REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lietuvoje artimiausiais metais, tikėtina, nebus nustatytos „Sodros“ įmokų lubos - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nusprendė, kad kol kas tai padaryti neįmanoma, nes „Sodra“ būtų gramzdinama į dar didesnes skolas.

REKLAMA
REKLAMA

 

Komitetas, penktadienį svarstydamas „Sodros“ pertvarką, nepritarė įmokų lubų nustatymui nei nuo 2017 metų, nei vėliau. Už socialdemokratų pataisas balsavo 5 komiteto nariai, susilaikė 4. Komiteto siūlymą dar svarstys Seimas.

REKLAMA

Parlamentaras Algirdas Sysas BNS teigė, kad nustačius lubas darbuotojams, kurių darbo užmokestis viršytų 10 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), „Sodros“ praradimai siektų 40 mln. eurų, o jeigu viršytų 5 VDU, kaip siūlo naujo socialinio modelio kūrėjai, - apie 90 mln. eurų.

„Pensijas turime vienas mažiausių, o lubų įvedimas paleistų tik 0,13 proc. dirbančiųjų (apie 1,4 tūkst - BNS). Mes nepasiekiame efekto, o suteikiam galimybę kažkokiai grupei daugiau gauti kitų sąskaita. O sistema tai solidari, jeigu ji būtų kitokia - būtų progresiniai mokesčiai - tai kitas reikalas, o kai to nėra, tai lubos turėtų būti žymiai žemiau. O kai tik žemiau, tai „Sodros“ praradimai didesni“, - BNS komentavo A.Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas kelia ginčus

Premjero patarėjas socialiniais klausimais Audrius Misevičius tokį komiteto sprendimą pavadino netinkamu.

„Tos lubos yra reikalingos. Pensijos, kaip ir kitos socialinės išmokos, turi būti mokamos nuo visų įmokų. Tokiu atveju, jeigu mes norime neturėti lubų, vadinasi, ir išmokas turėtume mokėti nuo sumokėtų sumų. Tas yra keleriopai brangiau negu kad nustatyti lubas“, - BNS teigė jis.

Pasak premjero atstovo, „Sodros“ lubų nustatymas - papildomas motyvas neslėpti didelių atlyginimų ir nedalyvauti „šešėlyje“ bei pasitikėti „Sodra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas socialinio modelio kūrėjų, Vilniaus universiteto Teorinės ekonomikos katedros vedėjas Romas Lazutka sako, kad „Sodros“ įmokų lubas „reikia spręsti su kitų mokesčių reforma“.

„Sodros“ finansai yra labai didelė viešųjų finansų dalis, ir negalima vieną dalį keisti, nekeičiant kitos, todėl, kad dėl lubų sumažėja „Sodros“ pajamos, reikia kažkuo kompensuoti“, - sakė ekonomistas.

R.Lazutka mano, kad „Sodros“ lubų nustatymą būtų galima sieti su gyventojų pajamų mokesčiu.

„Jis dabar 15 proc. visiems, o socialinio draudimo įmokos yra didelės, tai jeigu „Sodros“ lubos yra įvedamos, kurios naudingos tiems, kurių pajamos didelės, tai galima būtų kompensuoti padidinant gyventojų pajamų mokesčio tarifą“, - tvirtino R.Lazutka, bet jis nesiėmė prognozuoti, kiek tokiu atveju būtų galima padidinti gyventojų pajamų mokestį.

REKLAMA

Susiejimas su modeliu

„Sodros“ įmokų lubas, kaip numatoma naujojo socialinio modelio projekte, siūlyta taikyti tiems darbuotojams, kurių darbo užmokestis viršytų 5 vidutinius darbo užmokesčius (VDU) per mėnesį arba 60 - per metus. Šiuo metu tai būtų atitinkamai apie 3585 eurai ir 45 420 eurų, nes ketvirtąjį 2015 metų ketvirtį VDU siekė 756,9 euro.

Pagal socialinį modelį, įmokų lubas siūlyta pasiekti palaipsniui per šešerius metus: pirmaisiais metais - 120 VDU, antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais - 60.

Šiuo metu „Sodros“ įmokų dydis nėra apribotas, ribojamos tik „Sodros“ išmokos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų