REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energinio gėrimo vaikams neparduos

Sulaukusieji 18-os pardavėjai rodys pasą?

Seimas ketvirtadienį nusprendė uždrausti nepilnamečiams pirkti energinius gėrimus. Tokioms Maisto įstatymo pataisoms ketvirtadienį pritarė 88 Seimo nariai. Prieš nebalsavo niekas, susilaikė 6 parlamentarai.

Taip pat nuspręsta suteikti teisę energinių gėrimų pardavėjams, jeigu jiems kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis kaip 18 metų, reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą, o jei toks dokumentas nepateikiamas, energinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam energinius gėrimus. Tačiau Seimas nepritarė, kad energinių gėrimų pakuotės būtų ženklinamos perspėjančiu „Nevartoti su alkoholiniais gėrimais“. Dėl to Seimas turės apsispręsti atskirai.

Diskusijose dalyvavę parlamentarai pateikė įvairius argumentus. Vieni apeliavo į galimas prekybininkų problemas, kiti siūlė remtis švietėjiška veikla ir raginti tėvus nepirkti vaikams energinių gėrimų, treti klausė, ką dar uždrausime pirkti ateityje.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalas Eugenijus Gentvilas svarstė, kokios įtakos draudimas turės prekybininkams.

,,Ką mes padarysime su parduotuvėmis? (...) Turėsime didelį chaosą ir išlaidas. Smulkesnėms parduotuvėms bet koks toks apribojimas duos impulsą mažinti veiklos efektyvumą“, - sakė jis. Liberalas pabrėžė, kad nepilnamečiai didžiąją dalį - 69 proc. kofeino nepilnamečiai gauna per kavą, ,,kurios gerti niekas nedraudžia“... Jis norėjo dar kažką sakyti, bet tepasakė ,,tiek to“.

REKLAMA

Tuo metu Arimantas Dumčius siūlė pritarti pataisoms, nes dėl tonizuojančių medžiagų ,,vėliau susidaro sąlyginis refleksas, ir toliau jis sieks didesnių tonizuojančių dalykų“. Anot jo, taip pratinsime vaikus gerti.

Anot liberalo Remigijaus Šimašiaus, nėra gerai, kad paaugliai geria saldžius tonizuojančius gėrimus, tačiau ne visi parlamentarai suvokia už ką balsuoja. ,,Aš nesu tikras, koks produktas patenka į įstatymo apibrėžimą (...) Savaitę po įstatymo įsigaliojimo nustebsime, kas vyksta parduotuvėse ir reikės taisyti klaidas“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarė Alma Monkauskaitė, ragindama pritarti pataisoms teigė, kad kofeino kiekis kavoje ir energetiniuose gėrimuose skiriasi dešimtimis kartų, nes ,,energetinio gėrimo dozėje yra iki 100 kavos puodelių“. Anot jos, svarbiau yra visuomenės sveikata, ,,o ne šiokia tokia žala verslui“.

Siūlydamas reikalauti didesnės atsakomybės iš tėvų, Petras Gražulis suabejojo, ar reikia reguliuoti viską, ką galima pirkti, nes ,,galime prieiti prie to, kad ir kavos neleisime gerti“. O Rokas Žilinskas atkreipė dėmesį, kad esmė yra ne kofeinas, o taurinas, ,,Jeigu galvojame, kad negalime to pažaboti, tiesiog nuleiskime rankas“, -ragino balsuoti jis kolegas.

Įstatymo iniciatorių teigimu, energiniuose gėrimuose esantis kofeino kiekis dažnai tris, kartais net ir dešimt kartų viršija gaiviuosiuose gėrimuose esantį kiekį. Tačiau tokių siūlymų priešininkai teigė, kad Lietuva yra pirmoji šalis, nusprendusi įvesti tokius apribojimus. Jie atkreipia dėmesį, kad jaunimas turi didesnių bėdų – alkoholio vartojimas ir rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų