REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikinei visuomenei sparčiai žengiant į priekį vienos profesijos nyksta, tačiau nedelsiant kuriasi ir naujos, dar negirdėtos specialybės. Dažnai būsimą studentą, dar tik besirenkantį specialybę, jau kamuoja mintys apie būsimos karjeros aukštumų galimybes. Taigi, kokią specialybę šiuo metu pasirinkti, norint užsitikrinti sočią ateitį?

Šiuolaikinei visuomenei sparčiai žengiant į priekį vienos profesijos nyksta, tačiau nedelsiant kuriasi ir naujos, dar negirdėtos specialybės. Dažnai būsimą studentą, dar tik besirenkantį specialybę, jau kamuoja mintys apie būsimos karjeros aukštumų galimybes. Taigi, kokią specialybę šiuo metu pasirinkti, norint užsitikrinti sočią ateitį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Šiaulių universiteto atstovų, tikėtina, jog valstybėje reikalingas ir paklausias specialybes universitetuose įgiję absolventai uždirbs daugiau nei žemesnių grandžių ugdymo įstaigų absolventai. Apie šią tendenciją jau dabar byloja statistiniai duomenys. Visgi, paklausios specialybės nebūtinai turi būti inžinerinės ar gamtos mokslų, kaip šiandien plačiai kalbama viešose erdvėse. Perspektyvios yra ir socialinių, humanitarinių, fizinių mokslų srities studijos.

REKLAMA

Kieno darbas bus geriausiai apmokamas?

Be abejonės, tam tikrų specialybių paklausą konkrečiu laikotarpiu diktuoja dinamiška darbo rinka. Jei sukuriama nauja technologija, kuri tampa populiari, tai nedelsiant ir atsiranda poreikis specialistų, kurie gebės sėkmingai naudoti tą naujovę savo darbe.

„Specialybės paklausa labai priklauso nuo regiono. Jei regione įsikūrusi galinga kompanija, pavyzdžiui, kurianti programinę įrangą, tai tikėtina, kad tame regione reikės daugiau programuotojų nei kur kitur. Jei kompanijos veikla susijusi su medicina, žinoma, didesnė paklausa bus medikų. Taigi, ne veltui prie didelių kompanijų kartais įsikuria ištisi miesteliai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaip ar taip, darbo rinkos statistika rodo, kad šiuo metu didžiausia paklausa ir didžiausi atlyginimai siūlomi IT, logistikos, medicinos, statybos specialistams ir įvairių sričių inžinieriams. Kaip ten bebūtų, gyvename IT ir inžinierių klestėjimo amžiuje, todėl jų perspektyvos ateityje bene didžiausios. Gaila, kad jaunuoliai to nesupranta ir neįžvelgia esančio potencialo“, – sako Šiaulių universiteto kompiuterių sistemų katedros vedėjas dr. Egidijus Paliulis.

Matematikai gali nesijaudinti

Šiaulių universiteto technologijos, fizinių ir biomedicinos mokslų fakulteto Matematikos katedros vedėjos Virginijos Garbaliauskienės teigimu, gerai apmokamą darbo vietą garantuoja ir su matematika susijusios specialybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Fizinių mokslų studijos vis populiarėja. Kodėl verta studijuoti matematiką? Prestižiškiausių JAV profesijų pirmame 10-tuke rikiuojasi aktuaras (draudimo specialistas) – 1 vietoje, matematikas – 3 vietoje, statistikas – 4 vietoje, analitikas – 6 vietoje, kompiuterių sistemų analitikas – 10 vietoje.

MOSTA tyrimo duomenimis matematikos ir kompiuterių mokslo bakalaurų įsidarbinamumas pats aukščiausias (86 proc. absolventų įsidarbina per pirmus metus po studijų baigimo), o šių specialistų atlyginimas gerokai viršija šalies vidutinį atlyginimą“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Ką galima rinktis šiandien?

Atsižvelgdamas į Lietuvos darbo rinką ir specialistų, kurių trūkumas jaučiamas jau šiandien, poreikį, Šiaulių universitetas parengė dvi naujas tarpkryptines studijų programas. Jau nuo šio rudens universitete ketinama mokyti integruotų gamtos mokslų pedagogikos ir kultūrinės edukacijos. Kol kas tokių studijų programų nevykdo jokia kita šalies aukštoji mokykla, o jų kūrėjai įsitikinę, jog pagal naująsias programas rengiamų specialistų paklausa Lietuvoje tik didės.

Integruotų gamtos mokslų pedagogikos studijų programa

Ši programa skirta ruošti specialistus, kurie turės fizikos, biologijos, chemijos ir pedagogikos mokslo žinių. Tokia integruoto ugdymo koncepcija, apimanti gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos disciplinas bei menų ir dizaino kryptį, vadinama STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), yra vis plačiau taikoma daugelyje pažangių šalių. Skirtingų gamtos mokslų integravimas yra ir viena iš prioritetinių Lietuvos švietimo krypčių.

REKLAMA

Kultūrinės edukacijos studijų programa

Tai programa, apimanti menų, kultūros bei edukologijos mokslus. Šiaulių universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad tokie edukatoriai Lietuvoje reikalingi dirbti kultūros įstaigose, muziejuose, galerijose, regioninių bei gamtinių parkų ir rekreacinėse zonose, neformaliose įstaigose.

„Šis sektorius Lietuvoje aktyviai plėtojamas, todėl turime žvelgti į priekį ir rengti specialistus, kurių reikės, pavyzdžiui, po trejų metų“, – sako studijų programos koordinatorė doc. dr. R. Bilbokaitė.

Be naujų ir unikalių tarpkryptinių studijų programų, Šiaulių universitete vykdoma ir daugiau specialybių, kurių nesiūlo kiti Lietuvos universitetai. Tai specialioji pedagogika (Šiaulių universitetas yra sukaupęs bene didžiausią šios srities specialistų rengimo patirtį), optometrija, ekonomika ir darnus verslas, lietuvių filologija ir komunikacija, finansų matematika, aplinkos objektų dizainas, socialinis darbas ir socialinė reabilitacija. Magistrantūros studentai gali rinktis unikalias regionų plėtros ir valdymo, istorijos ir politikos bei gamtinės rekreacijos studijų programas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų