REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į mokyklą besiruošiant: kuo daugiau vaikų, tuo pigiau

Tėvų išlaidas sumažintų technologijos

Kol pirmokėliai svajoja apie pirmąjį mokyklos suolą, tėveliai suka galvas, kaip ir už kiek reikės paruošti savo mažuosius. Kaip žinia, pirmokų pasiruošimas mokyklai kainuoja bene brangiausiai, nes reikia pirkti viską nuo pradžių.

Kol pirmokėliai svajoja apie pirmąjį mokyklos suolą, tėveliai suka galvas, kaip ir už kiek reikės paruošti savo mažuosius. Kaip žinia, pirmokų pasiruošimas mokyklai kainuoja bene brangiausiai, nes reikia pirkti viską nuo pradžių.

REKLAMA

Panagrinėjus prekybos centruose parduodamų mokyklinių prekių kainas, galima pastebėti, kad kainos, nors ir nežymiai, per metus ūgtelėjo. Šiemet, priklausomai nuo to, ar reikia pirkti uniformą bei sportinę aprangą, vaiką į mokyklą galima išleisti tam skiriant nuo 60 iki kelių šimtų litų.

Perka nesiskųsdami

Vilniaus „Šviesos“ pradinės mokyklos direktorė Vida Rudelienė sako, kad iš pradinukų tėvelių nusiskundimų dėl didelių išlaidų nesulaukia. „Kaip ir visada vaikai turi turėti pieštuką, rašiklį, flomasterius, sąsiuvinius, piešimo sąsiuvinius... Nusiskundimų nesulaukiam, tačiau negalima paneigti, kad mokymosi priemonės brangsta – kaip ir visa kita Lietuvoje bei ne tik“, - sakė pašnekovė.

Anot jos, nuo to laiko, kai buvo įvestas mokinio krepšelis, bėdų dėl vadovėlių nekyla – juos parūpina mokykla. Pratybas tenka pirkti tėvams, nes tai laikoma mokinio individualaus mokymosi priemone, kaip ir paprasti sąsiuviniai. „Tačiau mokytojai neturi galimybės pasirinkti alternatyvių vadovėlių – šiemet su vienu vadovėlių komplektu dirbti, kitąmet su kitu, todėl būna sudėtinga juos išsirinkti“, - sakė V. Rudelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie išlaidų ruošiantis į mokyklą prisideda ir uniformos. Kadangi vienos uniformos, kainuojančios apie 200 litų, retai užtenka visai pradinei mokyklai pabaigti, kai kuriems tėveliams tenka išlaidauti kasmet. „Kaip dažnai reikia keisti uniformą priklauso nuo to, ar vaikas sparčiai auga, kaip uniformą nešioja. Ne paslaptis, kad mergaitėms paprasčiau, jos lengviau susitvarko su uniformomis, o berniukams greičiau kelnės susidėvi, todėl tenka jas dažniau keisti“, - sakė V. Rudelienė. Pasak jos, uniformos taip pat brangsta kasmet.

REKLAMA

Technologijų stabdyti nereikia

Viena iš galimybių taupyti perkant mažiau knygų, pratybų ir kitų priemonių – šiuolaikinės technologijos, leidžiančios tuos pačius darbus mokiniams atlikti kitais būdais. Pasak pradinės mokyklos direktorės, technologijų mokykloje nevengiama dėl daugelio priežasčių.

„Kiekvienoje klasėje yra mokytojui skirtas kompiuteris, kai kuriose klasėse yra interaktyvios lentos, kita technika, leidžianti su vaikais dirbti pasitelkiant vaizdo medžiagą, internetą. Kompiuterių klasės mokiniams neturime, bet tik todėl, kad neturime tam tinkamų patalpų. Aš esu už technologijas, nes manau, kad mūsų laikmetyje negalime stovėti vietoje, privalome eiti į pirekį. Ne nuo mūsų mokyklos priklauso viso pasaulio vystymosi sparta“, - sakė V. Rudelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, naujosios technologijos, pavyzdžiui, interaktyvios lentos, yra sunkiai įkandamos valstybinėms mokykloms, tuo labiau, kad prioritetas dažniau yra mokyklos pastato remontas, kiti būtini darbai. Artimiausiu metu ketinama visose klasėse įrengti bent jau multimedijos priemones. „Pradinukams reikia vizualumo. Nebūtina nuolat naudotis internetu ar išmaniaisiais įrenginiais, bet paįvairinimui tai yra būtina“, - sakė mokyklos vadovė.

Kuo daugiau vaikų, tuo mažiau išlaidų

Prekybos centrų tinklo „IKI“ atstovo Andriaus Petraičio teigimu, pirkinių krepšelis norint suruošti vaiką mokyklai labiausiai priklauso nuo šeimos pajamų bei vaikų skaičiaus – kuo didesnė šeima, tuo mažiau išlaidų tenka vienam vaikui, nes jis gali pasinaudoti anksčiau nupirktomis brolių ar seserų priemonėmis. „Šiemet būtiniausių mokyklinių prekių kainos prekybos tinkle išliko panašios kaip ir pernai. Jeigu vaikui nereiks pirkti kuprinės, išlaidos mokyklinėms priemonėms gali siekti ir iki 60 litų, tačiau priklausomai nuo poreikio gali išaugti ir iki kelių šimtų litų“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet šiek tiek brango popierius, kai kurios piešimo priemonės, o aplankai sąsiuviniams ir knygoms kainuoja pigiau.

Klientų susidomėjimas mokyklinėmis prekėmis „Maxima“ prekybos tinkle juntamas jau nuo vasaros vidurio. „Pastebime, kad pastaraisiais metais mokyklinėmis priemonėmis tėvai pradeda rūpintis gerokai iš anksto, tačiau perka racionaliai, stengiasi viską mokykliniam krepšeliui surinkti vienu kartu. Taip pat vis dažniau pirkėjai domisi sezono naujovėmis“, - sakė prekybos tinklo atstovė Milda Januškevičiūtė. Būtiniausių pirmokui priemonių, jos teigimu, prekybos tinkle galima įsigyti už maždaug 85 litus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų