REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Kiekvieną pavasarį nutirpus sniegui ir prasidėjus automobilių padangų keitimo sezonui miškuose tarsi grybai „dygsta“ nebetinkamos naudoti automobilių padangos. Aplinkosaugininkai stebisi: padangos iš gyventojų priimamos nemokamai, tai kam šias atliekas mėtyti kur papuola ir rizikuoti užsitraukti atsakomybę?

REKLAMA
REKLAMA

Nebetinkamos naudoti automobilių padangos praeivių akis bado ir mieste, jų dažnai randama prie buitinių atliekų konteinerių ar šiaip sukrautų pakelėje. Neseniai redakcija užfiksavo Sandėlių gatvėje pradėtą krauti naudotų padangų krūvą. Nuo šios vietos iki Didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės (DASA) Paberžių g. – vos keli šimtai metrų. Tauragės DASA atliekų priėmėjas paaiškino, kad kiekvieno automobilio naudotojas per metus gali nemokamai pristatyti penkias padangas.

REKLAMA

– Dirbame kiekvieną darbo dieną, nuo 8 iki 18 valandos, šeštadieniais – nuo 9 iki 13 val. Būna, kad randame sukrautų prie DASA vartų padangų. Bet jas palikusieji paprastai lengvai nustatomi ir jiems tenka sumokėti už paliktą turtą. Tada žmonės pyksta. Bet nereikėtų piktnaudžiauti. Už priimamas automobilių padangas imamas nedidelis mokestis – 50 ct už kilogramą, – pasakojo DASA darbuotojas.

Pašnekovas akcentavo, kad padangos priskiriamos ne automobilio valdytojui, o pačiam automobiliui. Todėl atvežus padangas būtina pateikti ir transporto priemonės techninės apžiūros dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės rajono aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis specialistas Petras Jukna paaiškino, kad keičiant automobilių padangas jas turėtų pasilikti padangų keitėjai, t.y. autoservisai.

– Lietuvos Respublikos aplinkos ministro patvirtintame aplinkos apsaugos reikalavimų techninei priežiūrai ir remontui apraše sakoma, kad „veiklos vykdytojas privalo priimti visas transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos metu susidariusias nepavojingąsias ir pavojingąsias atliekas.

Jas grąžinti transporto priemonės savininkui ar naudotojui draudžiama. Šis punktas netaikomas pakartotiniam naudojimui tinkamoms detalėms.“ Tačiau, kiek žinau, padangų keitimo punktuose šio nurodymo nesilaikoma, o vairuotojai jiems įbruktomis niekam nereikalingomis padangomis stengiasi atsikratyti kuo greičiau – išmeta, kur pakliūva. Mūsų, aplinkosaugininkų, misija – saugoti, kad šios atliekos neatsidurtų gamtoje. Padangos nėra pavojingos atliekos. Tačiau jos gamtoje nesuyra ir yra labai degios, – aiškina gamtosaugininkas P.Jukna.

Pasak jo, užfiksavus tokius teršimo atvejus teršėjų laukia administracinė atsakomybė: už aplinkos teršimą atliekomis (jeigu teršalų yra iki 0,5 kub. m) gresia 100–300 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų