REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija pirmadienį pasmerkė incidentą, per kurį Šveicarijos naikintuvas priskrido „pavojingai arti“ rusų keleivinio lėktuvo, skraidinusio aukšto rango parlamento pareigūnų delegaciją, nors Šveicarija teigė, kad tai buvo įprastas patikrinimas.

Rusija pirmadienį pasmerkė incidentą, per kurį Šveicarijos naikintuvas priskrido „pavojingai arti“ rusų keleivinio lėktuvo, skraidinusio aukšto rango parlamento pareigūnų delegaciją, nors Šveicarija teigė, kad tai buvo įprastas patikrinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Incidentas, įvykęs pirmadienio rytą, iš pradžių išprovokavo diplomatinį ginčą tarp Maskvos ir Paryžiaus, kai Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad naikintuvas buvo prancūzų, ir iškvietė Prancūzijos ambasadorių pasiaiškinti.

REKLAMA

Vėliau Maskva pripažino suklydusi ir atsiprašė Paryžiaus diplomatiniais kanalais.

Šveicarijos gynybos ministerija patvirtino tą incidentą, sakydama, kad vienas iš jos karo lėktuvų F-18 priartėjo prie Rusijos lėktuvo per „įprastą patikrinimą“.

Tame lėktuve buvo rusų delegacijos vadovas – Rusijos parlamento, Valstybės Dūmos, pirmininkas Sergejus Naryškinas, kuriam galioja JAV ir Europos Sąjungos sankcijos, paskelbtos po Krymo aneksijos. Jis vyko į Ženevą dalyvauti 133-iojoje Tarpparlamentinės Sąjungos asamblėjoje, nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Šveicarijos gynybos ministerijos atstovas Peteris Minderis sakė naujienų agentūrai AFP, kad tas incidentas įvyko Šveicarijos oro erdvėje šalia Bylio miesto.

„Tai buvo įprastas Šveicarijos oro pajėgų patikrinimas ... patikrinimas iš arti“, – aiškino jis.

„Užmezgėme regimąjį kontaktą su pilotu ir patikrinime registraciją. Viskas buvo tvarkoje. Tai buvo patikrinimas, įprastas patikrinimas“, – pridūrė P.Minderis.

Pagal sutartį, susijusia su Ženevos apsauga, šveicarų lėktuvai turi teisę skraidyti Prancūzijos oro erdvės rytinėje dalyje, nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Naryškinas sakė Rusijos naujienų agentūromis žinantis, kas įvyko, nors pats nematė to karo lėktuvo.

Kitas delegacijos narys, Sergejus Gavrilovas, sakė naujienų agentūrai TASS, kad karo lėktuvas buvo priartėjęs „maždaug 3700 metrų aukštyje virš Šveicarijos sienos“, ir pavadino tai „nedraugišku NATO aktu“.

Šveicarija yra neutrali valstybė, nepriklausanti Šiaurės Atlanto sutarties organizacijai.

Rusijos naikintuvas skrido pavojingai arti JAV lėktuvo

Vienas Rusijos naikintuvas gegužę buvo priskridęs pavojingai arti JAV žvalgybos lėktuvo, kai „neprofesionaliai“ mėgino perimti tą orlaivį tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros.

REKLAMA

Amerikiečių lėktuvas RC-135 gegužės 30 dieną vykdė įprastas operacijas, kai prie jo iš galo priartėjo Rusijos naikintuvas „Su-27 Flanker“, praskrido pro apačią ir prisigretino iš dešinės, nurodė pulkininkas Steve'as Warrenas.

„Tiksliai nežinome, kodėl šis perėmimas buvo atliktas neprofesionaliai“, – kariškis sakė žurnalistams.

„Galbūt Rusijos pilotas buvo nepakankamai apmokytas. Galbūt tai buvo tiesiog asmens, kuris pilotavo tą „Flanker“, bendras neprofesionalumo lygis“, – pridūrė jis.

Televizija CNN pranešė, kad Rusijos lėktuvas vienu metu skrido tik už 3 metrų nuo JAV orlaivio. Tuo tarpu S.Warrenas tik pažymėjo, kad Rusijos lėktuvas prasilenkė tokiu „atstumu, kuris mums atrodė neprofesionalus ir nesaugiai mažas“.

REKLAMA

Per tą patį skrydį JAV lėktuvas buvo palydėtas antrąjį kartą, tačiau pirmą kartą Rusijos orlaivių manevrai buvo tinkami, pridūrė S.Warrenas.

Rusijos ir JAV lėktuvai dažnai prižiūri vieni kitų veiksmus tarptautinėje oro erdvėje, bet pastarasis incidentas buvo vienas iš keleto, sukėlusių susirūpinimą dėl pavojingai manevruojančių Rusijos orlaivių.

Balandžio 7 dieną kitas Rusijos „Flanker“ „agresyviai manevravo“ šalia JAV žvalgybos lėktuvo virš Baltijos jūros, tarptautinėje oro erdvėje į šiaurę nuo Lenkijos.

NATO naikintuvai pastaraisiais metais taip pat buvo ne kartą keliami į orą perimti Rusijos lėktuvų, priartėjusių prie Baltijos šalių oro erdvės, padidėjus įtampai dėl krizės Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų