REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

FIBA ir Eurolygos kare paliaubomis nekvepia. Būrys pajėgių Senojo žemyno klubų, tarp kurių ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, paskelbė, kad kitą sezoną žais ne tarptautinės krepšinio federacijos organizuojamoje Čempionų lygoje, o Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre.

FIBA ir Eurolygos kare paliaubomis nekvepia. Būrys pajėgių Senojo žemyno klubų, tarp kurių ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, paskelbė, kad kitą sezoną žais ne tarptautinės krepšinio federacijos organizuojamoje Čempionų lygoje, o Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FIBA su generaliniu sekretoriumi Patricku Baumannu priešakyje siekia, kad komandos, pasirinkusios Europos taurės varžybas, būtų pašalintos iš nacionalinių pirmenybių. Jei taip nenutiks, FIBA grasina tų šalių rinktinėms neleisti dalyvauti Europos čempionatuose.

REKLAMA

Ar realu, tad tarptautinė krepšinio federacija įgyvendintų savo drastiškus planus?

„Nežinau, kokia yra FIBA, kuri griauna savo autoritetą dabartiniais veiksmais, finansinė padėtis. Jei jai labai trūksta pinigų, manau, tarptautinės krepšinio federacijos vadovai eis iki galo ir sieks, kad nepaklusnios komandos būtų išmestos iš nacionalinio čempionato. Šalių rinktinių, mano nuomone, FIBA nelies, nes Europos pirmenybės, kuriose nedalyvautų visos pajėgiausios rinktinės, nesukeltų didelio susidomėjimo, o tai neigiamai atsilieptų finansiškai pačiai FIBA. Jeigu tarptautinei krepšinio federacijai lėšų pakanka, tada spėju, kad po spaudimo ir gąsdinimų ji vėliau atsitrauks, paliks ramybėje ir klubus“, – kalbėdamas su tv3.lt samprotavo buvęs ilgametis LKL direktorius Linas Gilys.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šiame konflikte, kuriame pasiekti abiem pusėms priimtiną susitarimą, atrodo, nėra prošvaisčių, labai svarbų vaidmenį gali suvaidinti Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

„Arvydas yra didžiulis autoritetas ne tik Europos, bet ir viso pasaulio krepšinyje. Jis puikiai pažįsta FIBA vadovus, yra geras Eurolygos direktoriaus Jordi Bertomeu bičiulis. Be to, Sabonis yra abiejose barikadų pusėse: kaip LKF vadovas turėtų palaikyti FIBA, bet jis trykšta meile „Žalgiriui“, kuris rungtyniauja Eurolygoje. Taigi Arvydas galėtų imtis iniciatyvos, susodinti nesutariančius krepšinio vadovus prie vieno stalo ir padėti išspręsti šį konfliktą“, – dėstė L. Gilys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę paaiškėjo, kad trejų metų sutartis pasirašė ir Europos taurės turnyre įsipareigojo rungtyniauti ne tik „Lietuvos rytas“, bet ir Malagos „Unicaja“, kuriai atstovauja Mindaugas Kuzminskas, taip pat „Valencia“, Las Palmo „Gran Canaria“, Berlyno ALBA, Bambergo „Brose Baskets“, Miuncheno „Bayern“, Stambulo „Galatasaray“ ir Atėnų AEK klubai.

Tuo tarpu Klaipėdos „Neptūno“ vadovai pareiškė, kad komanda rinksis FIBA varžybas.

Lietuvos krepšinio federacija neseniai paskelbė, kad šalies ekipoms rekomenduoja rinktis FIBA turnyrus. LKL direktorius Romualdas Brazauskas iškart suskubo pareikšti, kad lyga nešalins vilniečių iš šalies pirmenybių. Tačiau jei LKF nutars įpareigoti Lietuvos krepšinio lygą išmesti „Lietuvos rytą“ iš LKL, ji privalės paklusti. Taigi atmosfera kaista.

REKLAMA

FIBA vadovai ir toliau nekeičia nuomonės, kad pasaulio čempionato atrankos varžybos būtų rengiamos ir tuo metu, kai vyksta Eurolygos ir NBA rungtynės. Taigi, jei situacija nesikeis, labai realu, kad rinktinės žais ne stipriausių sudėčių.

Buvęs ilgametis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Algimantas Pavilonis nepalaiko nė vienos pusės – jis įsitikinęs, kad ir FIBA, ir Eurolyga turi minusų. Pasak A. Pavilonio, prastoka yra „FIBA Europe“ organizacijos vadyba klubiniame krepšinyje, be to, silpni viešieji ryšiai. O Eurolyga sukūrė patrauklų produktą. Tačiau A. Paviloniui nepatinka, kad Eurolygoje pažeidžiamas sportinis principas. Pajėgiausiame žemyno turnyre žaidžia ir tos komandos, kurių ten neturėtų būti. Sumenkinta nacionalinių pirmenybių reikšmė, nes yra nemažai šalių, kurių čempionai jau neturi teisės žaisti Eurolygoje, nes ilgalaikį kontraktą su ja turi kitas tos šalies klubas.

„Atėjo labai niūrūs laikai. Kito kelio, kaip tik sėsti prie vieno stalo ir derėtis, nėra. Tačiau suvienyti pastangas ir kartu dirbti krepšinio labui, kaip matome, nėra lengva. Vienybę pasiekti sunku, nes abi pusės nori daugiau pinigų, dėmesio. Prisideda ir atskirų šalių, taip pat asmeninės ambicijos“, – atsiduso buvęs LKF vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų