REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Chlamidijozė yra labiausiai paplitusi lytiniu keliu plintanti infekcija Jungtinėje Karalystėje, bet ar žinote jos simptomus?

Chlamidijozė yra labiausiai paplitusi lytiniu keliu plintanti infekcija Jungtinėje Karalystėje, bet ar žinote jos simptomus?

REKLAMA

Chlamidijozė – tai lytiškai plintanti infekcija, kurią sukelia mažytės bakterijos, vadinamos clamydia trachomatis.

Tai labiausiai paplitusi lytiškai plintanti liga Jungtinėje Karalystėje ir jos atvejų kasmet daugėja, rašoma dailystar.co.uk.

Viena didžiausių su ja susijusių problemų yra tai, kad chlamidijozė dažnai vadinama „tyliąja liga“, kadangi ji gali plisti be jokių matomų požymių.

Jei simptomai pasireiškia, tai dažniausiai būna po vienos – trijų savaičių nuo užsikrėtimo.

Tačiau tiek vyrams, tiek moterims simptomai po kelių dienų gali išnykti. Būtent dėl to labai svarbu žinoti, kokių požymių laukti ir reguliariai tikrintis.

REKLAMA
REKLAMA

Šis savaitė yra paskelbta seksualinės sveikatos savaite, kurios metu visi yra skatinami bent trumpam susimąstyti apie savo seksualinę sveikatą ir savijautą.

REKLAMA

Dailystar.co.uk jau atsakė į pačius nepatogiausius klausimus apie seksualinę sveikatą, o dabar atskleidžia pačius dažniausius chlamidijozės simptomus vyrams ir moterims.

Simptomai moterims:

Mažiausiai 70% chlamidijoze sergančių moterų nepastebi jokių simptomų. Tačiau jei simptomai pasireiškia, jie būna šie:

1. Skausmas šlapinantis 2. Neįprastos išskyros iš makšties 3. Skausmas pilve ar dubens srityje 4. Skausmas ar kraujavimas sekso metu 5. Kraujavimas po sekso 6. Kraujavimas tarp mėnesinių 7. Gausesnės mėnesinės, nei įprasta

Jei chlamidijozė negydoma, ji gali išplisti į gimdą ir sukelti rimtą ligą, vadinamą dubens uždegimine liga (DUL). Tai – viena dažniausių negimdinių nėštumų ir moterų nevaisingumo priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA

Simptomai vyrams:

Mažiausiai pusė visų chlamidijoze sergančių vyrų nepastebi jokių simptomų. Tačiau jei simptomai pasireiškia, jie būna šie:

1. Skausmas šlapinantis 2. Baltos, drumstos ar vandeningos išskyros iš varpos galiuko 3. Graužimas ar niežėjiams uretroje (vamzdelyje, kuriuo šlapimas šalinamas iš kūno) 4. Sėklidžių skausmas

Jei chlamidijozė negydoma, infekcija sukelia sėklidžių prielipų (vamzdelių, kuriais iš sėklidžių atiteka sperma) ir pačių sėklidžių tinimą. Tai gali pakenkti vaisingumui.

Jei pajutote kurį nors iš šių simptomų, nedelsdami apsilankykite pas savo šeimos gydytoją, ginekologą ar urologą.

Net jei jokių simptomų nejaučiate, bet gyvenate aktyvų seksualinį gyvenimą, turėtumėte reguliariai tikrintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba rekomenduoja žmonėms iki 25 metų amžiaus dėl chlamdijozės tikrintis kartą per metus arba kaskart pradėjus lytinius santykius su nauju partneriu.

Chalmidijozės tyrimas yra labai paprastas. Gali būti imamas tepinėlis – medvilniniu tamponėliu švelniai perbraukiama per tą zoną, kuri galimai yra užkrėsta, arba gali būti imamas šlapimo mėginys.

Dar viena labai dažna lytiškai plintanti liga – lytinių organų herpesas, kurį sukelia herpes simplex virusas.

Viena iš 10 moterų, besikreipiančių į nėštumo klinikas, turi lytinių organų herpeso požymių. Manoma, kad herpesą turi 1 iš 20 vyrų Didžiojoje Britanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų