REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunku prisiversti sportuoti? Vaikščiokite! Norint išsisukti nuo tokios fizinės veiklos pasiteisinimų rasti sudėtingiau, pastangų reikia įdėti mažiau, o rezultatai itin džiuginantys. Vaikščiojant, žingsnis po žingsnio ne tik gerinsite savo fizinę sveikatą, bet pasikrausite naujos energijos, pailsėsite ir net atjaunėsite.

Sunku prisiversti sportuoti? Vaikščiokite! Norint išsisukti nuo tokios fizinės veiklos pasiteisinimų rasti sudėtingiau, pastangų reikia įdėti mažiau, o rezultatai itin džiuginantys. Vaikščiojant, žingsnis po žingsnio ne tik gerinsite savo fizinę sveikatą, bet pasikrausite naujos energijos, pailsėsite ir net atjaunėsite.

REKLAMA

Vaikščiojimas mums yra natūraliausias judėjimo būdas, susijęs su viso organizmo sveikata. Žmogaus raumenys sudėlioti taip, kad einant naudingas krūvis duodamas tiek kraujotakos, tiek kvėpavimo sistemoms ir daugelis net neįsivaizduoja, kiek ši fizinė veikla gali duoti mums gero“, – pasakoja sveikos gyvensenos konsultantė Vidmantė Šliužaitė.

Neaprėpiama nauda sveikatai, grožiui ir mintims

Ypatingai svarbu rūpintis širdimi, o reguliariai vaikštant gryname ore mūsų širdis, kaip ir bet kuris kitas raumuo, padidėja ir sustiprėja. Raumuo reaguoja į lėtai didinamas pasipriešinimo ir ištvermės treniruotes. Taigi, teisingas reguliarus ėjimas sustiprins širdies raumenį, ji efektyviau varinės kraują, o tai padės apsisaugoti nuo širdies bei kraujagyslių ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, ne paslaptis, jog gražią figūrą formuoja tvirti raumenys. Vaikščiojant juda ir sustiprėja visi žmogaus raumenys, kūnas sutvirtėja, išryškėja blauzdų, šlaunų, sėdmenų bei pilvo raumenys, tad pasitelkdami į malonų laisvalaikio praleidimo būdą, dailinsite figūrą be itin didelių pastangų

REKLAMA

„Kalbant apie kitus vaikščiojimo privalumus, tai šis mažina tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, kaip insultas, aterosklerozė (kraujagyslių susiaurėjimas), širdies smūgis, aukštas kraujo spaudimas bei apsaugo nuo per didelio cholesterolio kiekio kraujyje.

Ši fizinė veikla taip pat padeda apsisaugoti nuo susirgimo antrojo tipo cukriniu diabetu, kai kurių rūšių vėžiu (žarnyno, gimdos, krūtų). Kadangi smegenys aprūpinamos deguonimi, tai padeda nesusirgti demencija, mažina depresijos ir nerimo simptomus. Be to, vaikščiodami gryname ore organizmą aprūpiname Vitaminu D, kuris itin naudingas kaulams, imunitetui ir apsisaugojimui nuo peršalimo ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, merginas nuolat kamuojantis klausimas: kaip išlaikyti optimalią kūno masę? Reguliarus vaikščiojimas tam puikus būdas! Derinant sveiką mitybą ir greitą ėjimą, galite sparčiai deginti kalorijas ir taip pasiekti puikių rezultatų. Atminkite, jog norint numesti svorio reikia sudeginti daugiau kalorijų, nei gaunate iš valgių per dieną. Valanda spartaus ėjimo/ pasivaikščiojimo gali sudeginti apie 330-420 kcal., o jei eisite per kalnelius, nuokalnes, sudeginsite apie 600 kcal.“, – apie naudą sveikatai kalba sveikos gyvensenos konsultantė. Specialistės teigimu, vaikščiojant gryname ore, mūsų plaučiai yra valomi ir gausiai aprūpinami deguonimi, greitas ėjimas skatina kraujotaką ir padidina deguonies tiekimą į kiekvieną kūno ląstelę, tad užtikrintai jausitės energingi ir žvalūs, net, galima sakyti, jūsų akys „prašviesės“, nes deguonis taip pat stiprina ir regėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktyviai vaikštant smegenys gamina daugiau endorfinų – „laimės hormonų“, kurie atsakingi už gerą nuotaiką, šalina stresą, pykti ir nerimą. Pasivaikščiojimui pasirinkus trasą gamtos apsuptyje pailsės jūsų kūnas ir mintys, veiksmingai sumažinsite protinę ir psichinę įtampą bei pagerinsite darbingumą.

 

Kaip ir nuo ko pradėti?

Kad sau nepakenktumėte ir nenusiviltumėte (taip gali atsitikti pasirinkus per didelį krūvį), geriausia pradėti nuo ėjimo vidutiniu tempu. Pašnekovė pataria, jog pradėjus vaikščioti, suaugusiesiems rekomenduotina kasdien eiti ne mažiau kaip 30 min., 5 kartus per savaitę. Ėjimą galima matuoti žingsniais ir sveikiems žmonėms jų patartina nužingsniuoti per dieną 10 tūkst.

REKLAMA

„Žingsnių, sudegintų kalorijų ir pulso skaičiavimui galite įsigyti žingsniamatį, dauguma jų turi įdiegtas kalorijų, pulso ir žingsnio matavimo technikas. Svarbu žinoti, kad bet koks fizinis krūvis turi būti pasirenkamas atsižvelgiant į savo sveikatos būklę. Tad, jei esate sveiki ir į dienotvarkę įtrauksite 30 min., pasivaikščiojimus spartesniu žingsniu, jums pakaks stebėti pulsą ir savijautą. Pradėdami vaikščioti nusiteikite, kad bus ugdoma jūsų valia ir ištvermė, ne tik organizmo tonusas. Visgi, akivaizdžią naudą pajusite tik vaikščiojant reguliariai (bent po 30 min per dieną, 5 kartus per savaitę). Planuokite pasivaikščiojimą tokiu dienos metu, kai turite daugiausiai energijos: jeigu esate „vyturys“, mankštinkitės prieš pradėdami dienos darbus, jeigu energijos daugiau turite vakare, planuokite ėjimą antroje dienos pusėje po darbų.

REKLAMA

Pradėjus vaikščiojimo treniruotes nuo ėjimo vidutiniu tempu, per kelias dienas priprasite prie tempo, tuomet iš lėto didinkite greitį ir judėkite sparčiu ėjimu bent 40-60 minučių, puiku, jeigu nueisite 3-5km. Jeigu norite ne tik atsipalaiduoti ir aktyviai praleisti laiką lauke, bet ir sulieknėti, atminkite, kad riebalų deginimas prasideda tik po 20-30 min. pastovaus raumenų darbo. Iki tol organizmas degina kepenyse sukauptą glikogeną ir tik atsargoms pasibaigus (maždaug po 30 min. intensyvios veiklos), energiją organizmui tenka pasiimti iš riebalinio audinio, minutės, kai deginamos riebalų sankaupos, yra antsvorio mažinimo laikas“, – aiškina Vidmantė Šliužaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė skaitytojams primena, kad spartus ėjimas ir nueitas atstumas lemia gerą savijautą ir sveikatą. Puiku, jeigu nueisite į darbą pėsčiomis, puiku, jeigu išlipsite iš autobuso likus iki savo stotelės porai kilometrų ar į susitikimo vietą ateisite automobilį palikę atokiau. Tai bus papildomas judėjimas, tačiau efektyviausias ir teikiantis naudos visam organizmui bus suplanuotas vaikščiojimas ramioje aplinkoje su tinkama apranga bei avalyne.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų