REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šarūnas Jasikevičius – ne tik Europos, o ir Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubų akiratyje. Treneris domina Jono Valančiūno Toronto „Raptors“. Kaunietis prie NBA komandos vairo – utopija ar realybė?

Šarūnas Jasikevičius – ne tik Europos, o ir Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubų akiratyje. Treneris domina Jono Valančiūno Toronto „Raptors“. Kaunietis prie NBA komandos vairo – utopija ar realybė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarus J. Valančiūno žodis

„Smagu. Lietuvos treneriai pagaliau domina aukščiausio lygio komandas. Manau, tai – didelis pasiekimas mūsų šaliai ir jos krepšiniui. Ar pavyks padaryti paskutinį žingsnį, priklauso ne nuo Š. Jasikevičiaus, o „Raptors“ vadovų“, – tv3.lt kalbėjo Gintautas Regina.

REKLAMA

Jis – vienas pirmųjų J. Valančiūno trenerių. Vilnietis su auklėtiniu glaudžius santykius palaiko ir dabar. Tiesa, treneris bei „Raptors“ bokštas dėl pastarojo užimtumo po sezono susitikę nebuvo. G. Regina daugiau paplepėti su J. Valančiūnu tikisi artėjančios krepšininko vardo stovyklos metu.

„Manau, „Raptors“ klausė Jono nuomonės apie Šarūną. J. Valančiūno geras žodis turėjo įtakos. Jono žaidimas šiame sezone labai pasikeitė. Tiek puolime, tiek gynyboje. Dabar apie J. Valančiūno keitimą net nėra minčių. Jo vaidmuo komandoje bus visai kitoks“, – įsitikinęs G. Regina.

REKLAMA
REKLAMA

Jei Š. Jasikevičius taptų vyriausiuoju „Raptors“ treneriu, o J. Valančiūnas liktų Toronte, abu lietuviai vėl dirbtų ranka rankon. Šarūnas ir Jonas yra geri draugai, kartu žaidę šalies rinktinėje, Vilniaus „Lietuvos ryte“.

Toronto klubas stratego pradėjo dairytis, kai prieš mėnesį atleido septynerius metus komandai vadovavusį Dwane’ą Casey.

„Manau, viena pagrindinių priežasčių – šis treneris nesugebėjo išvesti komandos į aukštesnį atkrintamųjų etapą. O ekipa stipri, pakankamai gerai sukomplektuota, galinti nužygiuoti toli. „Raptors“ nori rasti trenerį, kuris sugebėtų suklijuoti komandą į bendrą visumą, paruošti žaidėjus psichologiškai. Tą Š. Jasikevičius padarė šio sezono metu. Kauno „Žalgiris“ buvo pasirengęs, su kokiomis skambiomis komandomis bežaistų. Nesugriūdavo, nepalūždavo, sugebėdavo atsitiesti“, – analizavo G. Regina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei Šarą priglaustų „Raptors“, jis taptų antruoju europiečiu vyriausiuoju treneriu NBA. Gegužės 2-ąją Finikso „Suns“ pranešė, kad jos strategu tapo serbas Igoris Kokoškovas. Jis nuo 2000-ųjų dirbo asistentu šešiuose skirtinguose lygos klubuose.

„Nors NBA turi daug akių ir platų stebėjimo spektrą, nuo jaunų žaidėjų iki trenerių, pastebiu, kad lygos rinkoje yra gerų trenerių, stiprių asmenybių stygius. Šiuo metu dvi komandos intensyviai ieško strategų. Natūralu, kad akys krypsta į Europą, o čia Šarūnas parodė, jog su mažu biudžetu ir žaidėjais, kurie reitinguose nėra aukštai, galima pasiekti puikių rezultatų“, – akcentavo buvęs J. Valančiūno treneris.

REKLAMA

Toronte Š. Jasikevičiui tektų suvaldyti „Raptors“ žaidžiančias lygos superžvaigždes – DeMarą DeRozaną ir Kyle’ą Lowry.

„Nebūtų lengva. Šie krepšininkai šiek tiek savanaudžiai. Tačiau, žinant Šarūno charakterį ir aurą, įsivaizduoju, kad jis toje komandoje daug ką pakeistų arba bent jau pabandytų tai padaryti, – mano G. Regina. – Kalbėti, kad yra labai didelis procentas, jog Šarūnas važiuos į Torontą, dar anksti. Jei „Raptors“ pasirinks Šarūną, bus didelis pripažinimas. Belieka tik patikėti kuo didžiausios sėkmės.“

REKLAMA

G. Regina mano, kad dėmesys Šarui – visos Lietuvos, kurioje užaugo nauja gerų trenerių karta, įvertinimas. Vilnietis taip pat išskyrė Dainių Adomaitį, Kazį Maksvytį, Darių Maskoliūną.

Darbo įvertinimas

„Pirmiausia, manau, kad tai – įvertinimas. Vadinasi, NBA krepšinio visuomenei tikrai žinomas kelerių metų Šarūno darbas“, – akcentavo krepšinio treneris Mantas Šernius.

Jis pastebi, kad NBA vis dažniau žvalgosi į Europą, o tai parodo, jog senojo žemyno krepšinis eina teisinga linkme.

2014-aisiais iš Tel Avivo „Maccabi“ į Klivlando „Cavaliers“ išvyko amerikietis Davidas Blattas. Dabar šansas suteiktas I. Kokoškovui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Šernius mano, kad apsiprasti NBA Šarui nebūtų sunku. Lietuvis lygoje rungtyniavo 2005–2007 metais, tad žino NBA užkulisius.

„Tikiuosi, kad Š. Jasikevičius – ne vienintelė kregždė. Viliuosi, jog Lietuvos trenerius labiau vertins tiek Europa, tiek Amerika. Net jei Šarūnas ir netaps „Raptors“ strategu, NBA klubo susidomėjimas – puikus įrašas jo trenerio CV“, – mano M. Šernius.

Amerikos žiniasklaidoje pateikiami NBA vyriausiųjų trenerių atlyginimai svyruoja nuo dviejų iki 11 milijonų JAV dolerių.

Š. Jasikevičius Kauno „Žalgiryje“ per sezoną uždirbdavo 500 tūkstančių eurų.

„Manau, Šarūnas pasiekęs tokį lygį, kad pinigai nebėra pagrindinis faktorius“, – įsitikinęs M. Šernius.

REKLAMA

Jam antrino kolega Rūtenis Paulauskas, sakydamas, kad Europoje yra klubų, kuriuose Š. Jasikevičius uždirbtų daugiau nei NBA. Tarkime, Turkijos turtuolė Stambulo „Fenerbahče“.

JAV žiniasklaida skelbia, kad realiausiu pretendentu pakeisti D. Casey laikomas buvęs pagrindinis jo asistentas Nickas Nurse’as.

Tarp kandidatų į postą – taip pat „Raptors“ dirbęs Rexas Kalamianas, klubo jaunimą treniravęs Jerry Stackhouse’as, Italijos krepšinio profesorius Ettore Messina ir Ime Udoka. Du pastarieji iki šiol talkino San Antonijo „Spurs“ vyriausiajam treneriui Greggui Popovichiui.

REKLAMA

„Nemanau, kad „Raptors“, pasirinkusi Š. Jasikevičių, sutaupytų. Abejoju, jog šis klausimas išvis svarbus. Jei „Raptors“ norėtų tai padaryti, rinktųsi ką nors iš asistentų arba žaistų išvis be trenerio, – juokėsi R. Paulauskas. – Visus Šarūno konkurentus reikia vertinti rimtai, bet kaip galima palyginti, kuris geresnis? Mums, lietuviams, žiūrintiems iš šalies, atrodo, kad Š. Jasikevičius – vienareikšmiškai geriausias.“

Šaro filosofija labai tiktų amerikietiškam krepšiniui

Nors Šaras nėra dirbęs NBA, R. Paulauskas mato kitų lietuvio pliusų. Tai – didelė perspektyva ir potencialas, patirtis, dirbant su daugybe trenerių. Be to, Š. Jasikevičius baigęs mokyklą JAV, Merilando universitetą, tad supranta amerikietišką mentalitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šarūnui žaidimo filosofija labai tiktų amerikietiškam krepšiniui. Tiesa, nelabai įsivaizduoju, kaip jis JAV galėtų išsireikalauti drausmę ir kreipti dėmesį į detales, kaip Kaune. NBA yra žaidėjų lyga. Krepšininkai turi gerokai daugiau privilegijų nei treneriai. Manau, europietiškas krepšinis per mažai vertinamas. Jis – daug racionalesnis, kūrybiškesnis ir paremtas dviem svarbiausiais dalykais – protu bei techninėmis galimybėmis“, – analizavo R. Paulauskas.

Bostono „Celtics“ skautu dirba Benas Matkevičius. Trys lietuviai pluša Denverio „Nuggets“. Tai – Tomas Balčėtis, Martynas Pocius bei Artūras Karnišovas. Pastarasis su Šaru porą sezonų žaidė Barselonoje.

REKLAMA

R. Paulauskas neatmeta galimybės, kad Š. Jasikevičius iš NBA gali sulaukti ir daugiau dėmesio.

„Šaras – dar jaunas treneris. Manau, jis šiuo metu yra geidžiamiausias strategas Europoje. Realu, kad Š. Jasikevičiumi domisi ir NBA. Be to, „Raptors“ jau kurį laiką garsėja kaip internacionali komanda. Panašu, kad Kanados klubas labai stipriai domisi Europos rinka, nes kadaise naujokų biržoje drįso pirmuoju pašaukti italą Andrea Bargnani“, – kalbėjo TV3 ir „Viasat Sport Baltic“ komentatorius Rytis Vyšniauskas.

Pernai Šaras Ispanijos žiniasklaidai atskleidė, kad norėtų dirbti NBA.

„Manau, jis turi didelių ambicijų. Jeigu Š. Jasikevičių įtikintų, jog „Raptors“ – pajėgi netolimoje ateityje tapti NBA čempione, lietuvis gali susidomėti. Nemanau, kad Šaras norėtų treniruoti komandą, kuri negali konkuruoti dėl aukščiausių vietų“, – vertino R. Vyšniauskas.

Pirmasis žinią apie „Raptors“ susidomėjimą Šaru pranešė ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowskis.

R. Vyšniausko vertinimu, tai – labai patikimas šaltinis. A. Wojnarowskis dažnai pirmas paskelbia visas svarbiausias NBA naujienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų