REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos ir Taivano prezidentai šeštadienį neutralioje teritorijoje, pietryčių Azijos valstybėje Singapūre, susitiko pirmą kartą po 66 metų. Prasidėjo pirmosios nuo 1949 metų šių šalių derybos aukščiausiu lygiu.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos Xi Jinpingas ir Taivano Ma Ying-jeou spaudė vienas kitam rankas, plačiai šypsojosi ir mojavo didžiulei žiniasklaidos atstovų miniai prie viešbučio Singapūre geltonos uždangos ir žalumynų fone, prieš eidami į derybas už uždarų durų.

REKLAMA

Kinijos vadovas rišėjo raudoną, Komunistų partijos spalvos, kaklaryšį, o Taivano lyderis – mėlyną, tai jo Tautinės partijos spalva. Ir vienas ir kitas tikisi būsiąs minimas tuo asmeniu, kuris padėjo įveikti dešimtmečius trukusią atskirtį ir nepasitikėjimą. Jų susitikimas yra daugiau simbolinis negu turintis kokią nors dalykinę reikšmę. Abi pusės nurodė, kad nebus pasirašyta jokių susitarimų ir nebus skelbta bendrų pareiškimų.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau jiedu susėdo prie vieno stalo, vienas priešas kitą. Xi Jinpingas pavadino šį susitikimą „istoriniu skyriumi mūsų santykiuose“ ir pakartojo dažnai Kinijos reiškiamą norą galiausiai susivienyti su Taivanu.

„Santykių abipus sąsiaurio plėtra per praėjusius 66 metus rodo, kad, nepaisant to, kokių vėjų ir liūčių patyrė mūsų tautiečiai abiejose pusėse, nepaisant to, kiek laiko truko atskirtis, nėra jėgos, kuri galėtų perskirti mus“, – sakė Xi Jinpingas

„Mes esame broliai, susieti kūnu, net jeigu mūsų kaulai sulaužyti, mes esame šeima, kurios kraujas tirštesnis už vandenį“, – pridūrė jis. Taivano prezidentas Ma Ying-jeou jam atsakė, kad abi šalys turi laikytis abipusės pagarbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Abi pusės turi gerbti viena kitos vertybes ir gyvenimo būdą“, – sakė jis savo kolegai po kelių dešimtmečių priešiškumo ir konkurencijos, kai jiedu viešai paskelbė esą pasiryžę „užtikrinti taiką Taivano sąsiauryje“.

„Nors dabar yra dar tik pirmas susitikimas, mes jaučiamės kaip seni draugai. Užpakalyje liko 60 metų istorija. Dabar prieš mūsų akis yra susitaikymo, o ne konfrontacijos vaisiais“, – pasakė Taivano vadovas.

Dabartinis susitikimas yra tikrai istorinis: ankstesnis buvo 19445 metais, kai komunistų revoliucijos lyderis Mao Zedongas (Mao Dzedunas) susitiko su tuometiniu Kinijos prezidentu Chiang Kai-shek.

REKLAMA

Vėliau komunistų surengtas perversmas privertė prezidento armiją ir apie du milijonus jo šalininkų bėgti į Taivano salą, o šalis liko suskaldyta. Dabartinis netikėtas susitikimas, laikomas ir mėginimu sustiprinti prokiniškos partijos Gomindano (Kuomintang, KMT) pozicijas prieš sausį numatytus Taivano prezidento rinkimus, turėtų smarkiai sutrikdyti rinkėjus, nerimaujančius dėl augančios Pekino įtakos saloje.

Gana staigus santykių atšilimas tarp Pekino ir Taibėjaus prasidėjo 2008-aisiais į valdžią atėjus Ma Ying-jeou iš Gomindano. Pekinas vis dar laiko Taivaną savo teritorija, nors jie valdomi atskirai nuo tada, kai nacionalistų lyderis Chiang Kai-shek ir jo Gomindano pajėgos pabėgo į salą po pralaimėjimo pilietiniame kare Mao Zedongo komunistams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų