REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šeštadienį balsuos dėl dviejų konkuruojančių rezoliucijų. Vieną jų parengė Prancūzija, ir joje raginama nutraukti antskrydžius Alepo mieste. O antrą rezoliuciją parengė Rusija, ir joje neminimas bombardavimo sustabdymas.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šeštadienį balsuos dėl dviejų konkuruojančių rezoliucijų. Vieną jų parengė Prancūzija, ir joje raginama nutraukti antskrydžius Alepo mieste. O antrą rezoliuciją parengė Rusija, ir joje neminimas bombardavimo sustabdymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad Rusija pasinaudos savo veto teise ir blokuos prancūziškąją rezoliuciją, kurią remia Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija. Joje taip pat kalbama apie visų karinių skrydžių virš Alepo sustabdymą.

REKLAMA

Vėliau Saugumo Taryba turėtų balsuoti dėl Rusijos parengtos rezoliucijos, kuria raginama nutraukti ugnį, tačiau konkrečiai nekalbamai apie antskrydžių nutraukimą. Didžiosios Britanijos ambasadorius Matthew Rycroftas Rusijos rezoliuciją vadina taktiniu manevru. „Tai yra ciniškas mėginimas nukreipti dėmesį nuo būtinybės nutraukti Alepo bombardavimą“,– sakė jis.

Rusijos rezoliucijoje, kurios kopiją penktadienį gavo AFP, „raginama nedelsiant nutraukti karo veiksmus, ypač Alepe“ ir reikalaujama, kad visos šalys leistų pristatyti humanitarinę pagalbą. Šiuo metu apgultame ir sukilėlių valdomame Alepe gyvena mažiausiai 250 tūkst. žmonių. Miestas beveik kasdien yra bombarduojamas nuo tada, kai praėjusį mėnesį Rusijos remiama Sirijos armija perėjo į puolimą siekdama susigrąžinti miesto kontrolę. Tarybos narės pastarąją savaitę aptarinėjo Prancūzijos parengtą rezoliuciją, kurioje raginama nutraukti Alepo bombardavimą, leisti pristatyti humanitarinę pagalbą ir uždrausti karinius skrydžius virš miesto.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad rezoliucija yra „skubotai parengta“ ir davė suprasti, kad „ja nesiekiama pažangos, ... o skatinamas Rusijos veto“. „Nelabai įsivaizduoju, kaip galime leisti priimti šią rezoliuciją“, – sakė jis žurnalistams, paklaustas, ar Rusija vetuos rezoliuciją. Jeigu taip ir įvyks, tai bus jau penktas Maskvos veto prieš JT rezoliuciją dėl Sirijos.

Griežtesnė pozicija Rusijos atžvilgiu?

Saugumo Taryba į skubų posėdį renkasi Rusijos prašymu, kad išklausytų JAV ambasadoriaus Staffano de Misturos pasiūlymus leisti džihadistams palikti Alepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos parengtoje rezoliucijoje sveikinami šie pasiūlymai, o JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas raginamas pateikti detalų planą, kurį galėtų patvirtinti Saugumo Taryba.

Vienas savo pavardės nenorėjęs skelbti Saugumo Tarybos diplomatas sakė, kad Rusijos „rezoliucijoje iš pažiūros yra daug konstruktyvių dalykų iš ankstesnių rezoliucijų ir Prancūzijos varianto, tačiau pagrindinis punktas, kurio ten nėra, yra bombardavimo nutraukimas“. Diplomato teigimu, „didžioji dauguma Tarybos narių nori“, kad nedelsiant būtų nutrauktas civilių bombardavimas Alepe.

REKLAMA

Balsavimas rengiamas po ne vieną dieną vykusių derybų, kurių metų Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas-Markas Eiro) vyko į Maskvą ir Vašingtoną, kad užsitikrintų paramą prancūziškajai rezoliucijai.

Ministro teigimu, šeštadieninis balsavimas bus „tiesos akimirka visoms Saugumo Tarybos narėms“. „Ar norite paliaubų Alepe: taip ar ne? Ir šis klausimas ypač skirtas mūsų partnerei Rusijai“, – žurnalistams Vašingtone sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras.

Europos šalių ir JAV pozicija Rusijos atžvilgiu dėl jos veiksmų Sirijoje griežtėja ir jau imama kalbėti apie sankcijas. Penktadienį JAV paragino pradėti tyrimą prieš Rusiją ir Siriją dėl karo nusikaltimų, susijusių su ligoninių bombardavimu.

„Rusija ir (Sirijos) režimas pasauliui yra skolingas paaiškinimą, kodėl jie vis pataiko į ligonines ir medicininę infrastruktūrą, vaikus ir moteris“, – sakė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Karas Sirijoje trunka jau šeštus metus. Jis jau nusinešė per 300 tūkst. gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų