REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytuje įsikūrusi gamykla „Coca–Cola“ nusprendė užverti duris. Sprendimą lėmė per mažas Lietuvos konkurencingumas.

Alytuje įsikūrusi gamykla „Coca–Cola“ nusprendė užverti duris. Sprendimą lėmė per mažas Lietuvos konkurencingumas.

REKLAMA

„Coca–Colos HBC Lietuva” Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė informavo, kad kompanija pradėjo konsultacijas dėl gamybos Alytaus gamykloje nutraukimo. Gamyklos veiklą ketinama užbaigti 2016 m. lapkričio pabaigoje. 

„Tokį sprendimą paskatino siekis likti kuo labiau konkurencingiems šalyse, kuriose veikia „Coca–Cola“, ir tiekti vartotojams geriausius gaminius bei paslaugas rinkoje”, – teigiama išplatintame pranešime spaudai.

Atleidžiami 80 darbuotojų

G. Šerėnienė informuoja, kad dėl priimti sprendimu bus atleisti 80 darbuotojų, kurių pareigos tiesiogiai ar netiesiogiai susijusios su gamyba Alytaus padalinyje.

„Tai nelengvas sprendimas, kurį priimame labai apgailestaudami ir suvokdami jo pasekmes darbuotojams bei jų artimiesiems. Parengėme jiems socialinį planą, apimantį išeitines išmokas, priedus už stažą ir lojalumą įmonei. Visiems darbuotojams padėsime ieškoti darbo bei teiksime visokeriopą pagalbą pakeliant iššūkius, susijusius su atleidimu. Bendradarbiaudami su kitomis gamyklomis regione ieškosime visų galimybių atleidžiamiems darbuotojams pasiūlyti tęsti veiklą mūsų bendrovėje“, – rašo G. Šerėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Centrinis Lietuvos ir Baltijos šalių sandėlis bei logistikos centras liks veikti Kaune.

Susisiekus su Alytaus savivaldybe, jie „Coca – Colos“ pasitraukimo faktą patvirtino. Alytaus mero padėjėja Vilija Ramanauskienė teigė, kad atleistais darbuotojais rūpinsis ir savivaldybė – tai bus bendras įmonės ir savivaldybės darbas. Nors kokie tiksliai atlyginimai ten buvo mokami mero patarėja nežino, bet teigia, kad tikrai ne minimali alga.

REKLAMA

V. Ramanauskienė: tai Lietuvos konkurencingumo klausimas

Alytau mero patarėja tvirtina, kad tai tikrai ne savivaldybės problema, o visos Lietuvos konkurencingumo klausimas, nes išsikeliama ne į kitą miestą, o kitą šalį. Šiemet bendrovė žadėjo ir aikšteles plėsti, tačiau pasak V. Ramanauskienės, sprendimas išeiti parėjo iš aukščiau.

„Su savivaldybe santykiai geri, daug projektų vystoma. Mus patikino, kad visos socialinės veiklos tikrai toliau vyks. Kaip tik šiemet labai išplėtojom bendradarbiavimą, tad socialiniai projektai išliks. Bet, deja, pati gamyba išsikelia.

REKLAMA
REKLAMA

Apie savo pasitraukimą bendrovės atstovai savivaldybės atstovams pranešė vakar, po to, kai informavo pačius darbuotojus.

„Coca–Colos HBC Lietuva” Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė G. Šerėnienė taip pat tvirtina, kad socialiniai projektai toliau vyks.

„Puikiai suvokiame ir tai, kad šis pokytis turės įtakos Alytaus rajonui bei jo gyventojų bendruomenei. Todėl prisidėsime prie jos gerovės per specialų bendruomenės fondą, remsiantį kultūros, sporto, aplinkos apsaugos ir visuomeninius projektus rajone”, – rašoma pranešime.

Taip pat pridedama, kad bendrovė ir toliau tęsia veiklą Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkose, ir kad šis organizacinis pokytis neturės įtakos kitiems bendrovės padaliniams, nesusijusiems su gamykla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir toliau investuosime bei vystysime kitas veiklos sritis, tokias kaip pardavimas, logistika ir platinimas, plėtosime kitą veiklą Lietuvoje“, – informuoja G. Šerėnienė.

Gamykla „Coca–Cola HBC Lietuva“ Alytuje veikė nuo 1994 metų. Kur bus perkeliama gamyklos veikla, kol kas neatskleidžiama. Tačiau spėjama, kad tai gali būti Lenkija. 

G. Nausėda: tokie atvejai patvirtina reformų būtinybę

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda teigia, kad pirmiausia tokį sprendimą lėmė spartus darbo jėgos brangimas. Atlyginimai auga, tačiau nesiimta nieko, sumažinant darbo jėgos kaštus – nemažinamos „Sodros“ įmokos, nepriimtas Darbo kodeksas.

REKLAMA

„Šiuo metu mums tokių reformų nepavyksta pasiekti. Tokie atvejai patvirtina, kad reformų būtinybė yra ir negalima visko numuilinti dėl to, kad darbo vieta turi būti apsaugota. Ji turi būti apsaugota, bet tai neturi būti padaryta naujų darbo vietų kūrimo sąskaita. Jei darbdavys mato, kad darbo jėgos priėmimo ir atleidimo procedūra labai nesureguliuota, tai reiškia, kad ne tik darbuotojų atleidimas brangus, bet ir noras kurti naujas darbo vietas bus mažesnis, nes baiminamasi, kad atleisti darbuotoją bus brangu. Reikia dialektinio požiūrio į darbo rinkos reguliavimą, o šito pas mus kaip tik stinga“, – komentuoja ekonomistas.

Nors toks sprendimas tikrai nepagerina Lietuvos įvaizdžio kitų investuotojų akyse, visgi tikėtina, kad ne viskas bus nurašyta Lietuvos kaltės sąskaita. G. Nausėdos teigimu, „Coca–Colos“ turima gamykla Lenkijoje mikroekonominiu požiūriu galėjo pasirodyti vertingesnė.

REKLAMA

„Lenkija buvo, yra ir bus didelė rinka, kur didelė darbo jėgos pasiūla ir, kuriai menkesnės įtakos turėjo emigracija. Net fiziškai surasti darbuotojų ir užpildyti darbo vietas yra lengviau. Be to, ten jau yra egzistuojanti gamykla, kurioje apskaičiuota, kad gaminti tiek pačiai Lenkijai, tiek kitoms rinkoms kainuotų pigiau. Padalinys Lietuvoje tampa ekonomiškai nebetikslingu“, – sako G. Nausėda.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų