REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano prezidentas Hassanas Rouhani pareiškė, kad antradienį pasiektas susitarimas su šešiomis galingosiomis pasaulio valstybėmis yra pasitikėjimo pradžia, jei tik sutarties bus laikomasi.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani pareiškė, kad antradienį pasiektas susitarimas su šešiomis galingosiomis pasaulio valstybėmis yra pasitikėjimo pradžia, jei tik sutarties bus laikomasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu šis susitarimas bus įgyvendintas teisingai... mes galime palaipsniui nugalėti nepasitikėjimą“, – sakė jis per televiziją tiesiogiai kreipdamasis į tautą, kalbėdamas apie ilgą laiką buvusius įtemptus santykius su pirmaujančiomis Vakarų valstybėmis.

REKLAMA

„Tai abipusis susitarimas, savitarpiškas susitarimas“, – pridūrė jis.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani antradienį per televiziją tiesiogiai kreipdamasis į tautą sakė, kad „Dievas išgirdo mūsų tautos maldas“.

Tai prezidentas pareiškė sveikindamas antradienį sudarytą susitarimą su šešiomis galingosiomis pasaulio valstybėmis, numatantį palaipsnį šaliai taikomų tarptautinių sankcijų atšaukimą.

H.Rouhani į tautą kreipėsi praėjus kelioms minutėms po to, kai Irano valstybinė televizija tiesiogiai transliavo JAV prezidento Baracko Obamos pareiškimą apie Vienoje pasiektą istorinį susitarimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pasveikino antradienį Teherano ir galingųjų pasaulio valstybių pasiektą istorinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

„Tai labai svarbus susitarimas, kuris buvo pasirašytas naktį“, – F.Hollande'as sakė kasmetiniame interviu Prancūzijos nacionalinės šventės - Bastilijos paėmimo dienos - proga, kurį transliavo televizija.

„Pasaulis daro pažangą“, - pridūrė jis.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas pasveikino vieną svarbiausių savo sąjungininkų Iraną antradienį pasiekus susitarimą su pasaulio galingosiomis valstybėmis, pranešė vietos žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo žinutėje Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei B.Assadas sveikina Teheraną su sutartimi, kuri, pasak jo, „yra svarbus posūkis Irano, regiono ir viso pasaulio istorijoje“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sveikino susitarimą dėl Irano branduolinės programos, pareiškęs, kad derybose dalyvavusios šalys „tvirtai pasirinko stabilumą ir bendradarbiavimą“.

„Esame tikri, kad šiandien pasaulis atsikvėpė su didžiuliu palengvėjimu“, - rašoma oficialiame Kremliaus tinklalapyje paskelbtame V.Putino pareiškime.

REKLAMA

„Nepaisant mėginimų argumentuoti už jėgos scenarijus, derybų dalyviai tvirtai pasirinko stabilumą ir bendradarbiavimą, ir tai bus įtvirtinta Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija“, - pažymima pareiškime.

V.Putinas nurodė, kad Maskva „padarys viską, kas jos galioje“, kad užtikrintų susitarimo sėkmę, ir paragino šalis vykdyti visus pagal šią sutartį prisiimamus įsipareigojimus.

Didžioji Britanija pasveikino Irano ir pasaulio galių antradienį pasiektą „istorinį susitarimą“ dėl Teherano branduolinės programos ir išreiškė viltį, kad ši sutartis turės reikšmės reikšmingiems pokyčiams Teherano santykiuose su pasauliu.

REKLAMA

„Mes viliamės ir tikimės, kad šis susitarimas pranašauja apie esminius Irano santykių pokyčius su jo kaimynais ir tarptautine bendruomene“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas savo pareiškime.

 

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį sakė, kad susitarimas su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos suteikia galimybę judėti „nauja kryptimi“ santykiuose su Teheranu.

 

Tačiau JAV lyderis taip pat pažadėjo tokiam susitarimui griežtai nepritariančiam Izraeliui, kad Vašingtonas nuo jo nenusigręš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų skirtumai yra realūs. Sudėtinga šalių santykių istorija negali būti ignoruojama. Įmanoma keistis“, – sakė B.Obama, per televiziją tiesiogiai kreipdamasis į tautą.

„Šis susitarimas suteikia progą judėti nauja kryptimi. Mums derėtų ja pasinaudoti“, – pabrėžė JAV lyderis.

Jis taip pat sakė, kad šis susitarimas padės sustabdyti branduolinių ginklų plitimą Artimuosiuose Rytuose.

„Visi keliai įgyti branduolinį ginklą atkirsti“, – sakė B.Obama savo kreipimesi į tautą ir pabrėžė, kad susitarimas grindžiamas ne pasitikėjimu, o patikra.

REKLAMA

„Šiandien, kadangi Amerika derėjosi iš galios ir principo pozicijų, mes sustabdėme branduolinio ginklo plitimą šiame regione“, – pareiškė jis.

Prezidentui kalbant, greta jo stovėjo viceprezidentas Joe Bidenas.

Tuo pat metu B.Obama pažadėjo „tęsti precedento neturinčias mūsų pastangas sustiprinti Izraelio saugumą, pastangas, kurios viršija visų ankstesnių administracijų veiksmus“.

JAV ir Irano santykiai nutrūko per 1979 metų Islamo revoliuciją ir po to įvykusį įkaitų pagrobimą JAV ambasadoje Teherane.

B.Obama užimdamas prezidento postą žadėjo suteikti galimybę diplomatijai, kitaip nei jo pirmtakas, kuris atmetė panašų susitarimą, dėl kurio buvo susitarusios Europos šalys.

REKLAMA

Išryškindamas savo kaip prezidento indėlį sudarant antradienio susitarimą B.Obama perspėjo, kad būtų „neatsakinga“ nusigręžti nuo sutarties ir pagrasino vetuoti bet kokį respublikonų kontroliuojamo Kongreso įstatymą, kuriuo būtų siekiama blokuoti susitarimo dėl Irano branduolinės programos įgyvendinimą.

Pasak jo, susitarimo nebuvimas reikštų „didesnę karo tikimybę Artimuosiuose Rytuose“.

Ekspertai taip pat perspėja, kad Irano lyderiams gali tekti sugriežtinti antiamerikietišką retoriką, kad užsitikrintų paramą tarp griežtojo požiūrio šalininkų, kurie buvo nepatenkinti susitarimo su valstybe, kurią laiko „didžiuoju Šėtonu“, galimybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obamos kreipimąsi tiesiogiai transliavo Irano valstybinė televizija, ir tai buvo tik antroji tokia transliacija nuo Islamo revoliucijos 1979-aisiais.

 

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad antradienį pasiektas susitarimas tarp Irano ir šešių galingųjų pasaulio valstybių dėl Teherano branduolinės programos yra „istorinė klaida visam pasauliui“.

Premjeras taip pat pabrėžė, jog padarys viską, kad užkirstų kelią Iranui įgyvendinti savo branduolines ambicijas.

„Iranui bus duotas aiškus kelias įgyti branduolinių ginklų. Daug suvaržymų, kurie turėjo užkirsti tam kelią, bus atšaukti“, - sakė B.Netanyahu per susitikimą su Jeruzalėje viešinčiu Nyderlandų užsienio reikalų ministru Bertu Koendersu.

REKLAMA

„Visose srityse, kuriose Iranui turėjo būti sutrukdyta įgyti branduolinių ginklų gamybai reikalingus pajėgumus, padaryta didžiulių kompromisų“, - pabrėžė žydų valstybės lyderis.

„Iranas laimės aukso puodą, praturtės šimtais milijardų dolerių, kurie leis jam toliau tęsti savo agresiją ir terorą regione bei pasaulyje. Tai istorinio masto klaida“, - sakė B.Netanyahu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų