REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Kvepalai (nuotr. Fotolia.com)

Kvepindamiesi ar dovanodami artimiesiems kvepalus, toli gražu, žalos nesitikime. Bet ar žinojote, jog ant savęs purškiame beveik pilną buteliuką alkoholio, šiek tiek benzino, kitų sintetinių medžiagų iš naftos ir vos kelis procentus kvepiančių medžiagų? ,,Aroma Life Institute“ partnerė Mira Urboniene patikina, jog kvepalais mes nuodijamės.

29

Kvepindamiesi ar dovanodami artimiesiems kvepalus, toli gražu, žalos nesitikime. Bet ar žinojote, jog ant savęs purškiame beveik pilną buteliuką alkoholio, šiek tiek benzino, kitų sintetinių medžiagų iš naftos ir vos kelis procentus kvepiančių medžiagų? ,,Aroma Life Institute“ partnerė Mira Urboniene patikina, jog kvepalais mes nuodijamės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsilankėme viename didžiųjų parfumerijos ir kosmetikos parduotuvių tinklo prekybos centre ir paskaitėme etiketes garsiausių prekės ženklų kvepalų. Tokių kaip: ,,Chanel“,  ,,Dior“, ,,DKNY“, ,,Yves Saint Laurent“, ,,Armani“, ,,Carolina Herrera“, ,,Prada“, ,,Chloé“, ,,Gucci“, ,,D&G“, ,,Estée Lauder“, ,,Versace“, ,,Lancôme“ ir daugiau.

REKLAMA

Visų firmų kvepalų pagrindinės sudedamosios dalys - kone tokios pačios. Skiriasi tik kvapniųjų medžiagų, kurios sudaro mažąją dalį bendro mišinio, rūšys. Pagrindinė sudedamoji dalis - alkoholis, tuomet benzinas, kitos naftos, cheminės priemaišos. Kvapnaus tyro aliejaus - vos keli procentai. Miros Urbonienės teigimu, tokie cheminiai mišiniai gali būti labai pavojingos žmogaus savijautai ir sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pykinimo iki astmos

Anot jos, toksiškos medžiagos, esančios kvepaluose, kaupiasi organizme, gali iššaukti hormonų disbalansą. Kas reiškia:

  • Nereguliarios mėnesinės;
  • Svorio pakitimai; 
  • Dirglumas, nuotaikų kaita;
  • Miego sutrikimai;
  • Galvos skausmai;
  • Sumažėjęs lytinis potraukis;
  • Nuovargis;
  • Plaukų slinkimas. 

Kenksmingos cheminės medžiagos, esančios kvepaluose, dar gali paankstinti kūno senėjimo procesus, ardyti kepenis ir kitus organus, sustiprinti kitų cheminių medžiagų neigiamą poveikį, sukelti odos alergijas: bėrimus ar niežulį, astmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Chemikas žalos nesureikšmina

O štai chemikas, Vilniaus universiteto dėstytojas Albinas Žilinskas pataria kvepalų per daug nesureikšminti. ,,Nenatūraliuose šampūnuose, muiluose rastume daugiau kenksmingų medžiagų nei kvepaluose. Ir jų naudojame daugiau. Jei naudosime saikingai, nuo kokybiškų kvepalų mums nieko baisaus nenutiks“, - sako chemikas. Jo teigimu, nesigilinantys į šiuos mokslus žmonės per daug baiminasi žodžių ,,cheminės medžiagos“ ir pamiršta ar nežino, jog iš tiesų tai viskas aplink yra chemija, mes net kvėpuojame cheminėmis medžiagomis.

REKLAMA

Visgi jis neneigia, jog kuo kvepalai natūralesni, tuo palankiau mums. Jei vis tiek naudojame nenatūralius kvepalus, chemikas pataria pasirinkti kokybiškus. Tokiu atveju jų naudosime mažiau, rečiau purkšime, kvapas ilgiau išliks. Tad į mūsų kūną pateks mažiau kenksmingų medžiagų.  

Skaitydami etiketes sudėties nesužinosite

,,Aroma Life Institute“ partnerė Mira Urbonienė mano, jog nereikėtų ieškoti mažiau ar labiau kenksmingų kvepalų. ,,Net etikečių skaitymas neduos jokios naudos. Niekada nebūsite iki galo tikri, ką ant savęs purškiate, nes gamintojai turi teisę neatskleisti visos produkto sudėties ir ją išlaikyti tiesiog kaip kompanijos paslaptį“, - sako M. Urbonienė.

REKLAMA

Paklausta, ar mažiau sau kenktume, jei mėgstamus kvapus purkštume ne ant odos, o ant drabužių, M. Urbonienė sako, jog tai nepadėtų. ,,Kvapas, juose esančios toksiškos medžiagos vis tiek patenka per nosį į mūsų smegenų centrą, atsakingą už emocijas, hormonų gamybą. Toksiškas poveikis gali pasireikšti akimirksniu, vos įkvėpus nenatūralų, sintetinį mišinį“, - sako ji.

Kvepinantis drabužius, ne odą, galbūt pavyktų išvengti įtakos, grėsmių odai, tačiau kvapas vis tiek paveiktų savijautą. Pavyzdžiui, būtent nuo cheminių kvepalų gali svaigti galva, pykinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot chemiko A. Žilinsko, odą kvepalai dezinfekuoja ir tai nėra blogai. Bet jei naudojamas didesnis kiekis, kyla grėsmė - šalinami riebalai nuo odos - ji sausėja.

Alergijos gresia, bet ne visiems

Paklausta apie kvepalų žalą žmogaus organizmui, gydytoja alergologė Ana Kablovska sako, jog masinės problemos nemato. ,,Galiu pasakyti, kad tam tikri kvapai, dedami į parfumeriją, gali alergizuoti, bet tik dalį žmonių, visiems pavojaus tikrai nėra. Gali išberti, kitiems net stipriai paraudonuoti oda, jei kvepalai naudojami intensyviai. Tokiu atveju derėtų išsitirti dėl alergijos“, - sako gydytoja.

REKLAMA

Chemiko teigimu, sunku įvardyti visų kvepaluose esančių medžiagų grėsmes, reikėtų tirti konkretų vieną pavyzdį ir tai užtruktų ilgai. ,,Kvepalų pagrindas – alkoholinis, etanolio ir vandens mišinio pagrindas, tada kvapnaus aliejaus šiek tiek. Kitų medžiagų ten šimtais galima suskaičiuoti, o dar gamintojai jų visų ir neatskleidžia“, - sako jis.

Svarbiausia – naudoti pagal paskirtį

A.Žilinsko teigimu, baisiau yra, kai žmonės kvepalus naudoja ne pagal paskirtį. ,,Grėsmės nebus, jei kvepinsimės. Jei gersime, tai aišku, bus blogai. Senais laikais, atsimenu, būdavo toks odekolonas su 70 procentų etanolio tirpalu, tai alkoholikai pirkdavo ir svaigindavosi“, - prisimena chemikas.

REKLAMA

Kvepintis nustojo pamažu

Visgi M. Urbonienė pabrėžia, kad viskas turi ateiti natūraliai, pamažu. Nė vienos moteris neragina staiga išmesti visus kvepalus. Ji siūlo išbandyti naujus, natūralius skonius, kvapus, eterinius aliejus. Pastebėti, kaip reaguos kūnas, ar norėsis vėl sintetinių kvapų.

Pati M. Urbonienė sako, jog ilgai žinojo apie kvepalų žalą, bet ignoravo šį faktą, nes nenorėjo atsisakyti savo mėgstamų kvepalų. Iki lūžio taško, kai po išskirtinės kokybės natūralių eterinį aliejų be jokių priemaišų panaudojimo išsivalė ir sujautrėjo receptoriai, dingo noras purkšti ant savęs nenatūralų kvapą. Jos teigimu, išvalius organizmą, natūraliai ir intuityviai jis pasirenka tai, ko reikia. Tad imantis bet kokių pokyčių derėtų savęs nespausti, keisti įpročius, save pamažu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Natūralių kvapų galia svarbi nuo senovės

Ji sako, jog supranta žmonių norą kvepintis ir tuo pačiu jaustis patraukliai, viliojančiai. ,,Kvapų galią žmonės žino nuo senoves. Apie eterinius aliejus kalba 4000 metų rašytiniai šaltiniai, daugybę kartų jie minimi Biblijoje. Vergai Romoje maudė žmones kvepaluose ir aliejuose. Egiptiečiai, graikai, romėnai naudojo natūralius aliejus kvepinimuisi, atpalaidavimui, įvairiems ritualams. Bet svarbiausias akcentas yra tas, jog tai buvo natūralus produktai, ne su cheminėmis priemaišomis kaip daugybė kvepalų dabar“, - pasakoja M. Urbonienė.

REKLAMA

Visgi moteris pasidžiaugia, jog pastaraisiais metais pasaulyje vis daugiau dėmesio kreipiama į natūralumą, sveikatai palankesnes kosmetikos priemones. Štai pavyzdžiui, Portlande, Oregono valstijoje, skubios pagalbos centro darbuotojams uždrausta kvepintis būtent dėl neigiamos įtakos žmogaus organizmui. Tai - vienas pirmųjų šalies draudimų naudoti kvepalus valstybinėje įstaigoje.

Kvepalų atsisakymas nereiškia, jog reikia nustoti kvepintis

M. Urbonienė sako, jog ne tik puiki alternatyva cheminiams kvepalams, bet ir nuostabi priemonė sveikatai palaikyti - aukščiausios kokybės, be jokių cheminių priemaišų eteriniai aliejai ,,Aš atradau ,,Young Living“ eterinius aliejus ir jais naudojuosi. Kompanija yra atvira visiems ir kviečia aplankyti jų laukus skirtinguose pasaulio šalyse, stebėti visą procesą nuo sėklos pasodinimo iki derliaus nuėmimo, distiliacijos ir išpilstymo. Esu dalyvavus levandos – kultivuojamos, auginamos laukose, ir laukinės, augančios kalnuose derliaus nuėmime Prancuzijoje, šlamučio sodinime Kroatijoje, kadagio eterinio aliejaus distiliacijoje Kroatijoje“, - pasakoja ji.

REKLAMA

Pagrindinės kvepalų klasifikavimo grupės

Net brangiausiuose kvepaluse gerokai daugiau nei pusę bendro mišinio sudaro alkoholis, kitos sintetinės medžiagos, pagamintos iš naftos. Cheminiai kvepalai kvalifikuojami pagal sudėtį į: kvepalus, parfumuotą vandenį, tualetinį vandenį ir odekoloną. Skirtingi šaltiniai nurodo skirtingus skaičius, tad procentus pateikiame apytiksliai.

PP – ,,Pure parfum“ - kvepalai. Aromatinių dalių juose yra ~20 %. Tai – stipriausios koncentracijos kvepalai, kurių kaina – itin didelė.

EDP – ,,Eau de parfum“ - parfumuotas vanduo, kuriame romatinių dalių ~10 %.

EDT – ,,Eau de toilette“ - tualetinis vanduo. Aromatinių dalių ~5 %.

EDC – ,,Eau de cologne“ - odekolonas. Aromatinių dalių ~2%. Paprastai tai yra šipriniai, citrusiniai kvepalai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų