.



Visagalis euras

REKLAMA
REKLAMA

„Jei tau siūlo gerą kontraktą stipriame klube, kuriame tu gausi daugiau žaidimo laiko, kodėl turėtum atsisakyti?" - retoriškai klausė į Maskvą atvykęs J.Pargo. Konkrečiau priežastis įvardijo B.Nachbaras. „Nets“ man siūlė naują sutartį. Jie kovojo dėl manęs, bet konkuruoti su „Dinamo“ buvo sunku. Europoje mažesni mokesčiai, be to, atlyginimas „pririštas“ prie euro, o doleris jo atžvilgiu nuolat krenta. Jei šis procesas nesustos, į Europą persikels daug garsių žaidėjų“, - sakė slovėnas.

Pakilusį euro kursą kaip vieną iš priežasčių paminėjo ir krepšinio agentas Virginijus Bulotas. „Kai kurie Europos klubai gali mokėti panašius arba net didesnius atlyginimus negu NBA. Be to, namai visada arčiau „dūšios“ negu svetimas kraštas. Vis dėlto sugrįžo daugiausia europiečiai. O kodėl atvyko J.Childressas ir J.Pargo, reikėtų paklausti jų pačių“, - svarstė V.Bulotas. Tokių superžvaigždžių kaip K.Bryantas ar L.Jamesas teiginius jis pavadino paprasčiausiu šou.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskvos „Dinamo“ sporto direktorius Ginas Rutkauskas nurodė dar vieną persikraustymo priežastį. „Europoje yra puikios treniruočių ir gyvenimo sąlygos. Jos niekuo nenusileidžia NBA, o gal ir lenkia. Ten reikia pačiam nuomoti butą, pirkti mašiną. Europoje krepšininkui nereikia niekuo rūpintis. Atėjo ir žaidžia, jei moka tik žaisti“, - sakė jis.

Garantijų trūksta

G.Rutkauskas vasaros įvykių nenorėjo vadinti masiniu perėjimu. „Pažiūrėkime, kiek komandų yra Europoje. Išmėčius tuos krepšininkus vien į Eurolygos ekipas, net po vieną neišeina. Čia - tik pradžia“, - prognozavo „Dinamo“ atstovas.

REKLAMA

Jo nuomone, krepšininkų judėjimas nuo šiol bus abipusis. „Jaunieji Europos žaidėjai norės išbandyti savo jėgas. Visgi NBA yra stipriausia lyga. O tie, kurie viską pamatė ir pabandė, manys, kad reikia pažaisti ir Europoje“, - teigė jis.

V.Bulotas nesiryžo spėti, ar NBA žaidėjų bėgimas į Europą tęsis. „Viskas priklausys nuo ekonominės situacijos. Ispanijoje piniginiai srautai ir klubų biudžetai taip drastiškai nedidėja kaip Rusijoje. Graikijoje yra tik du klubai, galintys sau tai leisti. Stabilumu tik Ispanijos lyga prilygsta NBA. Kitur nėra tokių juridinių garantijų. NBA buvo įvestos algų kepurės, nes lubų savininkai matė, kad išlaidos neproporcingai didėja, palyginti su pajamomis. Pas mus Europoje kol kas yra visiškas chaosas. Tik Ispanijoje negalima pasirašyti nepagrįstų kontraktų. Žaidėjai ten maksimaliai saugūs“, - pasakojo agentas.

REKLAMA

Siauras ratas

V.Buloto nuomone, šis procesas nenaudingas Lietuvos komandoms: „Mūsų žaidėjai brangsta ir tai nėra gerai klubams. Tačiau negalime įtakoti tų dalykų. Kita vertus, žaidėjams toks brangimas yra į naudą.“

G.Rutkauskas mano kitaip. „Kainų pakilimas juntamas gana siaurame rate. Klubai, kurie ir šiaip buvo dideli, diktuoja madas, užkelia kainas be proto. Lietuviai į tokias komandas niekada nesilygiavo ir nesilygiuos. Tačiau žaisti gali visi. Lietuvos klubai visada tuo pasižymėdavo. Ar Arvydas Macijauskas uždirbo 50 tūkst., ar 2 mln., jis vis tiek liko Macijausku“, - pabrėžė „Dinamo“ sporto direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviesios ateities nematyti

Kauno „Žalgirio“ viceprezidento Gedimino Navikausko nuomone, laimėti galima ir su kukliu biudžetu. Tačiau tokie laimėjimai yra trumpalaikiai.

„Neaišku, ar ilgai truks tas švaistymasis pinigais. Daugiausia tuo užsiima keli Rusijos ir vienas Graikijos klubas. Gal jie turi tiek pinigų, kad niekada nesibaigs. Mums su tokiais biudžetais galvoti apie labai aukštus siekius nevertėtų. Bet kas žino, ne visada žaidžia pinigai. Žaidžia penki krepšininkai prieš penkis. Vieną kitą kartą gali iššauti ir be pinigų. Tačiau turėti pastovų rezultatą be jų negali“, - teigė G.Navikauskas.

REKLAMA

Jam labiau kelia nerimo ne užsienyje švaistomi milijonai, o padėtis pačioje Lietuvoje. „Kalbant apie finansavimą, pas mus krepšinio situacija yra apskritai bloga. Kol kas apie tai kalba tik „Žalgiris“. Tačiau problemų turi visi. Prognozuoju blogą ateitį. Valdžios vyrai mėgsta pasigirti laimėjimais, bet ar jų parama iš tikrųjų tokia, kad Lietuvos krepšinis žengtų į priekį, abejotina.“

Garsiausi Europos klubų pirkiniai

Joshas Childressas (JAV, 25 metai). Perėjo iš „Atlanta Hawks“ į Pirėjo „Olympiakos“. NBA praleido ketverius metus. Praėjusį sezoną pelnė 11,8 tšk. ir atkovojo 4,9 kamuolio.

REKLAMA

Jannero Pargo (JAV, 28 metai). Perėjo iš „New Orleans Hornets“ į Maskvos „Dinamo“. NBA praleido šešerius metus. Praėjusį sezoną pelnė 8,1 tšk. ir atliko 2,4 rezultatyvaus perdavimo.

Earlas Boykinsas (JAV, 32 metai). Perėjo iš „Charlotte Bobcats“ į Bolonijos „Virtus“. NBA praleido 10 metų. Praėjusį sezoną pelnė 5,1 tšk. ir atliko 2,7 rezultatyvaus perdavimo.

Carlosas Arroyo (Puerto Rikas, 29 metai). Perėjo iš „Orlando Magic“ į Tel Avivo „Maccabi“. NBA praleido septynerius metus. Praėjusį sezoną pelnė 6,9 tšk. ir atliko 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Carlosas Delfino (Argentina, 26 metai). Perėjo iš „Toronto Raptors“ į Maskvos srities „Chimki“. NBA praleido ketverius metus. Praėjusį sezoną pelnė 9 tšk. ir atkovojo 4,4 kamuolio.

Gordanas Giričekas (Kroatija, 31 metai). Perėjo iš „Phoenix Suns“ į Stambulo „Fenerbahce“. NBA praleido šešerius metus. Praėjusį sezoną pelnė 5,8 tšk. ir atkovojo 1,7 kamuolio.

Jorge Garbajosa (Ispanija, 30 metų). Perėjo iš „Toronto Raptors“ į Maskvos srities „Chimki“. NBA praleido dvejus metus. Praėjusį sezoną pelnė 3,1 tšk. ir atkovojo 2,1 kamuolio.

REKLAMA

Juanas Carlosas Navarro (Ispanija, 28 metai). Perėjo iš „Memphis Grizzlies“ į „Barcelona“. NBA praleido vieną sezoną, pelnė 10,9 tšk. ir atliko 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

Bostjanas Nachbaras (Slovėnija, 28 metai). Perėjo iš „New Jersey Nets“ į Maskvos „Dinamo“. NBA praleido šešerius metus. Praėjusį sezoną pelnė 9,8 tšk. ir atkovojo 3,5 kamuolio.



Nenadas Krstičius
(Serbija, 25 metai). Perėjo iš „New Jersey Nets“ į Liubercų „Triumf“. NBA praleido ketverius metus. Praėjusį sezoną pelnė 6,6 tšk. ir atkovojo 4,4 kamuolio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų