REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kodėl merdėjanti ekonomika nepakerta Rusijos prezidento reitingų?

Putinas – „nekintantis pasaulio elementas“?

Šiuo  metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino populiarumas siekia 83 proc. reitingą. Žvelgiant Vakarų standartais, skaičius išties didelis, tačiau Rusijoje jau seniai galioja gerokai kitokie reikalavimai.

Šiuo  metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino populiarumas siekia 83 proc. reitingą. Žvelgiant Vakarų standartais, skaičius išties didelis, tačiau Rusijoje jau seniai galioja gerokai kitokie reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liubov Kostyrajos darbas – diena iš dienos belstis į žmonių duris ir dalyti apklausas, rašoma „The Washington Post“.

REKLAMA

„Apklausa!“

Kiekvieną savaitę yra išsiunčiamos apklausos, kuriose žmonės turi atsakyti, kaip vertina šalies prezidentą, užsienio ir vidaus problemas, ekonomiką ir t.t. Lankydamasi pas skirtingus žmones Liubov sužino labai daug, moteris sužino, ką galvoja Rusijos piliečiai.

Kitiems stebėtojams pastarieji metai buvo sunkūs. Reikėjo stebėti ir susigaudyti, kaip keičiasi rusų nuomonė apie prezidentą V. Putiną jam užsitarnaujant Vakarų pasmerkimą, kuris virto sankcijomis ir trumpalaikiu izoliuotumu, reikėjo stebėti paniekinamą sandorį su Ukraina, kai Krymas liko tamsoje. Šiuo metu vienas svarbiausių veiksnių užsienio politikoje, kuris tiesiogiai priklauso nuo Rusijos pozicijos, tai santykiai su Sirijos prezidentu Basharu al- Assadu.

REKLAMA
REKLAMA

„Apklausa!“ – sušunka apklausų nešiotoja Liubov, priėjusi prie dar vienų plieninių durų, esančių 12-ame daugiabučio aukšte. Toliau seka standartinė frazė: „Galbūt galėčiau jums užduoti keletą klausimų?“.

Prieš dvejus metus, kai Rusija rengė žaidynes Sočyje, V. Putino populiarumas siekė 61 proc. Tai buvo laikoma prezidento populiarumo smukimu, kurį dar labiau paspartino padėtis dabar jau aneksuotame Krymo pusiasalyje ir beveik iki Šaltojo karo atmosferos priartėję santykiai su Vakarų šalimis. Kaip jau minėjome, remiantis Vakarų standartais, tokie prezidento reitingai yra didžiuliai, tačiau Rusijoje tai laikyta smukimu. Opozicija aiškina, kad tokie rezultatai yra dėl to, kad žmonės yra paprasčiausiai manipuliuojami, jie bijo išreikšti savo tikrąją poziciją per apklausas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nekintantis pasaulio elementas“

Analitikų teigimu, V. Putino vaidmuo Rusijos visuomenėje, ypač po Krymo aneksijos, tapo nebepajudinamu.

„Žmonės suvokia Putiną kaip nuolatinį ir nekintantį pasaulio elementą“, - komentavo viešųjų nuomonės tyrimų centro vadovas Aleksandras Oslonas. „Žmonės nežiūri į Putiną kaip į politinį lyderį, kuris ateina ir išeina“, - pridūrė analitikas. Tiesa, anot jo, jeigu ekonominės problemos tęsis dar ilgiau, žmonės gali ir persvarstyti Putino vaidmenį visuomenėje“, - komentavo analitikas.

REKLAMA

Tiesa, reitingai toli gražu nėra kuriami tik žmonių. Anaiptol. Žmonių balsais ir pačiomis apklausomis yra manipuliuojama kaip reikiant. „Vyksta aktyvi viešųjų ryšių kampanija, kurioje tu jau tiksliai žinai, kokie bus rezultatai“, - sakė analitikas.

Kremliui nėra sunku sukurti reitingus, ypač tose sferose, kuriose turi ryškų kontroliuojamąjį vaidmenį.

Putinas - dėmesingas? 

Kremlius yra labai suinteresuotas matyti žmonių apklausas ir jas įvertinti, mat kartais žmonių nuomonė ir nusiteikimas prieš kai kuriuos klausimus, gali pridaryti problemų, kurių Kremliui visai nereikia.

REKLAMA

„Putinas yra dėmesingas. Tai tiesa. Jis valdžioje jau penkiolika metų, tačiau vis dar domisi žmonių nuomonės apklausomis“, – sakė Valerijus Fiodorovas, valstybinio Rusijos visuomenės nuomonės centro tyrimų vadovas.

Anot jo, net šiuo metu, kai Rusijos ekonomika dramatiškai praastėja, tie verslo asmenys, kurie domisi žmonių apklausomis sugeba išsikapanoti beveik sausi. „Kaip gali suprasti, ką pats darai, jeigu nesupranti žmonių“, – klausė tyrimų centro vadovas.

Kitas namas, kuriame apsilanko Liubov, tiesiog milžiniškas. Beveik kaip dvi futbolo aikštės. Žmonės šiame name švenčia gimtadienį, tad, vos išgirdę apie ką bus apklausa, supyksta, nes sužino, kad klausimai lies ekonomiką ir politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man jau dabar skauda galvą“, – šaukia viena moteris, raudona nosimi.

Per vieną dieną – 144 skambučiai

144 skambučiai į duris ir vos penki interviu per penkias valandas. Tokia šios dienos Liubov statistika.

„Žiūriu muilo operas. Per televizorių vien tik karas ir daugiau nieko“, - sakė viena rusė, pas kurią su apklausos lapais atvyko Liubov. Taip pat moteris neužmiršo pasakyti, kad vis dėlto pasitiki prezidentu V. Putinu.

Kaip pasakojo pati moteris, šiuo metu vienintelis jos rūpestis yra išaugusios kainos. „500 rublių ten, 300 rublių dar kažkur. Kainos yra per aukštos!“ - pasibaisėjusi kalbėjo moteris. Nelengva išgyventi mėnesį iš labai mažos sumos, pridūrė moteris.

REKLAMA

Remiantis apklausų dalintojos pasakojimais, daugelis žmonių atskiria, ką remia: prezidentą V. Putiną ir Rusijos vykdomą politiką. Daugelis žmonių skundžiasi vietinių politikų priimamais sprendimais, taip pat nemažai žmonių kritikavo sprendimus dėl naftos. 70-metis vyras, atvėręs duris apklausų atlikėjai, tikino, kad palaiko V. Putiną.

Ekonomika merdėja 

Tikėtina, jog Vakarų ekonominės sankcijos Rusijai ir pastarosios atsakomosios priemonės nebus atšautos iki 2020-ųjų. Todėl Rusijos galimybės skolintis užsienyje išliks labai ribotos, o privataus kapitalo grynosios išplaukos iš šalies gali sumažėti nuo 35 mlrd. dolerių šiemet iki 15 mlrd. dolerių 2019-aisiais.

REKLAMA

Riboti finansų ištekliai vers tęsti socialinių išlaidų taupymą – atlyginimai viešajame sektoriuje ir sukauptos dalys pensijų veikiausiai liks įšaldyti bent iki 2019-ųjų, o pensijos realiai dėl infliacijos sumažės dešimtadaliu, nepaisant valdžios skelbiamų planų kasmet jas didinti, rašo „Vedomosti“.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų