REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Tamponai  (nuotr. 123rf.com)

Daugelis moterų yra įpratusios mėnesinių dienomis naudoti tamponus. Jau ilgą laikotarpį visuomenėje netyla kalbos apie jų naudą ar žalą organizmui. Vis dėlto daugeliui moterų neretai iškyla klausimas – ar galima miegoti, dėvint tamponus?

9

Daugelis moterų yra įpratusios mėnesinių dienomis naudoti tamponus. Jau ilgą laikotarpį visuomenėje netyla kalbos apie jų naudą ar žalą organizmui. Vis dėlto daugeliui moterų neretai iškyla klausimas – ar galima miegoti, dėvint tamponus?

REKLAMA

„Net nesuskaičiuočiau, kiek kartu esu girdėjusi pasakymus, kad negalima miegoti naktį, dėvint tamponus“, - cosmopolitan.com rašo santykių skilties redaktorė Hannah Smothers.

Tačiau pati H. Smothers tikina, kad su tokiu teiginiu ji tikrai nesutiktų, nes tai jai visada atrodė kaip paprasta higienos taisyklė mėnesinių dienomis. Tačiau ji taip pat pripažįsta, kad prieš keletą metų ji nusipirko naktinius įklotus, be kurių šiandien savo nakties mėnesinių metu neįsivaizduoja.

Kai kurios moterys yra įsitikinusios, kad naktį tamponai makštyje gali sukelti toksinį sindromą, dėl kurio gali laukti tragiškos pasekmės. Tačiau ar tai yra tiesa?

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug 70 proc. cosmopolitan.com apklaustų moterų mano, kad miegoti su tamponais nėra sveika, o net trečdalis iš jų, atsisako tamponų naktimis ir renkasi įklotus.

REKLAMA

Kitas užsienio portalas elitedaily.com tikina, kad miegoti naktį, dėvint tamponus yra normalu. Tačiau štai keturi dalykai, kuriuos turėtumėte žinoti prieš pasirenkant juos, naudoti miego metu:

Priklauso nuo miego trukmės

Vidutiniškai nakties metu moterys išmiega 7 valandas. Tamponus patartina dėvėti iki aštuonių valandų. Tačiau jeigu jūs įsidėsite tamponą, likus trims valandoms iki miego, vadinasi nakties metu atsidursite laike, kai galite rizikuoti savo sveikata. Patartina pasikeisti tamponą prieš pat, einant miegoti.

Nepatartina naudoti savaitgaliais

Nuo penktadienio iki sekmadienio dažnai žmonės mėgsta miegoti ilgiau nei 11 valandų. O net ir mėgstantys keltis anksti, neretai mėgsta šiek tiek ilgiau užsibūti lovoje. Taigi, tamponų nevertėtų dėvėti savaitgalį, kai trukmės lovoje negalima apskaičiuoti tiksliai.

REKLAMA
REKLAMA

Toksinis šokas – tikra, bet neverta panikuoti 

Toksinio šoko sindromas – reta, bet gyvybei pavojinga patologija, kurią sukelia staphylococcus aureus bakterija ar kita A grupės stafilokokinė infekcija. Jį gali sukelti bet kokios vietos infekcija, bet dažniausiai infekcija iš pažeistos odos ar dėl didelės absorbcijos tamponų, vartojamų menstruacijų metu.

Sindromui būdingi intoksikacijos požymiai, greitai progresuojanti klinikinė eiga. Tačiau panikuoti tikrai nevertėtų, nes toks šoko sindromas ištinka vos dvi moteris iš 100 tūkstančio.

Naudokite mažesnius dydžius 

Apie tai mūsų visuomenėje kalbama labai mažai, tačiau įsitikinimas, kad didesni tamponai sugers skysčius ilgesnį laiką – yra tik mitas. Pasak gydytojos Sherry Rosso, mažesnio dydžio tamponas sumažins užkrėtimų riziką. Iš tiesų tai net padeda laiku jį pasikeisti ir nenaudoti jo ilgiau nei dešimt valandų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų