REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais metais įmonės vis dažniau perkelia savo veiklą ir buveines iš Lietuvos. 33-ajame Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) rengiamo Lietuvos ekonomikos tyrime tam skirta daugiau dėmesio nei įprastai.

Pastaraisiais metais įmonės vis dažniau perkelia savo veiklą ir buveines iš Lietuvos. 33-ajame Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) rengiamo Lietuvos ekonomikos tyrime tam skirta daugiau dėmesio nei įprastai.

REKLAMA

Pasak LLRI ekspertų tokias verslininkų nuotaikas ir sprendimus lemia nuolat besikeičiantys įstatymai ir nepastovi mokestinė aplinka. 70 proc. apklaustų rinkos dalyvių teigė, kad kad per pastaruosius 5 metus verlsui nepalankių valdžios sprendimų buvo kaip niekad daug. 91 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad viena svarbiausių priežasčių, lemiančių kapitalo judėjimą iš Lietuvos, yra sunkiai prognozuojanti ir dažnai kintanti įstatyminė bazė.

„Valdžios atstovai tikriausiai dažnai galvoja, kad verslas niekur nedings, tačiau, kaip ir piliečiai, gali laisvai judėti, kur jiems yra palankesnės sąlygos. Kai tie procesai prasidės, tai sustabdyti bus labai sunku. Reikia galvoti ne tik, kaip pritraukti naujus verslus, bet ir kaip išlaikyti jau esančias įmones“, – sakė LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

REKLAMA
REKLAMA

91 proc. verslininkų teigė, kad sprendimą iškelti verslą iš Lietuvos dažnai lemia itin aukštas biurokratijos lygis.

Verslą iš Lietuvos veja politikai

Viena iš verslo nepasitikėjimo valdžia priežasčių – neatsakingos politikų kalbos. „Praėjusią savaitę politikai pažėrė pasiūlymų pritaikyti net kelis naujus mokesčius – automobilio, maisto ir kitus. Tokios neapgalvotos kalbos gali lengvai atbaidyti investuotojus iš užsienio“, – sakė Ž. Šilėnas.

REKLAMA

Anot jo, Lietuva ir taip yra Europos pakraštyje, susiduria su brangių dujų, elektros ir kitomis problemomis, todėl reiktų daryti viską, kas leistų sąlygas verslui kiek įmanoma pagerinti. „Svarbu, kad valdžia suprastų, kad ji nėra izoliuota, kad neveikia vakuume. Jei verslui bus nepalankios sąlygos, jis bankrutuos arba išsikels kitur“, – sakė LLRI prezidentas.

Ž. Šilėnas priminė, kad akcizai Lietuvoje pagal perkamąją galią yra per dideli – alkoholio, degalų akcizai yra didžiausi Europos Sąjungoje, todėl sudaroma paskata šešėliui plisti. Tyrimo duomenimis, šešėlis šiemet sudarys ketvirtadalį šalies ekonomikos.

Nuo didžiausio šešėlio masto 2010-aisiais, kai jis siekė 28 proc. BVP, šiemet turėtų sumažėti 3 proc. Tai esą lėmė gerėjanti bendra ekonominė situacija. Tolesni valdžios ketinimai didinti alkoholio akcizą, pasak LLRI specialistų, prie problemos sprendimo neprisidėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų