REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie žmonės, kurie labai liūdi dėl Lietuvos krepšininkų pralaimėjimų, turi žemą savivertę, o krepšinio aistruoliai, važinėjantys iš vienų rungtynių į kitas, neturi savo gyvenimo, tv3.lt sakė psichologas, verslo ir asmeninio ugdymo specialistas Juris Belte.

Tie žmonės, kurie labai liūdi dėl Lietuvos krepšininkų pralaimėjimų, turi žemą savivertę, o krepšinio aistruoliai, važinėjantys iš vienų rungtynių į kitas, neturi savo gyvenimo, tv3.lt sakė psichologas, verslo ir asmeninio ugdymo specialistas Juris Belte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra per daug asmeninio susitapatinimo su tuo žaidimu. Kai žmonės neturi savų tikslų, norų, tada pradeda gyventi krepšiniu ir visas pergales bei pralaimėjimus priima labai asmeniškai. Jeigu žmonės turi savivertės problemų, kompleksų, jeigu norima visada pasirodyti, tada tapimas čempionais pakelia žmonių savivertę, jie jaučiasi geriausiais. Tai yra pliusas, bet minusas yra tame, kad nestabilios savivertės žmonėms gerai, reikia labai stiprių teigiamų impulsų norint jaustis gerai“, – sakė J. Belte.

REKLAMA

Anot jo, jeigu žmogus turi pakankamai aukštą savivertę, jo palaikomos komandos pergalė yra maloni, o pralaimėjimas – ne tragedija. Pasak jo, išgyvenantiems dėl krepšininkų pralaimėjimo reikia dirbti su savo saviverte, kad jie jaustųsi stabilesni, o krepšinio fanams psichologas pataria susirasti ir kitų interesų.

Fanai negyvena savo gyvenimo

„Nenorėčiau sumenkinti krepšinio fanų, bet, jeigu žmogus gyvena vien krepšiniu, važinėja kaip sirgalius į visokius turnyrus ir be to jam nieko gyvenime nėra, tada jis negyvena savo gyvenimo, jis gyvena krepšinio gyvenimą. Reikia ir savo gyvenime surasti interesų, kas man patinka, kur aš matau savo gyvenimo prasmę, kaip galiu būti naudingas žmonėms, sociumui, tada ir ateina tas pilnatvės jausmas. Kai to trūksta ir nežinai, ko iš gyvenimo nori, tada atsiranda tie surogatiniai tikslai gyvenime, kad taptume čempionais ir panašiai“, – kalbėjo J. Belte.

REKLAMA
REKLAMA

Psichologijos mokslų daktaras Marius Daugelavičius mano, kad didelis susitapatinimas su krepšinio komanda nebūtinai reiškia žemą žmogaus savivertę.

„Ne visai sutinku, kad žemos savivertės žmonės labiau susitapatina su krepšininkų pergalėmis ir pralaimėjimais. Kažkiek gal ir yra to – žmogui, kuriam ir taip užtenka pergalių, kuris jaučiasi daug pasiekęs gyvenime, nereikia šlietis prie kažko didesnio ir jaustis dalimi pergalės, bet kiek tokių tėra, kad visiškai pasitikėtų savimi? Normalus žmogus paprastais neturi tokios geros savivertės, kad jos nereiktų įrodinėti“,– kalbėjo psichologas. Tiesiog azartas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, žmonės, kurie labiau susitapatina su komanda ir ieško pergalių tiesiog yra azartiški. Tie krepšinio sirgaliai, M. Daugelavičiaus teigimu, kurie turi ir šeimas, ir darbus, ir dar važinėja paskui savo komandą, yra visiškai normalūs ir tai, anot psichologo, nieko nesako apie jų savivertę, nebent jie būtų pasinėrę tik į krepšinį ir nieko savo gyvenime nematytų – tada problema jau būtų.

M. Daugelavičius stipriai išgyvenantiems dėl rinktinės nesėkmių žmonėms ragina pamatyti šviesiąją reikalo pusę.

„Antra vieta, sidabro medaliai pagal dabartinę rinktinę ir pagal tai, kad čia ne tiek jau daug tų žvaigždžių, yra didelė pergalė. Dar ne taip seniai visi svajojo, kaip gerai būtų, jeigu nueitų komanda iki pusfinalio ar finalo, bet apetitas atsiranda bevalgant. Tie lūkesčiai, kurie buvo, yra pasiekti, tai yra didelis pasiekimas.“, – teigė jis.

REKLAMA

Adrenalino norisi

Psichologė, internetinių mokymų pozityviems mąstymo įpročiams kūrėja Rasa Venckutė sakė, kad, jos nuomone, lietuviams pralaimėjimas prieš ispanus nebuvo toks skaudus, nes prieš tai jie pakankamai apsidžiaugė, kai rinktinė įveikė serbus. Pasak jos, žmonių emocijas daugiausia lemia jų tapatinimasis su komanda.

„Kai žmonės tapatinasi su komanda, jiems atrodo, kad varžybos – jų pačių iššūkis, o to adrenalino, ypač vyrams, norisi. Jiems norisi ir pergalės, ir to ypatingo jausmo, kad gyvenime kažkas svarbaus vyksta“, – sakė ji.

REKLAMA

R. Venckutės nuomone, dažniausiai žmonės ilgai nesijaudina po jų krepšinio rinktinės pralaimėjimo. Be to, anot jos, pralaimėjimai netgi turi ir savų privalumų.

„Tik vienas kitas žmogus susikremta taip, kad tai darytų įtaką jo psichinei sveikatai. Be to, pralaimėjimas turi pliusų: daugiau bendrauji su aplinkiniais, atsiranda daugiau vienybės, o po dviejų dienų supranti, kad tai nėra problema. Labai greitai pasimiršta tokios nelaimės“, – sakė psichologė.

R. Venckutė pataria, kad, žmogui liūdint, reikia daryti tai, ko jis nori, o ne tai, ką jam parekomenduos psichologas ar draugas.

„Jeigu nori užsidaryti kambaryje ir keikti kitus, gali taip ir padaryti trumpai. Tiesiog klausyk savo vidinio balso“, – sakė ji.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sekmadienį pralaimėjo Ispanijos rinktinei 63:80 ir tapo Europos vicečempionais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų