REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Pietų Korėją sukrėtė vietinis „lolišvili skandalas“ (nuotr. SCANPIX)

Pietų Korėją sukrėtė vietinis „lolišvili skandalas“

Šimtai tūkstančių korėjiečių užplūdo sostinės gatves

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye pasisamdė advokatą prieš jos laukiančią prokurorų apklausą dėl tebesiplečiančio politinio skandalo, į kurį įsipainiojo jos administracija, antradienį pranešė jos atstovas. 

32

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye pasisamdė advokatą prieš jos laukiančią prokurorų apklausą dėl tebesiplečiančio politinio skandalo, į kurį įsipainiojo jos administracija, antradienį pranešė jos atstovas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Park Geun-hye gali tapti pirmąja pareigas einančia šios šalies prezidente, apklausta baudžiamojoje byloje, reitingai smarkiai nusmuko. Šeštadienį į Seulo gatves vėl išėję šimtai tūkstančių protestuotojų reikalavo jos atsistatydinimo.

REKLAMA

Draugystė su „šamane“

Skandalo centre atsidūrusi prezidentės patikėtinė Choi Soon-sil yra kaltinama tuo, kad pasinaudojusi savo draugyste su prezidente, spaudė bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o tas lėšas naudodavo asmeniniams tikslams. Šalyje Choi Soon-sil yra vadinama sektai priklausančia šamane.

Sekmadienį prokurorai paskelbė apie savo planus šią savaitę oficialiai apklausti Park Geun-hye dėl įtarimų, kad ji padėjo savo draugei išgauti pinigus iš įvairių kompanijų bei leido savo patarėjams nutekinti jai dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės pasisamdytas advokatas Yoo Young-ha su Seulo prokurorais aptars, kada tiksliai ir kur ji bus apklausta, žurnalistams sakė prezidentės atstovas.

60-metė Choi Soon-sil taip pat yra kaltinama kišimusi į valstybės reikalus, pareigūnų kandidatūrų siūlymu bei prezidentės kalbų juodraščių redagavimu, nors ji pati neužima jokių oficialių pareigų ir neturi leidimo dirbti su slapta informacija. Labiausiai pietų korėjiečius erzina tai, kad ši moteris neturi jokio „normalaus“ išsilavinimo.

Choi Soon-sil, kurios velionis tėvas buvo vienos religinės sektos lyderis ir iki pat savo mirties 1994 metais palaikė glaudžius ryšius su Park Geun-hye, anksčiau šį mėnesį buvo areštuota dėl piktnaudžiavimo valdžia ir sukčiavimo. Be to, buvo sulaikyti du prezidentės patarėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apklausė didžiausių šalies bendrovių vadovus

Antradienį tyrimas dar labiau išsiplėtė, kai prokurorai atliko reidą „Samsung“ priklausančios reklamos įmonės „Cheil Worldwide“ biure dėl įtarimą keliančių Choi Soon-sil giminaičių veiksmų, nurodė naujienų agentūra „Yonhap“. „Samsung“, didžiausia šalies kompanija, prezidentės patikėtinės fondams yra paaukojusi apie 20 milijardų vonų (15,9 mln. eurų) ir yra įtariama išleidusi 2,8 mln. eurų Choi Soon-sil dukros sportininkės jojimo treniruočių Vokietijoje finansavimui.

REKLAMA

Prokurorai rado įrodymų, kad „Cheil Worldwide“ yra skyrusi abejotinų aukų ne pelno sporto fondui, valdomam Choi Soon-sil dukterėčios Jang Si-ho, nurodė „Yonhap“. „Reidas buvo atliktas dėl „Cheil Worldwide“ aukos (Jang Si-ho) fondui“, – vieną Seulo prokurorą citavo „Yonhap“.

Jang Si-ho, kurią vietos žiniasklaida vadina pagrindine Choi Soon-sil padėjėja, kaltinama pasinaudojusi savo kontroliuojamais fondu ir sporto vadybos kompanija tam, kad nukreiptų valstybinius fondus ir gautų aukų iš vietos įmonių. Anksčiau dėl šio skandalo prokurorai apklausė „Samsung“ grupės vieną vadovų Lee Jae-yongą ir kitus galingų konglomeratų, tokių kaip „Hyundai“, vadovus.

REKLAMA

Pagal Pietų Korėjos konstituciją pareigas einantis prezidentas negali būti apkaltintas, nebent būtų įtariamas pakurstęs maištą arba įvykdęs tėvynės išdavystę. Tačiau daugelis tvirtina, kad pareigas einanti prezidentė gali būti apklausta prokurorų, o pasibaigus kadencijai jai gali būti pareikšti kaltinimai.

Lietuvoje per Rolando Pakso nušalinimo procesą paaiškėjo skandalingi faktai, kad tuomet prezidento pareigas ėjęs asmuo artimai bendradarbiavo su „antgamtinių savybių turinčia“ Lena Lolišvili. Galimai tarėsi su ja politiniais klausimais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų