REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauja JAV žvalgybos ataskaita: didelė tikimybė, kad Rusija puls Rytų Ukrainą

Kongreso nariai baiminasi, kad „tuo pačiu užgriebs ir Baltijos šalis“

Naujos žvalgybos pažymos rodo, kad tikimybė jog Rusija veršis gilyn į Ukrainą yra didesnė, nei buvo manoma iki šiol, teigia CNN.

Naujos žvalgybos pažymos rodo, kad tikimybė jog Rusija veršis gilyn į Ukrainą yra didesnė, nei buvo manoma iki šiol, teigia CNN.

REKLAMA

Du B. Obamos administracijos darbuotojai sutiko pasidalinti ataskaitos informacija, tačiau dėl informacijos pobūdžio atsisakė viešintis, teigiama straipsnyje.

Pareigūnai pažymėjo, kad informacija nėra šimtaprocentinė, tačiau per paskutines tris ar keturias dienas buvo gauti keli signalai, kurie kelia nerimą.

„Jie pakeitė mūsų nuomonę dėl Rusijos tolimesnio veržimosi, kuris dabar atrodo daug labiau tikėtinas, negu mes manėme iki tol,“ - teigė vienas iš valdžios atstovų.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Buvo pastebėti analogiški veiksmai, kuriuos Maskvos kariuomenė atliko prieš įsiverždama į Čečėniją ar Gruziją. Atitinka tiek kariuomenės dalinių dydis, tiek pritraukta karinė technika.

REKLAMA
REKLAMA

JAV kariuomenė ir žvalgyba Kongresui pristatė ataskaitą.

Susirūpinę respublikonų ginkluotės komiteto (angl. House Armed Services Committee) atstovai išsyk išsiuntė laišką į Baltuosius Rūmus, išsakydami savo susirūpinimą dėl susidariusios situacijos.

REKLAMA

CNN tikina, kad į jų rankas papuolusioje laiško kopijoje teigiama, kad komiteto nariai yra „itin susirūpinę dėl naujos informacijos, kurią jie gavo.“

Komitetas teigia, kad „galima susidaryti aiškų įspūdį, kad Maskva gali įsiveržti į rytų ir pietų Ukrainą, iki pat vakaruose esančios Padniestrės ir tuo pačiu užgrobti Baltijos valstybe.“

Komiteto nariai pažymėjo, kad JAV generolo Philipo Breedlove, kuris vadovauja JAV kariuomenei Europoje ir yra vienas iš NATO vadovų, teigimu, Rusija turi pakankamas pajėgas, kad galėtų pulti minimas teritorijas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV pareigūnų teigimu, daugiau nei 30 tūkst. rusų karių yra šalia Ukrainos pasienio, kartu su papildomomis pajėgomis, kurios jau yra mobilizuotos ir laukia nurodymų, V. Putinas turi galimybę įsiveržti į Ukrainą anksčiau, nei JAV gali numatyti, kada tai atsitiks.

Ataskaitoje teigiama:

Karių skaičius Rusijos ir Ukrainos pasienyje – kuris viršija 30 tūkst. - yra „gerokai per didelis“ skaičiui, kuris reikalingas „pratyboms“ apie kurias Rusija kalba, taip pat nėra jokių ženklų, kad kariuomenė planuotų grįžti atgal į savo karines bazes.

Didelę dalį kariuomenės pasienyje su Ukraina sudaro greitai žygiuoti galintys motorizuoti daliniai. Papildomos spec. pajėgos, oro transportas ir kiti daliniai, kurių galėtų prireikti yra mobilizuoti ir pasiruošę veikti, yra dislokuoti kitose Rusijos vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausi žvalgybos duomenys teigia, kad dar daugiau Rusijos pajėgų atvyksta į pasienio regioną, teigia valdžios atstovai. Rusijos pasienyje dislokuota kariuomenė jau dabar turi priešlėktuvinės gynybos įrenginius ir šarvuočius.

JAV mano, kad Rusija gali nuspręsti veržtis į Ukrainą, siekdama sujungti Krymą su žemynine dalimi.

Manoma, kad Rusijos pajėgos veršis į tris Ukrainos miestus: Charkovą, Luganską ir Donecką. Anot JAV žvalgybos informacijos, Rusijos pajėgos šiuo metu dislokuotos šalia Rostovo, Kursko ir Belgorodo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų