REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

5 tūkst. nesulaukusių išsvajotųjų atostogų. Maždaug 20 mln. litų, patekusių į kelionių organizatorių kišenes, bet nežinia kur išgaravusių. Tokia yra pastarųjų metų statistika bankrutavus keliones organizavusioms bendrovėms. Tačiau dėl to galvos neskauda šio pelningo verslo prievaizdams – Ūkio ministerijai ir jai pavaldžiam Valstybiniam turizmo departamentui (VTD).

5 tūkst. nesulaukusių išsvajotųjų atostogų. Maždaug 20 mln. litų, patekusių į kelionių organizatorių kišenes, bet nežinia kur išgaravusių. Tokia yra pastarųjų metų statistika bankrutavus keliones organizavusioms bendrovėms. Tačiau dėl to galvos neskauda šio pelningo verslo prievaizdams – Ūkio ministerijai ir jai pavaldžiam Valstybiniam turizmo departamentui (VTD).

REKLAMA

Savaitraštis „Balsas.lt savaitė“ šiais metais buvo juodu pranašu į šiltus kraštus poilsiui išsiruošusiems lietuviams. Birželio pradžioje viešai suabejojome, ar vienąkart pirštus jau nudegusio Martyno Laivio vadovaujamai kelionių agentūrai „Go Planet Travel“ negresia bankrotas. VTD į tai nereagavo, o pats M. Laivys kai kuriuos faktus bandė neigti. Liepos 4-ąją redakcijos įžvalgos išsipildė – VTD sustabdė šios bendrovės veiklą.

Rugsėjo viduryje „Balsas.lt savaitės“ žvilgsnis užkliuvo už neseniai pradėjusios veikti kelionių organizatorės „Freshtravel“, naudojančios prekės ženklą „Plius Travel“. Lapkričio viduryje bendrovė pranešė esanti nemoki. Kaip ir anksčiau, taip ir šiuo atveju VTD buvo nuošalėje.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškojo pinigų

Vasaros pabaigoje po turizmo agentūras klaidžiojo keistas anoniminis raštas, kurį buvo galima priskirti UAB „Freshtravel“. Jame teigta, kad ši bendrovė ieško investuotojo, galinčio investuoti 380 tūkst. litų. Investicijų paskirtis – avansiniai mokėjimai oro vežėjams už užsakomuosius skrydžius ir mokėjimai užsienio partneriams už apgyvendinimo paslaugas, plėtra į Latviją. Rašte buvo teigiama, kad bendrovė nėra neturtinga, – jos įstatinis kapitalas siekia 150 tūkst. litų, valstybės parama – 180 tūkst. litų.

REKLAMA

Investitoriaus ieškovas porino, kad bendrovė 2016 metais gaus 112 mln. litų pajamų. „Pastaraisiais metais Lietuvos išvykstamojo turizmo rinką sudaro maždaug 1,2 mlrd. litų „pyragas“. Šiuo metu Lietuvoje veikia du dideli kelionių organizatoriai (KO) „Tez Tour“ ir „Novaturas“ – jie užima apie 50 proc. šios rinkos. Kitus 50 proc. dalijasi mažieji KO, žemų kaštų aviakompanijos, internetiniai apgyvendinimo portalai, paketus lipdančios kelionių agentūros“, – dėstoma rašte, kuriame taip pat pabrėžiama, jog apie „30 proc. savo keliones planuoja savarankiškai“, kad atostogos būtų pigios. „Šie klientai yra „lygintojai“, ieškantys geriausio kainos ir kokybės santykio. Tai – „Plius Travel“ rinkos dalis. Ši dalis gali tapti „Plius Travel“ dalimi“, – investitorių gundė anonimas, prisistatantis UAB „Freshtravel“.

REKLAMA
REKLAMA

Jei verslininkas savam verslui ima ieškoti investitorių, galima manyti, kad arba jo ambicijos yra nerealios, arba atėjo sunkus metas. Kitaip sakant, artėja bankrotas. Tai turėjo būti pirmasis signalas, kad bendrovėje ne viskas gerai klostosi.

Kaip yra iš tikrųjų ir kiek teisingos įžvalgos dėl galimo „Freshtravel“ bankroto, redakcija bandė pakalbinti bendrovės direktorių Gediminą Kerį. Verslininkas anksčiau yra dirbęs kelionių organizatorėse „Tez Tour“, „Novaturas“, Martyno Laivio vadovautoje ir bankrotu pagarsėjusioje „Star 1 Holidays“. Beje, G. Kerio „Plius Travel“ glaudžius ryšius palaikė ir su „Go Planet Travel“, su kuria taip pat siejamas nevienareikšmiškai vertinamas M. Laivys. Anksčiau mielai su spauda bendravęs, stengęsis visaip garsinti savo bendrovę, šįkart G. Kerys atsitvėrė tylos siena. Logiškai mąstant, tai – jau antra priežastis, turėjusi priversti rimtai susimąstyti jo klientus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būta ir trečios priežasties, turėjusios priversti susimąstyti jei ne būsimus „Freshtravel“ klientus, tai VTD – būtinai. Mat vasaros pradžioje bendrovė buvo atšaukusi kelis planuotus skrydžius, kelionės vyko gerokai vėliau. Tačiau ir į tai dėmesio niekas nekreipė.

Valdininkai – nuošaly

Kilus rimtų abejonių dėl galimo „Freshtravel“ bankroto, „Balsas.lt savaitės“ redakcija be užuolankų kreipėsi į VTD: „Gal galite atsakyti, ar šiai bendrovei, Jūsų manymu, negresia žlugti? Norėtume gauti motyvuotą sprendimą.“

„Supraskite, Turizmo departamentas tokių vertinimų negali teikti“, – lakoniškai atsakė VTD atstovė Edita Gaigalienė. Tačiau lakoniškume slypėjo ir dviprasmybė: ar departamentas vertinimų viešai teikti negali, nes bijo kilsiančio „Freshtravel“ klientų ažiotažo, ar apskritai nevertina galimos turizmo bendrovių rizikos?

REKLAMA

Kai „Freshtravel“ pasiskelbė nemokia, o VTD sustabdė jos veiklą, „Balsas.lt savaitė“ Ūkio ministerijai persiuntė susirašinėjimo su VTD kopiją ir klausė: jei spauda, remdamasi savais tyrimais, gali prognozuoti bendrovės bankrotą, kokias funkcijas atlieka mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomas Turizmo departamentas ir ar apskritai jis toks, impotentiškas ir tik mokantis atsirašinėti, yra reikalingas?

Atsakymas buvo daug žadantis. „Ačiū Jums už informaciją. Perduosiu ministrui. Panagrinėsime, kodėl nebuvo sureaguota“, – rašė ministro patarėja Vaiva Gogelienė. Praėjo dvi savaitės, o iš ministerijos jokios papildomos informacijos – taip ir neaišku, ar patarėja pamiršo ministrui „perduoti“, ar iki šiol „nagrinėja“.

REKLAMA

Faktai badė akis

Kai balandžio viduryje „Balsas.lt savaitė“ publikacijoje „Auksinio boso sugrįžimas“ bandė svarstyti, ar kartais iš bankroto pelenų lyg feniksas pakilęs M. Laivys ir su juo susijusi kelionių organizatorė UAB „Go Planet Travel“ neatsidurs prie bankroto slenksčio, VTD tuomečiams vadovams galvos taip pat neskaudėjo.

O birželio pradžioje „Balsas.lt savaitė“ publikavo ir pirmojo rašinio tęsinį – „Girgžda turizmo verslas“. Pretekstas naujai publikacijai – į redakciją patekę nauji faktai apie „Go Planet Travel“. „Turizmo versle milijoninių nuostolių akcininkams pridaręs vilnietis M. Laivys – vėl po didinamuoju stiklu: Kipre registruotos ribotos atsakomybės bendrovės „Grand Go Group Ltd.“ kontroliuojamajai įmonei „Go Baltic Travel“ vadovavęs verslininkas ką tik neteko pareigų, o akcininkai jį įtaria galbūt neskaidria veikla ir kontroliuojančiosios bendrovės žlugdymu. Redakcijos šaltinis teigia, kad „turizmo versle gresia dar vienas didžiulis muilo burbulo sprogimas“, – redakcija viešai įspėjo ne tik būsimus „Go Planet Travel“ klientus, bet ir VTD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Deja, aplinkybės, susijusios su M. Laiviu, kelionių organizatore UAB „Go Planet Travel“, motinine įmone „Grand Go Group Ltd.“, kitomis dukterinėmis įmonėmis UAB „Go Baltic Travel“, UAB „Grand Cru Airlines“, yra žymiai rimtesnės, o straipsnyje pateikiama informacija – paviršutiniška. Realiai turizmo versle gresia dar vienas didžiulis „muilo burbulo sprogimas“, o M. Laivys, būdamas viso to iniciatoriumi, liks nuošaly“, – buvo rašoma redakcijai adresuotame elektroniniame laiške. Jo autorius teigė ne tik žinantis visas aplinkybes, bet ir turintis dokumentus, „kas realiai valdo nurodytas įmones, kaip jos valdomos, kas yra akcininkai, kokie valdytojų siekiai, kokia reali įmonių finansinė situacija, kokios yra grėsmės“.

REKLAMA

Laiško autorius teigė turintis rašytinių įrodymų apie tikruosius ofšoro akcininkus bei patikėtinius, banko sąskaitos valdytojus, įgaliotinius ir įgaliojimų ribas, sensacingas sąsajas su prieš kelerius metus bankrutavusiais M. Laivio STAR’ais. Taip pat buvo teigiama, kad baltais siūlais siūtas orlaivių bendrovės „Grand Cru Airlines“ įsigijimas, jos vadovams gavus atkatus. „Kipre registruotoje motininėje įmonėje „Grand Go Group Ltd.“ ir jos dukterinėse kompanijose buvo vykdomi pinigų plovimai, sąmoningai mažinamas pelnas, vengiant mokėti didesnius mokesčius“, – teigė anonimas.

Šių sensacingų faktų redakcija nelaikė paslaptyje – viską paviešino. Tačiau „Go Planet Travel“ sąžiningumu ir mokumu niekas nesuabejojo. Lygiai po mėnesio, liepos 4 dieną, VTD sustabdė šio kelionių organizatoriaus licenciją.

REKLAMA

Po „Go Planet Travel“ bankroto Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete svarstant VTD darbą, o tiksliau – priežastis, kodėl buvo pražiopsotas bankrotas, tuometė departamento direktorė Raimonda Balnienė teisinosi: „Mūsų Teisės skyriuje dirba tik 4 žmonės. Negalima mūsų lyginti su Lietuvos banku. Klausimas, ar kelionių agentūros reikalauja specialios priežiūros, ar tai normalus ir sveikas verslo sektorius. Per ketverius metus čia buvo tik keliolika bankrotų. Dabar mušti departamento tikrai nereikia.“

Ar tikrai departamento „nereikia mušti“? Viename iš portalų, kaupiančių informaciją apie juridinius asmenis, tarp informacijos apie „Freshtravel“ yra ir toks komentaras: „Jau esu rašęs, kad dėl šios bendrovės esu skundęsis asmeniškai ponui Raguckui (Juozas Raguckas – šiuo metu VTD l. e. direktoriaus pareigas, – red. past.), tačiau jokio dėmesio ir reakcijos nebuvo. Problemą išsprendė Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Kuo greičiau išformuoti tą departamentą, reikalaujant tiesioginės atsakomybės ir iš Ragucko.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dingę milijonai

Žlugusiai kelionių organizatorei „Freshtravel“ siekiama iškelti bankroto bylą. Tokius prašymus Vilniaus apygardos teismui pateikė Portugalijos kelionių agentūra „Nobrega&Silva“ bei Anželika Šimonėlienė.

Didžiausias nesusipratimas yra kilęs dėl maždaug 600 tūkst. litų, kurie yra bene vieninteliai realūs „Freshtravel“ pinigai, klientų sumokėti du grupinio pardavimo portalus valdančiai įmonei „Cherry Media“ už būsimas poilsines keliones. Antstolio nurodymu iš „Freshtravel“ pradėtas 265 tūkst. litų išieškojimas. Šiuos pinigus žlugusiai kelionių organizatorei skolino Artūras Laktionkinas.

„Su G. Keriu esame pažįstami, todėl kai paprašė paskolinti, surizikavau. Žinojau, kad bendrovės finansinė padėtis sunki, ji ieško naujų investuotojų, stokoja apyvartinių lėšų. Pasitariau su advokatu – jis jokios rizikos lyg ir neįžvelgė“, – „Balsas.lt savaitei“ pasakojo anksčiau laimę politikoje bandęs, dabar į verslą persimetęs A. Laktionkinas. Jo teigimu, įmonei jis skolino per kelis kartus, pradedant nuo birželio mėnesio. Pašnekovo teigimu, šiuos pinigus jis ilgą laiką taupė namo statybai: „Dabar nei namo, nei pinigų greičiausiai nebus. Nors „Cherry Media“ prisipažino, kad turi per pusę milijono, ką tik mano advokatą informavo jokių pinigų neturinti.“ A. Laktionkinas sakė girdėjęs kalbų, kad ir „Cherry Mediai“ – ne patys geriausi laikai, todėl turintis mažai vilties atgauti paskolintas lėšas – nebent bus įrodytas tyčinis bankrotas.

REKLAMA

Per įmonės „Cherry Media LT“ valdomus interneto portalus beta.lt ir grupinis.lt keliones iš „Freshtravel“ pirko 1 326 nukentėję asmenys, o iš viso nukentėjusiųjų, VTD teigimu, yra 2 319. Manoma, kad keliones iš anksto užsisakiusiems prašapo apie 2 mln. litų.

VTD kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu ištirti, ar „Freshtravel“ veikloje yra tyčinio bankroto požymių. Generalinė prokuratūra dabar tiria Kipre registruotai turizmo kontroliuojančiajai bendrovei „Grand Go Group“ priklausančios „Go Planet Travel“ galimą tyčinį bankrotą. Pirminiais duomenimis, bendrovė apgavo maždaug tūkstantį poilsines keliones pirkusių klientų. Redakcijos duomenimis, šalies teismuose yra fizinio asmens ieškinių kontroliuojančiajai bendrovei – verslininkas teigia į bendrovės verslą investavęs apie 3 mln. litų, tačiau jo patirta žala gali siekti iki 10 mln. litų.

Verta prisiminti, kad bankrotų meistras ir rekordininkas M. Laivys, iš esmės neturintis jokio turto, yra apgavęs gerokai daugiau asmenų. Jo valdyta bankrutavusi skrydžių bendrovė „Star 1 Airlines“ buvo pardavusi 15 924 bilietus, kurių keleiviai nebepanaudojo, o bankrutavus kelionių organizatorei „Star Holidays“ nukentėjo 1 286 keleiviai. Pirmiesiems skrydžių bendrovė liko skolinga apie 3,5 mln. litų, antriesiems – apie 1,7 mln. litų. Dar apie 10 mln. litų bendrovė „Star Team Group“ liko skolinga paslaugų teikėjams, iš jų apie 1,3 mln. litų bendrovė liko įsiskolinusi darbuotojams. Bankrutavusių bendrovių bankroto administratoriai nuostolius bandė prisiteisti iš M. Laivio, tačiau nesėkmingai. Nors pirmosios bei antrosios instancijos teismai įžvelgė M. Laivio kaltę, Aukščiausiasis Teismas nelaimėlį verslininką išgelbėjo. Vienas iš pagrindinių išteisinimo motyvų – verslą sužlugdė ne kas kitas, kaip Islandijoje išsiveržęs ugnikalnis, kurio lavos pelenai buvo ilgą laiką paralyžiavę orlaivių skraidymus Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų