REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Studijų programas besirenkantys būsimieji studentai dažnai savo karjerą tapatina su prestižu, pinigais ar stengiasi atitikti visuomenės diktuojamus stereotipus. Kaip žinia, didžioji dalis aukštųjų mokyklų absolventų dirba ne pagal įgytą specialybę, susiduria su sunkumais bei didele konkurencija darbo rinkoje, tad kurgi dingsta iš anksto suplanuota prestižinės specialybės sėkmė?

Studijų programas besirenkantys būsimieji studentai dažnai savo karjerą tapatina su prestižu, pinigais ar stengiasi atitikti visuomenės diktuojamus stereotipus. Kaip žinia, didžioji dalis aukštųjų mokyklų absolventų dirba ne pagal įgytą specialybę, susiduria su sunkumais bei didele konkurencija darbo rinkoje, tad kurgi dingsta iš anksto suplanuota prestižinės specialybės sėkmė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia problema ta, jog didelė dalis būsimų studentų renkasi visuotinai priimtus stereotipus, į antrą planą nustumdami svajones bei saviraiškos galimybes. Apie tai, kaip vertėtų tikslingai pasirinkti studijų kryptį ir išvengti karjeros planavimo klaidų tv3.lt skaitytojams pataria Klaipėdos valstybinės kolegijos studijų ir karjeros centro vadovė Vilma Bridikienė.

REKLAMA

Lūkesčiai neatitinka tikrovės

Pašnekovės teigimu, viena iš esminių problemų, su kuria studentai susiduria tik pradėję mokytis yra ta, jog pasirinktos studijos nepateisina jų lūkesčių. Taip nutinka, kada studijų programa pasirenkama pagal skambų pavadinimą, o pasidomėti, koks yra profesijos turinys, tiesiog, nesivarginama.

„Suvokus, kad pasirinkta profesija yra ne tai, ko tikėjaisi, studentus aplanko didelis nusivylimas tiek savimi, tiek pasirinkta specialybe ar net pačia mokymo institucija. Tokiu atveju kyla problemų virtinė, kurios išvengti būtų padėjusi tik papildomos informacijos paieška.

REKLAMA
REKLAMA

Pamatinis ir pats svarbiausias aspektas renkantis profesiją – pagalvoti, ko tikimasi iš studijų. Taip pat svarbu nepamiršti ir realistiško požiūrio tiek į profesiją, tiek į savo galimybes. Prieš pasirenkant tam tikrą studijų kryptį nuoširdžiai atsakykite sau į klausimus: ką ir kur galėsite dirbti įgijus šią profesiją, ar tai patenkins jūsų saviraišką ir kokios profesinės galimybės laukia ateityje. Jei atsakymai tenkina – šaunu, ši specialybė jums tinkama, jei dvejojate – neskubėkite rinktis atsainiai“, – nurodo V. Bridikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkinių spaudimas ir diktuojami rėmai

Kitas veiksnys, pasmerkiantis būsimus studentus nesėkmingam studijų pasirinkimui – visuomenės, ypatingai artimųjų, spaudimas. Susiformavusios nuostatos, jog vienos specialybės yra populiarios ir sėkmingos, o kitos – be didelių ateities perspektyvų, studentus nuveda klaidingu keliu.

„Stojantysis, besirinkdamas studijų kryptį ir pasikliaudamas aplinkinių rekomendacijomis, pasirenka ne savo, o kažkieno kito kelią. Dažnai iškyla retorinis klausimas: kas prisiims atsakomybę už profesinės ateities sėkmę? Šis klausimas būsimiems studentams dažnai pasirodo bauginantis, kadangi specialybę pasirinkus savarankiškai visa atsakomybė gula ant paties studento pečių, tačiau paklausius aplinkinių diktuojamų pasiūlymų, šia sunkia našta lyg ir pasidalinama su kitais.

REKLAMA

Dar blogiau, kada profesija pasirenkama pagal tai, ką studijuoja draugai. Ne paslaptis, jog dažnai girdime frazę: „Draugai stojo, tai ir aš ten pat stosiu“. Tokiu atveju pasirenkami klaidingi autoritetai, jais turėtų tapti planuojamos studijuoti profesijos specialistai, o ne draugai, kadangi šie savo profesiniame kelyje gali būti išties laimingi, tačiau tai nereiškia, jog šis pasirinkimas tinkamas ir jums“, – kalba studijų ir karjeros cento vadovė.

Kaip žinoti, ar esi teisingame kelyje?

Pasak Vilmos Bridikienės, jau pasirinkus specialybę ir pradėjus studijuoti vis dar svarbu įsigilinti į savo norus ir suvokti, ar einama tinkamu profesiniu keliu.

REKLAMA

„Kada studentas specialybę pasirenka atsižvelgdamas į savo troškimus, galimybes, svajones, įsiklausydamas ir pažindamas save, studijos tampa ne kančia, o nuolatine žinių troškulio būsena. Tuomet stengiamasi sugerti iš aplinkos visas reikiamas profesines žinias, studentas spinduliuoji motyvacija ir džiaugsmu mokydamasis. Ilgainiui tokie žmonės, pasirinkę savo svajonių kelią, tampa pripažinti tiek dėstytojų, vadovybės, tiek mokslo draugų.

Tokie motyvuoti studentai visada pasirenka gerai apgalvotą praktikos vietą, kada trokštama gauti kuo daugiau profesinių žinių ir nesistengiama visko atlikti formaliai. Be abejo, kada studentas noriai atlieka praktiką, jį netrukus pastebi darbdavys, kadangi degančios akys šiais laikais – didžiulė vertybė. Darbdaviai gali suteikti tam tikras profesines kompetencijas, žinias, patirtį, ištaisyti įgūdžių spragas, tačiau išmokyti žmogų norėti dirbti ir mylėti savo darbą – neįmanoma, todėl tokie žmonės itin vertinami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastebėjome, jog iš Klaipėdos valstybinės kolegijos studentų net 44 proc. paskutiniame studijų kurse jau yra dirbantys pagal savo specialybę ir darbo pasiūlymų susilaukė atlikdami profesinę praktiką. Vėliau, baigus studijuoti patinkančią specialybę, buvimas reikiamose vėžėse leidžia įsidarbinti ne bet kur, ne ten, kur priims, bet kur žmogus nori ir gali toliau mokytis iš pačių geriausių. Taigi, studentai, pasirinkę ne prestižinę, o savo svajonių specialybę yra, galima sakyti, pasmerkti sėkmei, kadangi ir ateityje jie visur ir visada randa savo vietą“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Vis dėlto, vadovaudamiesi stereotipais ir rinkdamiesi prestižo, o ne pašaukimo specialybes, žmonės dažnai tampa antrų, trečių studijų studentais, vis nerandančiais savo vietos darbo rinkoje. Šie valstybei kainuoja nemažus pinigus, kadangi investuota būna ne kartą, o specialistas darbo rinkoje nei sau, nei valstybei pridėtinės vertės nesukuria.

Perspektyvios ateities specialybės

Klaipėdos valstybinės kolegijos studijų ir karjeros centro vadovė Vilma Bridikienė skaitytojams pristato naujas siūlomas studijų programos specialybes, kurioms prognozuojamos plačios ateities perspektyvos.

REKLAMA

Sveikatingumo paslaugų vadyba

Jungtinė studijų programa, vykdoma kartu su užsienio aukštosiomis mokyklomis. Klaipėda orientuojantis į vakarų regioną, norima vystyti sveikatingumo sritį ir šie specialistų ateityje bus itin reikalingi. Kadangi mūsų visuomenė daug dirba, patiria begalę streso, taip pat sparčiai sensta, bet nori išlikti kuo ilgiau darbinga – kasdienės investicijos į savo sveikatos gerinimą, tiesiog, neišvengiamos. Taigi, sveikatingumo paslaugų vadyba – nauja, tačiau didelę ateitį turinti studijų programa.

Miškininkystės studijų programa

Dar viena nauja studijų programa, kurią ryžosi vykdyti Klaipėdos valstybinė kolegija. Nors miškininkus ruošia ir kitos švietimo įstaigos, tačiau specialistai pastebi, jog žmogaus požiūris į gamtą ilgainiui keičiasi, o vakarų Lietuva yra tam tikra rekreacinė zona, kur miškų apželdinimas bei priežiūra tampa specifinių žinių reikalaujančia veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietetikos studijų programa

Du metus Klaipėdos valstybinėje kolegijoje vykdoma dietetikos studijų programą nuo pat pirmųjų savo metų startavo itin sėkmingai. Ši specialybė taip pat buvo orientuota į ateities perspektyvas, kadangi ilgainiui sveika subalansuota mityba, sveika gyvensena tampa vienu iš svarbiausių kiekvieno iš mūsų gyvenimo aspektu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų