REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos liberalai siūlo išjudinti stagnuojančią Europos Sąjungos (ES) ekonomiką ir tam tikslui ragina numatyti 700 milijardų eurų. Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcija Briuselyje pristatė „Europos investicijų ir atkūrimo“ aktą.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento narys, ALDE frakcijos vicepirmininkas Petras Auštrevičius sako, kad reikia nedelsiant įpilti naujos alyvos į ES ekonomikos variklį – atsižvelgiant į Europos Komisijos planus, trejiems metams numatyto 300 milijardų eurų investicijų paketo nepakaks.

REKLAMA

„Europa negali atrodyti kaip pusiau iškeptas pyragas – forma ir turinys turi tenkinti europiečių poreikius. Skaičiavimai rodo, kad šiandien reikia dvigubai didesnių investicijų, nei yra Europos Komisijos planuose. Išsivaduoti iš pokrizinės stagnacijos, čia ir dabar padėti smulkiajam ir vidutiniam verslui, pagaliau užbaigti vieningos ES prekių ir paslaugų rinkos projektą – tam skirtas veiksmų planas“, – teigia P. Auštrevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Europos liberalų parengtame akte pabrėžiama, kad ES narės turi laikytis fiskalinės drausmės ir mažinti skolos lygį, kad jos aptarnavimui skiriamas lėšas galėtų nukreipti investicijoms.

Investicijoms paskatinti ALDE siūlo steigti specialų ES Investicijų fondą, kuris Bendrijos narėms garantuotų 700 milijardų eurų paketą. Fondas veiktų Europos investicijų banko (EIB) rėmuose, numatoma investicijų kryptis – didieji ES narių nacionaliniai projektai skaitmeninės ekonomikos, energetikos, transporto srityse. Fondas taip pat pajėgtų užtikrinti paskolas mažomis palūkanomis smulkiajam ir vidutiniam verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fondo tikslas – atkurti prieškrizinį ES augimo tempą, paskatinant privačias investicijas ir mobilizuojant solidžias verslo ir namų ūkių santaupas (apie 600 milijardų eurų).

„Europai ne mažiau svarbu užsitikrinti vieningą energetikos – elektros ir dujų – rinką. Tam šiuo metu skirti tik 6 milijardai eurų, lėšų poreikis per ateinančius dešimt metų yra 100 kartų didesnis“, – sako P. Auštrevičius.

„Eurostat“ duomenimis, ES Bendrasis vidaus produktas (BVP) 2013 metais vis dar atsiliko nuo 2008 metų lygio (-1,1 proc.), investicijų rodiklis buvo dar žemesnis (-14 proc.). Tuo metu JAV, kur 2009 metais buvo imtasi ekonomikos skatinimo plano, BVP rodiklis per atitinkamą laikotarpį išaugo 5,9 proc., o investicijos nedaug atsiliko nuo prieškrizinio lygio (-1,4 proc.). 2015 metais prognozuojamas ES valstybių narių BVP augimas sieks 1,1-1,5 procento.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų