REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vienoje mokyklų Kanados vakaruose penktadienį aidėjo šūviai, po kurių liko keturi negyvi ir keli sunkiai sužeisti žmonės; šis išpuolis yra baisiausias šalyje per ketvirtį amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Akivaizdu, tai baisiausias košmaras kiekvienam tėvui“, – pasakė ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) per spaudos konferenciją Davose Šveicarijoje, kur dalyvauja Pasaulio ekonomikos forume.

REKLAMA

Spaudos konferenciją jis surengė tam, kad paskelbtų, kiek žmonių žuvo atokioje La Lošo autochtonų bendruomenėje Saskačevano provincijoje.

Anksčiau J.Trudeau sakė, kad žuvo penki žmonės, o dar dviejų būklė yra kritinė, bet Kanados policijos atstovė vėliau patikslino žuvusiųjų skaičių ir sakė, kad žuvo keturi žmonės.

Įtariamas užpuolikas buvo sulaikytas, kai policijai telefonu buvo pranešta apie „žmogų, šaudantį iš ginklo toje bendruomenėje“, žurnalistams sakė policijos vyresnioji inspektorė Maureen Levy (Morin Levi)

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, policija tikrina ir dar vieną vietą netoliese esančiame gyvenamajame rajone, bet daugiau detalių nepateikė.

Pareigūnai užpuoliko bei aukų pavardžių ir amžiaus neskelbia.

„Visi mes šią baisią tragišką dieną gedime su La Lošo bendruomene ir visu Saskačevanu, ir palaikome juos“, – sakė J.Trudeau.

La Lošo moksleiviai sakė girdėję šešis ar septynis šūvius maždaug 13 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Keli liudininkai pranešė matę „berniuką“, kuris mokosi toje mokykloje arba anksčiau ją lankė ir kuris pradėjo šaudyti pastato viduje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išbėgau iš mokyklos, – visuomeniniam transliuotojui CBC sakė 10 klasės moksleivis Noelis Desjarlaisas (Noelis Desžarlesas). – Buvo daug klyksmo. Nuaidėjo maždaug šeši, septyni šūviai, kol ištrūkau laukan. Manau, kad buvo daugiau šūvių tuo metu, kai išbėgau lauk“.

Miestelio ligoninė AFP nurodė, kad gydo aukas su šautinėmis žaizdomis.

Ta vidurinė mokykla ir netoliese esanti pradinė mokykla buvo uždarytos, kai policija ėmė veikti.

„Tai tiesiog tragiška, visi laksto aplink“, – sakė mero pareigas einantis Kevinas Janvier (Kevinas Žanvjė), kuris pridūrė, kad, jo žiniomis, vienas žmogus įėjo ir „pradėjo šaudyti pastato viduje“.

REKLAMA

Kanados borealinių miškų glūdumoje, 600 km į šiaurę nuo Saskatūno esantis La Lošas, kuriame gyvena maždaug 3 tūkst. žmonių, yra itin izoliuotas ir policija turėjo atsiųsti pastiprinimą bei medikų sraigtasparnį kai kurioms aukoms į ligoninę nugabenti.

„ŠOKIRUOTI“

Šis šaudymas mokykloje yra daugiausiai aukų pareikalavęs tokio pobūdžio incidentas Kanadoje per 26 metus.

1989-ųjų gruodžio 6-ąją 25 metų vyras pradėjo šaudyti Politechnikos mokykloje Monrealyje ir nušovė 14 žmonių, tarp jų – 10 studenčių.

Ne taip kaip Jungtinėse Valstijose, tokie šaudymai yra reti Kanadoje, kur šaunamieji ginklai yra griežčiau kontroliuojami nei į pietus nuo sienos.

REKLAMA

„Mes Jungtinėse Valstijose panašių tragedijų patirdavome tikrai per dažnai ir tikrai gerai suprantame tą sielvartą ir liūdesį, kuriuos sukelia toks šiurpus įvykis“, – sakė JAV ambasadorius Kanadoje Bruce'as Heymanas (Briusas Heimanas).

Užuojautos žinutės ir prisipažinimai apie patirtą šoką greit ėmė plūsti ir iš politinių lyderių visoje Kanadoje.

„Galvoju apie visas aukas, jų šeimas ir draugus, ir visus tos bendruomenės žmones, ir meldžiuosi už juos“, – sakė Saskačevano premjeras Bradas Wallas (Bradas Volas), kuris taip pat išreiškė „šoką ir liūdesį dėl šių šiurpių įvykių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Provincija, sakė jis, yra pasirengusi atsiųsti bendruomenei „krizės meto paramą“.

Indėnų organizacijos „Assembly of First Nations“ (AFN) vadovas Perry Bellegarde'as (Peris Belgaras), opozicijoje esančių konservatorių lyderė Rona Ambrose (Rona Ambrouz) ir Naujosios demokratų partijos parlamentarė Georgina Joliebois (Žoržina Žolibua), kuri kažkada buvo La Lošo merė, sakė, kad taip pat yra „šokiruoti ir liūdi“ dėl minimos tragedijos.

„Mano šeimos nariai lanko tą mokyklą“, – sakė G.Joliebois.

Kanadiečių teniso žvaigždė Milošas Raoničius Australijos atvirajame teniso čempionate penktadienį savo pergalę skyrė keturioms tragedijos Saskačevane aukoms.

REKLAMA

„Šiandienos pergalė buvo tai bendruomenei ir greitam atsigavimui. Visa Kanada ir, esu tikras, pasaulis, palaiko jus“, – pasakė M.Raoničius ir greit išėjo iš korto.

Tuo tarpu J.Trudeau sakė, kad jo liberalų vyriausybė artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais turės apmąstyti dabartinius Kanados ginklų kontrolės įstatymus atsižvelgdama į tai, kas įvyko.

Ankstesnė torių vyriausybė atsisakė neilgai gyvavusio nacionalinio šaunamųjų ginklų registro.

Daug kanadiečių, gyvenančių kaimo vietovėse, turi ilgavamzdžius ginklus, tokius, koks tikriausiai buvo panaudotas La Loše, ir buvo pirmosiose gretose tų, kurie nepritarė registrui, esą neteisingai nukreiptam prieš ūkininkus ir medžiotojus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų