REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors gimdymas namuose jau yra įteisintas Lietuvoje, tačiau neseniai gautas pranešimas apie Kaune vykusį gimdymą namuose išgąsdino visuomenę.

Nors gimdymas namuose jau yra įteisintas Lietuvoje, tačiau neseniai gautas pranešimas apie Kaune vykusį gimdymą namuose išgąsdino visuomenę.

REKLAMA

Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikos Naujagimių skyriaus vedėja gydytoja neonatologė Ingrida Pilypienė sako, kad vienareikšmiškai gimdymo namuose įvertinti negalima.

Sunku vertinti

Gydytoja Ingrida Pilypienė pasakoja, kad gimdymo namuose atvejai būna patys įvairiausi.

„Gali būti įvairios situacijos. Yra tikimybė, kad gali nespėti išgelbėti ir gimdyvės, ir naujagimio, ir viskas baigsis blogai. Gimdymas tokia būklė, kur gali keistis situacija per kelias minutes“, – pasakoja gydytoja neonatologė.

Teisės aktai numato kaip yra priimami namuose gimę kūdikiai ir iki kada juos galima laikyti gimusiais namuose.

„Sakykim, nespėja moteris, būna ir tokių situacijų. Nesąmoningai, o tiesiog nespėja. Planavo gimdyti stacionare, ir jei iki 2 valandų po gimdymo atveža į stacionarą tokį naujagimį, Lietuvos teisės aktai numato, kad gimdymas vyko stacionare.

REKLAMA
REKLAMA

O jeigu naujagimis atvyksta po daugiau nei 2 valandų, gimdymas nepriklauso stacionarui. Naujagimis vežamas į polikliniką“, – apie gimusių namuose naujagimių priėmimo tvarką aiškina gydytoja.

REKLAMA

Būna įvairių situacijų

Gydytoja prisiminė situacijas, kuomet į gimdymo stacionarą Santarų klinikose atvežė prieš mažiau nei 2 val. gimusius vaikus.

„Pernai tokių buvo penki. Dauguma jų baigėsi gerai. Dažniausiai fiksuota, kad moteris nespėjo ir pačios skuba atvykti. Būna tokių atvejų, kad gimdymas pradėtas sąmoningai namuose, bet kilo kažkokių abejonių tėvams ir jie skubėjo į stacionarą.

Didžiausias pavojus naujagimiui, tiek ir išnešiotam ir sveikam, yra sušalimo pavojus. Gali nutikti, kad kūdikis bus atvežtas vėsesnis, dažniausiai susiduriame su šia problema“, – pasakoja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

I. Pilypienė prisiminė atvejį, kada prieš kelerius metus į klinikas buvo atvežtas beveik 5 kg svorio gimęs mažylis: „Jis buvo negyvas, bet šiltas, jo nepavyko atgaivinti. Buvo gimdymo namuose atvejis“.

Gydytoja akcentavo, kad gimdymo namuose atvejų būna įvairių. Nėra tiksliai žinoma apie visus gimdymo namuose atvejus. Be to, ne tik gimdymai namuose pasibaigia liūdnai. Dažniausiai į viešumą iškyla tragiškai pasibaigusios istorijos.

Reikia atsižvelgti į moters būklę

Gydytoja pasakoja, kad natūraliai moteris gimdymo metu bando apsaugoti vaiką. Jeigu viskas vyksta priešingai, reikia įsigilinti į psichologinius aspektus. „Čia yra labai sudėtingi dalykai“, – ne kartą pabrėžė I. Pilypienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja užsiminė ir apie Kauno mieste nutikusią nelaimę.

„Galbūt ji nespėjo pagimdyti. Ar dėl to kalta moteris? Būna įvairūs atvejai, todėl reikia žiūrėti labai atsargiai. Dažniausiai visi žmonės nori gero sau ir savo vaikams“, – sako gydytoja.

Kadangi gimdymas namuose yra įteisintas Lietuvoje, tai yra normalus gimdymas.

„Teisės aktai numato minimalią riziką. Tai yra legalu ir pasaulyje vyksta gimdymai namuose. Jeigu nėra įvertinta rizika ir yra kažkokių klaustukų, kad moteris negali gimdyti namuose, reikėtų to ir laikytis. Yra aiškiai apibrėžtos tam tikros būklės“, – apie gimdymą namuose kalbėjo gydytoja I. Pilypienė.

Primename, kad Kaune, K. Genio gatvėje esančiuose namuose, kovo 4-ąją pagimdyto kūdikio be gyvybės ženklų istorija įgauna nužudymo detalių. Įtarimai dėl bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo vakar buvo pareikšti 1986 metais gimusiai kūdikio motinai.

REKLAMA

„Po atliktų pirminių ikiteisminio tyrimo veiksmų atsirado pagrindas pareikšti įtarimus kūdikio motinai pagal Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 dalies 1, 2 ir 3 punktus. Tai yra mažamečio, bejėgiškos būklės žmogaus, savo artimo giminaičio ar šeimos nario nužudymas“, – teigė V. Gataveckas.

Kaltės nepripažįsta

Prokuroras pateikė ir daugiau ikiteisminio tyrimo detalių: „Pirminė informacija yra tokia, kad naujagimis mirė dėl ūmios išorinės hipoksijos. Mirtis ištiko dėl deguonies trūkumo organizme. Yra pagrindo manyti, kad kūdikis gimė gyvas, bet tą dar turės patvirtinti teismo medicinos ekspertai. Sieksime išsiaiškinti, kodėl kūdikiui nustatyta ūmi išorinė hipoksija.“

REKLAMA

V. Gataveckas patvirtino, kad trečiadienio popietę buvo apklausta ir kūdikio motina. Apklausa užsitęsė iki vėlyvo vakaro.

„Kūdikio nužudymu įtariama moteris nepripažįsta savo kaltės. Per apklausą ji papasakojo visas aplinkybes nuo to laiko, kai pastojo iki nelaimės akimirkos. Ji neigia, kad gimus kūdikiui atliko kažkokius nusikalstamus veiksmus. Plačiau apklausos detalių komentuoti negaliu“, – teigė ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų