REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jurgita Andriulytė

Sovietinio gyvenimo realybė, kai prie parduotuvių rikiuodavosi žmonės, vis dar atgyja ir mūsų kasdienybėje. Vaistinėse, tarsi žuvelės per mažame akvariume, laukia pirkėjai. Daugelis jų išeina tuštesnėmis kišenėmis ir nešini maisto papildų pakuotėmis, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“. Nauja formulė: sveikata lygu suvartojamiems maisto papildams?

REKLAMA
REKLAMA

„Nepamiršk išgerti vitaminų!“ – tokiais žodžiais vis daugiau mamų išlydi vaikus į mokyklą ar baigia pokalbį su į darbą skubančiu sutuoktiniu. Bet tai dar ne blogiausias variantas. Kai pusryčius atstoja viena spalvota tabletė, o vakarienei pasisotinama kitais, „jėgų ir energijos pliūpsnį“ suteikiančiais maisto papildais, situacija balansuoja ties valgymo sutrikimų riba.

REKLAMA

„Nuolat geriu maisto papildus. Visi tik ir kalba apie maiste esančius konservantus ir chemiją. Taigi nusprendžiau, kad norėdama gauti visas reikalingas maisto medžiagas, turiu vartoti maisto papildus“, – pasakoja vaistinėje užkalbinta moteris, rankoje laikiusi spalvingą maisto papildų pakuotę. Taip manančių yra ne vienas. Nors, remiantis statistika, europiečiai yra mažiausiai maisto papildų suvartojantys pasaulio gyventojai, farmacininkai pardavimais Europoje skųstis neturėtų. Bendrovės „Sofdent“ duomenimis, 2011-ais m. Lietuvoje parduota beveik 15,5 mln. maisto papildų pakuočių.

REKLAMA
REKLAMA

Nežaiskite „aklos vištos“ su savo organizmu

Diskusijose apie maisto papildus galima įžvelgti dvi skirtingas pozicijas: vieni juos aršiai gina, teigdami, kad papildomų maisto medžiagų vartojimas turi teigiamos įtakos geresnei savijautai. Kiti teigia, kad visas žmogui reikalingas maisto medžiagas organizmas pasisavina iš maisto, todėl šie sintetiniai preparatai nėra geras sprendimas.

Gydytojai nurodo, kad maisto papildai yra skirti papildyti įprastą maisto racioną tada, kai organizmas negauna ar negali pasisavinti reikiamų maisto medžiagų valgant. Maisto papildų tabletė negali tapti pusryčiais, pietumis ar vakariene. Gydytojai akcentuoja, kad draudžiama maisto papildus vartoti kaip maisto pakaitalą. Žmogui reikia 13-os skirtingų vitaminų, todėl, pastebėjus kokius nors sveikatos pokyčius, geriau kreiptis į gydytoją, o ne bėgti pirkti reklamoje matytus maisto papildus, net nežinant, kokių medžiagų organizmui trūksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė priežastis, dėl kurios verta pasitarti su gydytoju prieš perkant maisto papildus, yra jose esančių skirtingų veikliųjų medžiagų koncentracija ir įvairovė. Dažniausiai žmogui trūksta vieno ar dviejų konkrečių vitaminų, o ne visų iš karto. Todėl, norėdami papildyti organizmą trūkstamomis maisto medžiagomis, rizikuojame perdozuoti kitų, mums papildomai nereikalingų medžiagų. Maisto papilduose dažniausiai būna ne vieno, o kelių skirtingų vitaminų kompleksas, kuris skiriasi veikliųjų medžiagų koncentracija, todėl tokių papildų vartojimas, esant vieno ar dviejų vitaminų trūkumui, gali ne padėti, o pakenkti.

REKLAMA

Taip pat nepatartina nuolat vartoti maisto papildų. Papildę organizmą trūkstamomis maisto medžiagomis, turėtume nustoti gerti vitaminus. Maisto papildų ar vitaminų nuolatinis vartojimas yra būtinas tik tuo atveju, jei tokį rėžimą dėl ligos ar netinkamo maisto medžiagų pasisavinimo paskiria gydytojai. Kitu atveju ne tik be reikalo išlaidaujate, bet ir keliate pavojų savo sveikatai.

Kas per daug – tas nesveika

Gydytojai pastebi, kad susirgti hipervitaminoze (vitaminų pertekliumi), nevartojant maisto papildų, nėra įmanoma. Su maistu gaunamų medžiagų koncentracija nėra tokia didelė, kad galėtų sukelti šį susirgimą. Labiau tikėtina vitaminų stoka – hipovitaminozė, kuri gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.

REKLAMA

Vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia ir yra pašalinami su šlapimu, todėl nėra tokie pavojingi. Vis dėlto vitamino C kiekio perteklius didina inkstų akmenligės pavojų.

Didesnis pavojus tyko „persisotinus“ riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K.

Pirmųjų trijų vitaminų perteklius gali kauptis riebaliniame audinyje. Jei jų perdozuojama, gali atsirasti įvairių simptomų. Vartojant labai daug vitamino E, padidėja polinkis kraujuoti, silpnėja imunitetas, gali sutrikti virškinimas, atsirasti greitas nuovargis, odos uždegimai. Vitamino D perteklius gali sukelti silpnumą, pykinimą, vėmimą, viduriavimą, atsirasti kalcio nuosėdų organizme, retais atvejais – sutrikusią inkstų veiklą. Taip pat vitamino D perteklius gali skatinti aterosklerozės vystymąsi. O vitamino K perteklius kūdikiams gali pasireikšti gelta, smegenų veiklos sutrikimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų