REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raudonos spalvos daržoves bei vaisius į savo valgiaraštį mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti kuo dažniau. Tokiu būdu galime ne tik efektyviai sustiprinti savo organizmą, bet ir užkirsti kelią įvairioms ligoms. Apie tai skaitytojams pasakoja Jolantos Verseckaitės sporto studijos sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė dr. Sandrija Čapkauskienė.

Raudonos spalvos daržoves bei vaisius į savo valgiaraštį mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti kuo dažniau. Tokiu būdu galime ne tik efektyviai sustiprinti savo organizmą, bet ir užkirsti kelią įvairioms ligoms. Apie tai skaitytojams pasakoja Jolantos Verseckaitės sporto studijos sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė dr. Sandrija Čapkauskienė.

REKLAMA

„Raudonuosiuose vaisiuose ir daržovėse, tokiuose kaip pomidorai, raudonieji pipirai, kopūstai, svogūnai, burokai, ridikėliai, vyšnios, braškės, žemuogės, avietės, arbūzai, obuoliai, spanguolės, vynuogės, greipfrutai, esantys fitochemikalai suteikia augalui spalvą, aromatą, skonį bei yra stiprūs antioksidantai.

Šie atlieka itin daug svarbių funkcijų – mažina chroninių ligų pasireiškimo riziką, pavyzdžiui, širdies infarkto, hipertenzijos, apsaugo ląsteles nuo senėjimo ir laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat šie slopina vėžinių ląstelių aktyvumą, mažina blogojo cholesterolio koncentraciją, aktyvina metabolizmą ir kancerogeninių medžiagų detoksikaciją. Be to, gerina ir mūsų atmintį“, – įvardina Sandrija Čapkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kas privali būti kiekvieno valgiaraštyje?

Kalbant apie konkrečias raudonos spalvos daržoves ir vaisius, mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė supažindina su pagrindinėmis jų naudingomis savybėmis.

REKLAMA

Burokėliuose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, kurios pasižymi pasižymi labai aukštu antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, priešvėžiniu aktyvumu, slopina širdies kraujagyslių ligų pasireiškimą. Be to, šiuose daržovėse gausu mineralų, kaip kalis, natris, fosforas, magnis.

Pomidoruose gausu kalio, vitamino C bei antioksidantų. Pomidorai pasižymi priešuždegiminiu, antitromboziniu ir lipidų koncentraciją mažinančiu poveikiu.

Raudonuose pipiruose labai didelis kiekis vitaminų A, C, K. Antioksidantai ir vitaminai A bei C padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, senėjimo, pasižymi priešuždegiminiu, apsaugo nuo vėžio ir širdies ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Avietėse esantys antioksidantai, neutralizuoja laisvuosius radikalus, svarbūs vėžio, diabeto, širdies ligų prevencijai, artrito profilaktikai. Taip pat avietėse gausu vitamino C, folio rūgšties, mangano, kalio, geležies ir magnio.

Arbūzuose labai didelis kiekis antioksidanto likopeno, kuris mažina laisvuosius radikalus, gerina atmintį, veikia kaip priešvėžinė ir priešuždegiminė priemonė. Arbūzuose gausu vitamino C, A, B (B6, B1), mangano, likopeno, elago rūgšties.

Granatai mažina „blogąjį“ cholesterolį, šie svarbūs ir svorio kontrolei, vėžio, diabeto, širdies ligų prevencijai, aktyvina plonojo žarnyno judesius. Gausu vitamino C, K, kalcio, vario, kalio ir mangano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greipfrutai svarbūs reguliuojant svorį, širdies ligų ir vėžio, sąnarių bei akių ligų prevencijai, sergant 2 tipo cukriniu diabetu. Tai geras vitamino C šaltinis (52% dienos rekomenduojamos dozės), o raudonieji ir rožiniai greipfrutai dar talpina ir pakankamą kiekį antioksidantų.

Raudonieji obuoliai padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje, svarbūs 2 tipo cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių sistemos ligų, vėžio prevencijai, svorio kontrolei. Be to, obuolių sėklose yra daugiau antioksidantų nei minkštime.

Raudonosios vynuogės pasižymi antioksidacinėmis, antialerginėmis, priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, antisenėjimo savybėmis, apsaugo nuo sąnarių ligų, atminties silpnėjimo. Vynuogėse daug vitaminų K, A, E, C, B1, B2, B6, taip pat vario, geležies, mangano, kalio.

REKLAMA

Spanguolėse gausu vitaminų C, E, K, B6. Jos svarbios vėžio, nutukimo, širdies ligų profilaktikai, padeda peršalus, saugo nuo įvairių infekcijų ir opų.

Vyšnios pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, svarbiomis vėžio, cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių, neurologinių ligų prevencijai, gerina miego kokybę ir atmintį. Vyšniose gausu vitamino C, antioksidanto likopeno, vario, yra geležies, kalio ir mangano. 1 st. vyšnių yra 39% vitamino A.

Raudona spalva kasdienėje mityboje

Nors raudonos spalvos daržovės bei vaisiai pasižymi išskirtine nauda sveikatai, svarbu nepamiršti ir tai, kaip ir kokiais kiekiais juos sveikiausia vartoti.

„Prisiminkite, jog sveikiausias yra termiškai neapdorotas maistas. Geriau valgyti šviežius vaisius nei gerti jų sultis, kadangi jose lieka mažiau skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Daržoves taip pat stenkitės vartoti kuo dažniau šviežias. Be to, lyginant šviežias daržoves su iš jų gaminamais žaliaisiais kokteiliais – pirmenybė turi būti teikiama kuo mažiau apdorotoms daržovėms.

Visi raudoni vaisiai ir daržovės svarbūs mūsų sveikatai, todėl juos reikia vartoti kasdien, kiekvieną dieną suvalgant vis kitokį raudoną vaisių ar daržovę. Tokiu būdu mūsų mityba bus įvairi, spalvinga ir gausime visas mums reikalingas maistines medžiagas“, – tvirtina mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų