REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Vassilis Spanoulis (nuotr. SCANPIX)

Graikijo krepšinio milžinas, daugkartinis Eurolygos MVP Vassilis Spanoulis atvyksta į Kauną, kur rungsis prieš buvusio bendražygio Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamą Kauno „Žalgirį“.

43

Graikijo krepšinio milžinas, daugkartinis Eurolygos MVP Vassilis Spanoulis atvyksta į Kauną, kur rungsis prieš buvusio bendražygio Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamą Kauno „Žalgirį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai prasidėjo?

Graiko krepšinio kelias prasidėjo „Gymnastikos“ ir „Keravinos“ klubuose Larissa mieste, kur iki 1999-ųjų jis atstovavo jaunimo komandoms. Būdamas 17-kos V. Spanoulis debiutavo ir dvejus metus rungtyniavo „Gymnastikos“ komandoje antroje Graikijos lygoje.

REKLAMA

Tačiau tada jaunuolį pastebėjo pirmos lygos klubas Atėnų „Maroussi“, su juo kontraktą įžaidėjas pasirašė ketveriems metams. 2001-02 metų sezone klubas pateko į Graikijos taurės finalą, tačiau finale nusileido Pirėjo „Olympiacos“.

2003-04 metų sezone V. Spanoulis buvo išrinktas geriausiu jaunuoju Graikijos lygos krepšininku, vėliau padėjo klubui pasiekti „EuroChallenge“ ir Graikijos lygos finalus ir buvo išrinktas labiausiai patobulėjusiu šalies pirmenybių žaidėju.

REKLAMA
REKLAMA

2004-siais žaidėjas buvo pašauktas NBA naujokų biržoje Dalaso „Mavericks“ ekipos, tačiau už Atlanto dar nevyko. Tais pačiais metais V. Spanoulis debiutavo ir Graikijos rinktinėje.

Aukščiausias lygis

Po įspūdingo sezono, kurio metu rinko jau po 15,9 taško Graikijos lygoje, įžaidėjas pasirašė sutartį su vienu iš Europos grandų Atėnų „Panathinaikos“ klubu.

Sutartis buvo pasirašyta trims metams, vertė – 1,6 milijono eurų, išpirkos suma – 400 tūkst. eurų.

Europos milžinų ekipoje 2005-06 metų sezone V. Spanoulis per 29 minutes rinko po 14,6 taško ir atliko po daugiau nei 3 rezultatyvius perdavimus Eurolygos turnyre. Jis buvo rezultatyviausias komandoje, nors dažnai kildavo nuo atsarginių suolo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet V. Spanoulis gavo „Euro Kobe“ pravardę.

Nusivylimas už Atlanto

Po vieno sezono „Panathinaikos“ gretose graikas nusprendė išvykti į NBA ir pasirašė sutartį su Hiustono „Rockets“ ekipa, kuriai 400 tūkst. dolerių išpirka nebuvo kosminiai pinigai.

V. Spanoulis rizikavo ir atsisakė didesnių pinigų, mat atlyginimas už Atlanto buvo mažesnis nei Graikijoje.

Tuometinis „Rockets“ generalinis vadybininkas apie graiką kalbėjo: „Jis puikiai užbaigia atakas ir nori būti puikiu žaidėju. Visi mėgs šį jaunuolį. Mes stebėjome jo progresą. Nors bus sunku prisitaikyti, Vassilis sunkiai dirba.“

REKLAMA

Tačiau viskas nebuvo taip gražu. V. Spanoulis rungtyniavo vos po 8,8 minutė, per jas pelnė po 2,7 taško ir atliko po 0,9 rezultatyvaus perdavimo.

Įžaidėjas nebuvo pats mylimiausias trenerio Jeffo Van Gundy auklėtinis. „Spanoulis sako, kad Europoje buvo kaip Tracy McGrady. Puiku. McGrady yra McGrady čia. Blogai dėl jo jaučiuosi. Jis jaučiasi apgautas. Manau, kad jis ir buvo savo didžiausias priešas. Jis daug klydo, daug prasižengė, prastai atakavo“, – tuomet kalbėjo strategas.

Tuomet V. Spanoulis buvo iškeistas į „San Antonio Spurs“, bet žaidėjas to nebenorėjo. Jo noras buvo sugrįžti į Graikiją. Oficialiai prieš „Panathinaikos“ krepšininkas prisijungė 2007-ųjų rugpjūtį.

REKLAMA

Vėl „Panathinaikos“

Po sugrįžimo ten, kur buvo reikalingas, V. Spanoulio komandos draugu buvo ir Šarūnas Jasikevičius, ir Dimitris Diamantidis.

V. Spanoulis buvo lyderis komandoje pagal rezultatyvius perdavimus, pateko tarp penkių geriausių lygos žaidėjų ir vėl buvo toks, koks prieš išvykstant į NBA.

Iki 2009-2010 sezono graikas buvo svarbi komandos dalis, jis padėjo skinti vieną trofėjų po kito ir, atrodė, galėjo būti vadinamas nepakeičiamu.

Prisijungimas prie mirtinų varžovų

2010-ųjų liepą įžaidėjo kontraktas baigėsi ir jis pasirinko amžinų „Panathinaikos“ varžovų „Olympiacos“ klubą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame klube žaidėjas vėl žibėjo: tapo Graikijos čempionato rezultatyvių perdaimų lyderiu, Eurolygos finalo ketverto MVP, laimėjo Graikijos ir Eurolygos čempionatus.

2013-siais krepšininkas tapo Eurolygos MVP ir finalinio ketverto MVP. Tada sutartis su „Olympiacos“ buvo pratęsta dar trims metams. 6 milijonai eurų – tokia suma buvo numatyta.

2015-16 sezone V. Spanoulis Graikijos čempionato finalo serijos antrame susitikime įsmeigė mirtiną dūrį buvusiai komandai „Panathinaikos“, kai pataikė pergalingą tritaškį paskutinę rungtynių sekundę.

Šių metų birželį V. Spanoulis liko ištikimas Pirėjo klubui ir dar dviem metams pratęsė sutartį su „Olympiacos“. Kontrakto vertė – 3 milijonai eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų