REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Kaspersky Lab“ specialistų atliktas šlamštalaiškių 2014 m. trečiąjį ketvirtį tyrimas parodė, kad JAV, iš kur po visą pasaulį buvo išsiųsta beveik 14 proc. šlamštalaiškių, ir toliau išlieka pirmoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrai trečiąjį ketvirtį šlamštalaiškių dalis pašto sraute sudarė 66,9 proc., o tai 1,7 punkto mažiau nei antrąjį ketvirtį. Netikrų atakų skaičius išaugo 19 proc., skelbia bendrovės ekspertai.

REKLAMA

Pasak jų, tradiciškai programišiai eksploatuoja žymius pasaulio įvykius: pavyzdžiui, „iPhone 6“ pasirodymas sukėlė visiškai skirtingų šlamštalaiškių – ir apgavikų siųstų, ir reklaminių – skaičiaus padidėjimą. Ukrainos įvykiai ir Ebolos karštligė figūravo „Nigerijos“ laiškuose, o estafetės „Ice Bucket Challenge“ tema buvo panaudota siunčiant kenkėjiškus priedus – apgavikai platino virusą, nepastebimai įtraukiantį užkrėstą kompiuterį į kompiuterių zombių tinklą.

REKLAMA
REKLAMA

Per tiriamąjį laikotarpį kelis kartus nutekėjo didžiausių pašto sistemų registracijos duomenys. Patys pašto paslaugų atstovai patikslino, kad didžioji sukompromituotų sąskaitų dalis seniai apleista ir nenaudojama, o nedaugelio iki šiol aktyvių rekvizitai greičiausiai buvo pavogti siunčiant šlamštalaiškius. Pašto dėžučių prisijungimų ir slaptažodžių paklausa patvirtinama „Kaspersky Lab“ užfiksuotų netikrų pranešimų, taikomų šių duomenų vagystei, skaičiumi. Tarp populiariausių triukų galima išskirti pranešimus apie dėžutės leistino dydžio viršijimą, jos blokavimą ar sistemos atnaujinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šlamštalaiškių skaičiui padidėjus, pažymėtas programišių susidomėjimo pokytis: pirmoje vietoje tarp atakuojamų organizacijų vėl išlieka pašto ir paieškos portalai, tačiau jų dalis žymiai sumažėjo. Kartu išaugo finansinių paslaugų kategorija – jau antrąjį ketvirtį iš eilės žymiai dažniau antivirusinės programos suveikia kategorijose „bankai“, „mokėjimo sistemos“ ir „interneto parduotuvės“.

„Praėjęs ketvirtis vaizdžiai rodo, kad pasaulio sraute sumažėjus bendrai šlamštalaiškių daliai neverta prarasti budrumo. Tyrimo rezultatai rodo, kad šlamštalaiškiai dažniau pradėti taikyti atakoms į vartotojų mokėjimo sistemas – tai nenuostabu, juk sėkmės atveju apgavikai gauna tiesioginę prieigą prie aukos pinigų, – komentavo Marija Vergelis, „Kaspersky Lab“ šlamštalaiškių tyrimo analitikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų