REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norint gyventi sveikiau ir kiek įmanoma ilgiau, pirmiausia būtina iš savo mitybos raciono išbraukti kenksmingiausius produktus. Toks maistas daugeliui yra tapęs toks įprastas, kad net nesusimąstome, jog kasdien nuodijame ir žalojame save. Taip besimaitindami nuolat rizikuojame susirgti sunkiausiomis ligomis ir savo noru trumpiname gyvenimo trukmę.

Norint gyventi sveikiau ir kiek įmanoma ilgiau, pirmiausia būtina iš savo mitybos raciono išbraukti kenksmingiausius produktus. Toks maistas daugeliui yra tapęs toks įprastas, kad net nesusimąstome, jog kasdien nuodijame ir žalojame save. Taip besimaitindami nuolat rizikuojame susirgti sunkiausiomis ligomis ir savo noru trumpiname gyvenimo trukmę.

REKLAMA

Saldumynai

Mitybos specialistė Jūratė Gliožerienė įsitikinusi, jog žmonėms būtina nedelsiant susimąstyti apie per didelį cukraus vartojimą kasdien.

„Neretai girdžiu iš klientų, jog jie nevartoja cukraus. Deja, visada juos nuliūdinu, kadangi cukraus išvengti neįmanoma. Pramonėje tai yra vienas iš „legalių narkotikų“, kuris sunaudojamas didžiausiais kiekiais ir sukeliantis daugiausiai ligų, Jeigu nededate cukraus į kava, tačiau prie jos mėgaujatės „sveiku“ varškės sūreliu, žinokite, kad tokiu atveju jau suvartojote pusę dienos normos, t.y. apie 26 g. cukraus ar net daugiau. Išgėrėte saldintų pasukų, kurios daugelio manymu yra greitas bei sveikas užkandis, jau peržengėte galimą cukraus dienos normą. Viename dideliame pasukų indelyje yra apie 50 g. cukraus (dienos norma vidutiniškai leistina 50 g. ir geriau, kad cukrus būtų ne pridėtinis, o natūralus, pavyzdžiui, iš pieno produktų, vaisių)“, – apie maiste besislepiantį cukrų kalba mitybos specialistė.

Per didelis cukraus vartojimas sukelia įvairias ligas, pradedant nuo uždegiminių procesų ir baigiant vėžiniais susirgimais. Be to, pašnekovė priduria, kad būtent cukrus yra geriausias vėžio maitintojas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bebūtų gaila, šio „legalaus narkotiko“ pilna visur. Jūratės Gliožerienės teigimu, cukrus išskiria laimės hormoną, atrodo, jog žmogus nuo jo pasijaučia geriau, tačiau tai yra apgaulinga būsena. Vis dėlto, pajutus šį cukraus teikiamą malonumą žmogus neabejotinai įgauna priklausomybę. Tai mokslininkai lygina su priklausomybe kokainui ir tvirtina , kad narkotikų atsisakyti yra paprasčiau nei cukraus, kadangi norint ar nenorint, jis lengvai pasiekiamas ir jo pilna bet kokiame maiste.

REKLAMA

Padažai

Padažai yra dar vienas produktas, kuriuos vartojant kasdien gali sutrumpėti jūsų gyvenimo trukmė. Padažai nebūtų tokie kenksmingi, jei jose taip pat nesislėptų begalė cukraus.

„Majonezuose yra gausu pigių hidrintų riebalų (cheminiu būdu hidrinti aliejai), kurie yra taip pat vienas baisiausių žudikų, apie kuriuos žmonės net nepagalvoja ir mėgaujasi įvairiais produktais nesuprasdami kūnui bei organizmui daromos žalos.

Šiomis dienomis hidrinti riebalai taip pat yra vienas iš plačiausiai komercijoje naudojamų legalių nuodų, lėtai mus žudančių, tačiau plačiai naudojamų, nes yra pigiausias variantas produkcijai gaminti. Be to, jie puikiai išlaiko produktus šviežios išvaizdos.

REKLAMA
REKLAMA

Pripažinkite, juk pyragėliai šiomis dienomis jau nebepasensta per vieną dieną ir dėl to galime dėkoti transriebalams bei kitiems cheminiams priemaišams“, – sako mitybos specialistė.

Būtent dėl šios priežasties padažų kasdieniame maisto gaminime reikėtų atsisakyti arba atrasti sveikas alternatyvas, kaip adžika, naminis pomidorų padažas, kur žinosite kiek ko įdėjote, taip pat puikiai galima pasigaminti ir majonezus su kokybišku aliejumi bei naminiais kiaušiniais.

Rūkyti mėsos gaminiai

Rūkytų mėsos gaminių vartojimas kenksmingas mūsų sveikatai dėl esančio didžiulio druskos kiekio mėsoje. Per didelis sunaudojamo natrio kiekis, kuris yra pagrindinis druskos elementas, neretai sukelia širdies ligas, sutrikdo kraujotaką, sukelia hipertenziją, inkstų ligas bei nutukimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitas veiksnys yra rūkymo procesas, kadangi niekas neberūko mėsos po keletą valandų su natūraliu medeliu. Ne paslaptis, kad mėsos gaminiai vietoje natūralaus mėsos rūkymo būdo yra tiesiog mirkomi dūmo skonio skysčiuose ir tokiu būdų įgauna rūkytos mėsos pavidalą.

Deja, tokiu būdu mėsa jau būna persisunkusi įvairios chemijos, o mūsų organizmas sunkiai susidoroja su nepažystamomis medžiagomis ir būtent dėl to sutrinka mūsų sveikata. Taigi, specialistai rekomenduoja atsisakyti rūkytų mėsos gaminių, nebent turite savo užsiaugintos mėsos ir naminę rūkyklėlę, kur galite pasigaminti šios produkcijos patys. Visgi, net ir tokiu atveju piktnaudžiauti tokiu maistu nevertėtų“, – pataria mitybos specialistė J. Gliožerienė.

REKLAMA

Druska

Per didelis druskos vartojimas gali padidinti aukšto kraujospūdžio (hitertenzijos), osteoporozės ar net skrandžio vėžio bei inkstų ligų atsiradimą. Dėl šios priežasties suvartojamą druskos kiekį kasdien būtine reguliuoti. Rekomenduojama paros norma – 5-6 g., tačiau būtina neužmiršti, kad druskos taip pat yra maisto produktuose, todėl papildomai gardinti valgį druską reikėtų itin saikingai.

Sviestas ir margarinas

Sviestas turi daugiau sočiųjų riebalų, o margarinas sveikų mono ir polinesočiųjų riebalų, tačiau daugelyje margarino rūšių yra trans-riebalų (trans-riebalų rūgščių). Šie daro neigiamą poveikį širdžiai bei didina cholesterolio kiekį kraujyje. Kasdien dideliais kiekiais vartojant margariną, kuriame yra trans-riebalų, galimą susirgti kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, taip pat padidėja nutukimo rizika.

REKLAMA

Gazuoti gėrimai

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gazuotų gėrimų vartojimas ir nutukimas yra vienas su kitu tiesiogiai susiję. Apskaičiuota, jog žmogus, kiekvieną dieną išgeriantis stiklinę gazuoto gėrimo, po mėnesio priauga beveik pusę kilogramo. Gazuotuose gėrimuose slepiasi gausu kiekis kalorijų bei cukraus. Dar blogiau – gazuoti gėrimai padidina diabeto riziką, galima susirgti pavojinga kaulų liga osteoporozė, inkstų ar kepenų ligomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų