• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Windows 7 arba 8 atnaujinimas

Naujos operacinės sistemos (OS) diegimas nėra paprastas, ypač iš XP atsinaujinant į Windows 7 arba 8, nes proceso metu yra pašalinami visi standžiojo disko duomenys. Kita vertus, atliekant tokį diegimą, dar vadinamą švariuoju, pašalinamos visos per daugelį metų sukauptos šiukšlės ir gaunamas akivaizdus našumo padidėjimas. O jeigu prieš tokį diegimą pasirūpinsi savo svarbiausių duomenų atsarginėmis kopijomis, neturėtum nerimauti dėl jų praradimo.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos OS diegimas

Pirmiausia turi įsigyti Windows 7 arba 8 kopiją fiziniame diske – parsisiunčiamos versijos XP kompiuteriuose neveiks. Praeitų metų spalį Microsoft oficialiai nustojo pardavinėti Windows 7 mažmenininkams, tačiau po neilgų paieškų dar turėtum rasti standartines ir OEM versijas. OEM reiškia „originalios įrangos gamintojas“, kitaip tariant, tai programinė įranga, skirta ne individualiems vartotojams, o kompiuterių gamintojams. Tai yra ta pati operacinė sistema, skiriasi tik licencijos. Turėdamas Windows OEM versiją, negalėsi gauti nemokamos techninės priežiūros iš Microsoft, o pati OS bus pririšta prie pirmojo kompiuterio, kuriame ją įdiegsi. Jeigu Tau tai tinka, galėsi nemažai sutaupyti įsigydamas būtent OEM versiją. Rekomenduojame atidžiai rinktis tokios versijos pardavėją – mums teko susidurti su atvejais, kai Windows 7 OEM versijų produktų kodai buvo netikri arba jų pakuotėje apskritai nebuvo.

REKLAMA

Internetinėse parduotuvėse šiuo metu galima įsigyti oficialias Windows 7 OEM versijas, kurių kainos prasideda nuo 300 litų.

Surasti Windows 8 ir 8.1 yra kur kas paprasčiau. Oficiali kaina yra 400 litų, bet paieškojęs internete jas tikriausiai rasi pigiau – OEM versijų kainos taip pat prasideda nuo 300 litų. Windows 8.1 yra šiek tiek geresnė už Windows 8, tačiau jeigu surasi Windows 8 pigiau, gali pirmiausia įdiegti ją, o po to iki Windows 8.1 atsinaujinti nemokamai per Windows Store.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš išleisdamas pinigus įsitikink, kad Tavo kompiuteris atitinka sisteminius naujesnės Windows versijos reikalavimus – priešingu atveju gali tekti pirmiausia atnaujinti savo techninę įrangą. Windows 7 arba 8 diegimo procesas nėra sudėtingas – tereikia vadovautis diegimo vedlio nurodymais.

Po atnaujinimo

Įdiegęs naują operacinę sistemą, pirmiausia norėsi priprasti prie naujos vartotojo sąsajos ir atkurti savo failus. Jeigu duomenims kopijuoti naudojai Windows Easy Transfer, kaip rekomendavome antroje Windows XP išlikimo gido dalyje, prijunk išorinį diską, kuriame yra saugomi Tavo failai. Tuomet spausk Windows klavišą klaviatūroje, įvesk windows easy ir spausk Enter. Kai pasirodys atitinkama užklausa, vadovaukis nurodymais ekrane, pasirinkdamas savo išorinį standųjį diską. Procesui pasibaigus visi failai bus nukopijuoti į kompiuterį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar turėsi iš naujo įdiegti programas – iš originalių diskų arba pakartotinai parsisiųsdamas iš interneto. Šiuo atveju didelė pagunda yra įdiegti visas anksčiau turėtas programas, bet mes patariame paklausti savęs, ar Tau tikrai jų visų reikia? Vargu ar norėsi iš karto užteršti savo naują operacinę sistemą programomis, kurias naudoji retai arba niekada nenaudoji. Be to, verta atsiminti, kad Windows 7 ir 8 iš anksto turi kai kurias programas, kurių XP neturėjo, pavyzdžiui, neblogą atsarginio kopijavimo įrankį.

Paleisk senas programas

Kai kurios senesnės programos gali netinkamai veikti arba apskritai neveikti Windows 7 arba 8 terpėje. Tuomet spustelk programos nuorodą arba .exe failą dešiniuoju pelės klavišu, pasirink Properties, tuomet – Compatibility skirtuką ir pažymėk Run as administrator parinktį. Jeigu tai nepadeda, pabandyk įdiegti Microsoft.Net Framework 3.5 (www.snipca.com/11299) – nemažai senų programų reikalauja šio paketo.

REKLAMA

Windows 7 ir 8 turi naudingų nesklandumų šalinimo įrankių. Paspausk Windows klavišą ir įvesk troubleshoot, spustelk Troubleshooter nuorodą, tuomet – Run programs made for previous versions of Windows ir vadovaukis nurodymais ekrane nepasileidžiančių programų problemoms išspręsti. Jeigu ir tai nepadeda, spustelk programos nuorodą arba .exe failą dešiniuoju pelės klavišu, pasirink Properties, tuomet – Compatibility skirtuką. Išplečiamajame meniu pasirink reikiamą Windows versiją – šiuo atveju rekomenduojame pasinaudoti bandymų ir klaidų metodu, siekiant surasti tinkamiausią. Be to, gali pažymėti kelias parinktis, esančias po Settings užrašu.

REKLAMA

Jeigu programa vis dar neveikia arba apskritai negali būti įdiegta, yra dar vienas būdas ja pasinaudoti: naudojant virtualizavimo įrankį. Daugiau apie tai papasakosime kituose numeriuose, o apibūdinant trumpai tai šio proceso metu yra naudojamos atitinkamos paskirties nemokamos programos, pavyzdžiui, VirtualBox (www.virtualbox.org), kurios leidžia Windows XP naudoti kaip kompiuterį kompiuteryje. Problemines programas įdiegęs savo virtualiame XP kompiuteryje, jomis galėsi naudotis kada tik panorėsi.

Atkurk trūkstamas XP savybes

Windows 7 veikia labai panašiai kaip XP. Bet jeigu anksčiau XP terpėje naudojai Outlook Express programą, tikriausiai nemaloniai nustebsi sužinojęs, kad Windows 7 neturi jokio elektroninio pašto kliento. Pakaitalas – Windows Live Mail – yra prieinamas nemokamai Windows Essentials paketo sudėtyje, kur taip pat rasi atnaujintą Movie Maker versiją. Šį paketą gali parsisiųsti iš www.snipca.com/11300.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Windows Essentials taip pat bus naudingas tiems, kurie atsinaujino iki Windows 8 (arba 8.1), nes šios OS Mail aplikacija veikia ne su visomis elektroninio pašto paskyromis. Dar daugiau, daugelis Windows 8 naujovių – Start ekranas, plytelės ir aplikacijos – gali pasirodyti svetimos XP vartotojui. Tačiau po tam tikrų derinimų įmanoma šios OS veikimą priartinti prie XP ir net atkurti kai kurias savybes.

Atsinaujinti iki Windows 8.1 yra būtina – jeigu to dar nepadarei, būtinai padaryk. Tuomet galėsi paleisti operacinę sistemą darbalaukio režimu, vietoj Start ekrano – tam dešiniuoju pelės klavišu paspausk užduočių juostą, pasirink Navigation skirtuką ir pažymėk When I sign in or close all applications on a screen, go to the desktop instead of Start parinktį.

REKLAMA

Start mygtukas, dingęs Windows 8 versijoje, grižo kartu su Windows 8.1, tačiau jo funkcijos šiek tiek skiriasi nuo XP. Norėdamas atkurti teisingą Start mygtuką, turi pasinaudoti nemokamu įrankiu Classic Shell (www.classicshell.net). Be to, tikriausiai nenorėsi Windows 8 aplikacijų, pasirinkdamas darbalaukio programas.

Pavyzdžiui, tikriausiai dukart paspausdamas muzikos failą norėsi atidaryti Windows Media Player vietoj nepažįstamos Music aplikacijos. Tam paspausk Windows klavišą, įvesk associate ir spustelk Change the file type associated with a file extension parinktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų