REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galvos skausmas sumažina darbingumą, ilgam sugadina nuotaiką ir gali sugriauti ilgai kurptus planus. Kodėl skauda galvą? Ar verta sunerimti ir kreiptis į gydytoją? Kaip nuslopinti galvos skausmą namuose?

REKLAMA
REKLAMA

Galvos skausmo rūšys

Medikai aprašo daugiau kaip 200 skirtingų galvos skausmo rūšių, kurios skirstomos pagal atsiradimo priežastį bei skausmo pobūdį. Galvos skausmai dažniausiai klasifikuojami į pirminius (tai dažniausiai pasitaikantys galvos skausmai), kuomet galvos skausmas ir yra pagrindinė problema bei antrinius, kuomet galvos skausmas susijęs su jau esančia liga ar trauma.

REKLAMA

Dažniausiai pasitaikantys pirminiai galvos skausmai:

Migrena – stiprūs, iš vienos galvos pusės sklindantys skausmai, kurie tęsiasi keletą valandų ir ilgiau. Dažniausiai šie skausmai epizodiški, pasikartojantys, migreną neretai lydi pykinimas, perdėtas jautrumas šviesai, badantis skausmas visame kūne, moterims migrena dažnai pasikartoja menstruacijų metu. Moksliniai išsiaiškino, kad migrena nėra susijusi su psichologija, ją lemia iki galo neištirtas smegenų veiklos sutrikimas.

REKLAMA
REKLAMA

Įtampos tipo galvos skausmai – tai dažniausiai pasitaikantis galvos skausmas, kurio metu juntame spaudimą viršutinėje galvos dalyje, įtampą akių ir kaktos srityje. Šį galvos skausmą dažniausiai sukelia stiprūs išgyvenimai, stresas, nuovargis.

Klasteriniai galvos skausmai – šio tipo galvos skausmai dažniau kamuoja brandaus amžiaus vyrus. Tai ganėtinai intensyvūs skausmai, kurių židinys lokalizuoja už akies ir iš ten plinta į likusias galvos dalis. Šie galvos skausmai kartojasi cikliškai, manoma, kad juos sukelia uždegiminiai oranizmo procesai, juos gali intensyvinti alkoholio bei kai kurių vaistų vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai pasitaikantys antriniai galvos skausmai:

Meningito, peršalimo ligų sukelti galvos skausmai – šie skausmai primena įtampos tipo galvos skausmus, tačiau skausmas susitelkia ne tik viršutinėje galvos dalyje, bet ir smilkiniuose.

Galvos smegenų traumos sukelti galvos skausmai – šis skausmas intensyvus, jis lydi stiprų galvos svaigimą, pykinimą, suprastėjusią koordinaciją, regos sutrikimus.

Pagirios – nesaikingas alkoholio vartojimas sukelia stiprų, spaudžiantį galvos skausmą. Alkoholis plečia galvos smegenų kraujagysles ir, manoma, sutrikdo neuromediatoriaus serotonino veiklą.

REKLAMA

Šilumos arba saulės smūgio sukeltas galvos skausmas – persikaitinus gali tapti galvos skausmos priežastimi. Šį skausmą lydi silpnumas, pykinimas, spengimas ausyse, mirgėjimas akyse, pakilusi temperatūra.

Retai pasitaikantys antriniai galvos skausmai apie kuriuos būtina žinoti:

Galvos auglys – tik 4% galvos auglį turinčiųjų sundžiasi galvos skausmu. Šis galvos skausmas labai intensyvus, dažniausiai pasitaikantis ryte, lydimas vėmimo. Gali prasidėti traukuliai. Simptomams pasitartojant būtina kreiptis į gydytoją!

Vidinis kraujavimas smegenyse – simptomai gali pasireikšti praėjus kelioms valandoms po kraujagyslio trūkio. Skausmas pasireiškia netikėtai ir ima labai greitai stiprėti, sutrinka koordinacija ir rega, galiausiai žmogus netenka sąmonės.

REKLAMA

Galvos skausmo priežastys

Antrinių galvos skausmų priežastys pakankamai aiškios – tai jau minėtos ligos, traumos, tačiau pirminio galvos skausmo priežastys neretai sunkiai nustatomos, tačiau išbandę pašalinti kelias dažniausiai galvos skausmą sukeliantis priežastis galite pajusti tikrai greitą palengvėjimą.

Troškulys. Neretai galvos skausmą sukelia paprasčiausia hedidratacija. Pajutę nedidelį galvos maudimą nesigriebkite tablečių – pirmiausia pabandykite išgerti stiklinę vandens. Gali būti, kad to pakaks ir galvos skausmas atlėgs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mityba. Esant maisto medžiagų trūkumui atsiranda sunkumas visame kūne, pradėti skaudėti galvą. Venkite drastiškų bado dietų, maitintkitės subalansuotu, sveiku, kuo mažiau termiškai apdorotoo maistu. Hipertonikai turėtų vengti itin riebaus, saldaus ir, ypač, sūraus maisto – šie produktai gali pabloginti jų sveikatos būklę bei sukelti galvos skausmą.

Žalingi įpročiai. Alkoholis, rūymas ir narkotinės medžiagos neigiamai veikia visą organizmą bei gali sukeli galvos skausmus. Pastebima, kad žalingi įpročiai provokuoja migrenos priepuolius.

REKLAMA

Stresas. Stresą žmonės vertina ir pakelia nevienodai, tai priklauso nuo asmenybės tipo, tačiau galvos skausmai ilgalaikėmis streso sąlygomis yra pakankmai dažnas reiškinys. Vertėtų išmokti kovoti su stresu, susidaryti darbų sąrašą, pasidomėti laiko planavimo technikomis, medituoti, praktikuoti jogą, sportuoti, pailsėti.

Vaistai, vitaminų ir mikroelementų papildai. Vienas pašalinių dalies vaistų poveikių yra galvos skausmas, tad būtina skaityti informacinį lapelį. Įdomu tai, kad perdozavus vaistų nuo galvos skausmo arba vartojant juos nesilaikant gydytojo nurodymų skausmas gali suintensyvėti, tai vadinama paradoksalia organizmo reakcija. Vitaminų bei mikroelementų perdozavimas gali sukelti eilę sveikatos sutrikimų, galvos skausmas yra vienas jų, ypač pavojingas vitamino D perdozavimas.

REKLAMA

Kvapai. Kiekvieno žmogaus reakcija į kvapus yra labai individuali. Erzinantys kvapai labai dažnai sukelia galvos skausmus.

Plaukų ir galvos aksesuarai. Labai stipriai suveržtų plaukų šukuosenos, spaudžiantis lankelis ar segtukas, pernelyg siaura kepurė ar suveržta skarelė gali spausti reflektorinius taškus ir sukelti galvos skausmą.

PMS. Dažna moteris skundžiasi priešmenstruacinio sindromo sukeltu susierzinimu, negalėjimu susikaupti, nuotaikų svyravimais, o taip pat ir galvos skausmais.

Nepatogi sėdėjimo poza. Dirbančiųjų sėdimą darbą pečių juostos raumenys būna itin įsitempę, šiems žmonėms neretai vystosi osteochondrozė – tai sukelia galvos skausmus. Būtina šiek tiek pajudėti, daryti pertraukėles, pasimankštinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtempta rega. Norintys išvengti galvos skausmo dirbantieji kompiuteriu ar daug skaitantys turėtų daryti mankštą akims – užsimerkti, atsimerkti, žvilgsnį trumpam sukoncentruoti į tolimą objektą, pasukioti žvilgsnį ratu.

Psichosomatinės priežastys. Specialistai teigia, kad psichologinių problemų turintieji, ypač dėl nepilnavertiškumo komplekso kenčiantieji dažnai skundžiasi galvos skausmais. Susidorojus su psichologinėmis problemomis galvos skausmai išnyksta.

Natūralios galvos skausmo malšinimo priemonės

Pajutus galvos skausmą nebūtina iškart griebtis tablečių – jį galima numalšinti ir natūraliomis, visiems prireinamomis priemonėmis.

REKLAMA

Žolelių arbata. Galvos skausmą puikiai malšina ramunėlių, čiobrelių, mėtų arbatos.

Šilta vonia. Apie 38 laipsnių pagal Celsijų vonia puikiai atpalaiduoja, suaktyvina kraujotaką. Efektas bus dar geresnis, jeigu įsilašinsite kelis lašelius rozmarinų eterinio aliejaus.

Diferencinis dušas. Kraujotaką puikiai aktyvina ir atgaivina diferencinis dušas – kelis kartus persiliekite tai karštu, tai šaltu vandeniu.

Smilkinių masažas. Rodomuoju ir viduriniu pirštu sukamaisiais judesiais masažuokite smilkinius, ttaip pat pamasažuokite ir zoną virš antakių bei nosies. Pakaks 5 minučių. Masažas bus dar efektyvesnis, jeigu naudosite mėtų aliejų.

REKLAMA

Šaldymas. Šaltis padeda sumažinti galvos skausmus, jeigu jie nėra sukelti raumenų įtempimo. Keletui minučių prie smilkinių, pakaušio, sprando ir kaktos priglaustas ledinis kompresas puikiai susilpnina net ir migreninius galvos skausmus.

Migdolai. Šiuose riešutuose yra salicino, vaistų nuo galvos skausmo sudėtinės medžiagos. Suvalgykite 10-15 riešutų ir galvos skausmas netukus atlėgs.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų