REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Donaldas Trumpas (nuotr. SCANPIX)

Išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos jau pirmą jo darbo Baltuosiuose rūmuose dieną informuos, kad traukiasi iš Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties (TPP).

10

Išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos jau pirmą jo darbo Baltuosiuose rūmuose dieną informuos, kad traukiasi iš Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties (TPP).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas esą bus dalis jo šešių punktų darbotvarkės, kurios tikslas yra užtikrinti, kad „Amerika būtų svarbiausia“.

REKLAMA

Apie tokį savo ketinimą respublikonas milijardierius, kuris pastarųjų 10 dienų formavo savo komandą, informavo trumpame vaizdo pranešime.

70-metis nekilnojamojo turto magnatas išvardijo šimto pirmųjų savo prezidentavimo dienų prioritetų sąrašą bei veiksmus, kurių ketina imtis, „nuo pirmos dienos“. Šie prioritetai yra susiję su tokiomis sritimis, kaip imigracija, nacionalinis saugumas ir etika. D. Trumpas pareiškė ketinantis „reformuoti Vašingtoną ir atkurti mūsų viduriniąją klasę“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano darbotvarkė bus paremta vienu pagrindiniu principu – svarbiausia yra Amerika“, – sakė išrinktasis JAV prezidentas, savo rinkimų kampanijai meistriškai išnaudojęs darbininkų klasės amerikiečių nepasitenkinimą, jog globalizacija juos nuvylė, ir dėl to kaltinęs tarptautines prekybos sutartis.

„Kalbant apie prekybą, ketinu pranešti apie mūsų ketinimą pasitraukti iš Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties, kuri yra potenciali nelaimė mūsų šaliai“,– sakė D. Trumpas, kuris bus prisaikdintas sausio 20 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vietoj jos, mes derėsimės dėl sąžiningų dvišalių prekybos sutarčių, kurios sugrąžins darbo vietas ir pramonę atgal į Amerikos krantą“, – pareiškė D. Trumpas.

Apie 12 šalių TPP sutartį bei Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA) prezidentinės rinkimų kampanijos metu buvo itin daug kalbama. Jos buvo kaltinamos dėl to, kad kenkia Amerikos ekonomikai ir naikina darbo vietas. Daugelis mano, kad pažadas jų atsisakyti padėjo D. Trumpui laimėti.

Šeši prioritetai

Savo populistinės rinkimų kampanijos metu žadėjo atsisakyti kadencija baigiančio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) suderėtos TTP bei persiderėti dėl NAFTA. TTP sutarčiai dar reikia respublikonų dominuojamo Kongreso pritarimo.

REKLAMA

Azijos šalių lyderiai siekia išsaugoti TTP, ir JAV prekybos atstovas Michaelas Fromanas (Maiklas Fromanas) praėjusią savaitę perspėjo, kad jos atsisakymas turėtų „rimtų“ strateginių ir ekonominių pasekmių.

D. Trumpo pažadas pasitraukti iš TTP yra vienas iš šešių punktų, dėl kurių jis ketina imtis vadinamųjų vykdomųjų veiksmų, kurių jis gali imtis be Kongreso pritarimo. Visi jie iš esmės atitinka rinkimų kampanijos metu duotus pažadus.

Kalbėdamas apie amerikiečių darbo vietų apsaugą D. Trumpas pareiškė nurodysiantis Darbo departamentui ištirti piktnaudžiavimo vizų programa atvejus, kurie „kenkia amerikiečių darbuotojams“.

REKLAMA

Kalbėdamas apie energetiką išrinktasis JAV prezidentas pažadėjo skatinti naftos ir dujų sektorių ir vėl imti naudotis anglis, kas iš esmės prieštarautų B. Obamos pastangoms skatinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą.

Savo vaizdo pranešime D. Trumpas pažadėjo „panaikinti darbo vienas naikinančius apribojimus Amerikos energetikos sektoriui, įskaitant skalūninę energetika ir švarias anglis, ir sukurti daugybę milijonų gerai apmokamų darbo vietų“.

Kalbėdamas apie nacionalinį saugumą D. Trumpas pareiškė Gynybos departamentui ir Generalinio štabo pirmininkui „parengti išsamų planą, kaip apsaugoti gyvybiškai svarbią Amerikos infrastruktūrą nuo kibernetinių atakų ir visų atakų formų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išrinktasis JAV prezidentas taip pat pažadėjo kovoti su biurokratija ir žadėjo sukurti „taisyklę, jog norint įvesti naują reguliavimo priemonę, reikia panaikinti dvi esamas“.

O kalbėdamas apie etiką respublikonas pažadėjo „nusausinti pelkę“ Vašingtone, nors jo paties komandoje dirba keli lobistai. Tiesa, jis pažadėjo įvesti „penkerių metų draudimą vykdomąsias pareigas ėjusiems pareigūnams tapti lobistais po to, kai jie paliks administraciją“.

Verta paminėti, kad D. Trumpo vaizdo pranešime nebuvo minimi dar keli skambūs rinkimų kampanijos metu paskelbti pažadai, įskaitant pastatyti sieną pasienyje su Meksika, deportuoti milijonus imigrantų, riboti musulmonų imigracija bei panaikinti B. Obamos administracijos priimtą sveikatos priežiūros įstatymą, vadinamą „Obamacare“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų